Kilpailu

MM-tatissa kilpaillaan siitä, kuka kerää eniten I ja II luokan herkkutatteja. Vuonna 2022 kisaa ei järjestetä.

Kisaan ilmoittautuminen alkaa kisapaikalla lauantaiaamuna kello 8. Kisa käynnistyy heti kello 9 jälkeen, ja kilpailuaika on noin kaksi tuntia. Palkinnot jaetaan noin kello 13.

Kilpailuun hyväksytään sallitussa ajassa, sallitulta alueelta kerätyt I ja II -luokan herkkutatit. III-luokan tatteja tai muita sieniä ei hyväksytä. Kilpailutuomarit luokittelevat tatit punnituksen yhteydessä. Sienestäjä voi kerätä sieniä yksin yksilösarjassa tai enintään kolmen hengen joukkueena joukkuesarjassa.

Kilpailijat asetetaan paremmuusjärjestykseen kerätyn tattimäärän (kg) mukaan. Kilpailuun hyväksytään sallitussa ajassa, sallitulta alueelta kerätyt tatit.

Kilpailu sopii niin ammattilaisille, harrastajille kuin sienestämisestä ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille. Vahvaa tattituntemusta ei kilpailussa tarvita, sillä kilpailutuomarit luokittelevat tatit. Sienten tuntemus toki antaa paremmat mahdollisuudet pärjätä kisassa.

Kilpailla voi myös perhesarjassa

Perhesarjassa hyväksyttäviä sieniä ovat herkkutattien (myös III -luokan) ja kantarellien lisäksi mustatorvisienet, haaparouskut ja lampaankääpä. Perhesarjassa ratkaistaan erilaisia luontoon liittyviä tehtäviä, vähintään viisi kappaletta.

Muutos aiempiin vuosiin: tehtävät nyt pisteytetty eli tasapelitilanteessa pisteet ratkaisevat. Vähintään viisi (5) tehtävää tulee suorittaa joka tapauksessa.

Kilpailualue pidetään salassa

Kilpailualue pysyy visusti salaisuutena lähtöhetkeen saakka. Järjestäjät huolehtivat kuljetuksesta kilpailualueelle ja takaisin kisakeskukseen. Vuoden 2022 kisaa ei järjestetä.

Tarkemmat kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet:

Tatinkeruun maailmanmestaruudesta kisattu jo vuodesta 2008

Herkkutatin keräämisen maailmanmestaruuskisat pidettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2008 Joensuun Kiihtelysvaarassa. Tällöin kisoissa oli ainoastaan yksilösarja. Vuonna 2009 yksilösarjan lisäksi mukana oli joukkuesarja ja vuoden 2010 kisoissa oli kolme sarjaa; yksilö-, joukkue ja nuorisosarja (alle 18-vuotiaille).

Vuonna 2013 toiseksi kisasieneksi otettiin kantarelli, mutta vuoden 2019 kilpailusta kantarellit jätettiin pois. Koronan vuoksi vuonna 2021 kilpailua ei järjestetty lainkaan.

Yhteyshenkilöt

Katariina Ahlholm, ahlholmk@gmail.com
Jouni Simonen, jtsimonen@gmail.com