Joonatan Huuki: Havahtumista ja harmoniaa
Musiikkia tietokoneella tekevä Joonatan Huuki tavoittelee teoksillaan ihmisten havahtumista – kuulemaan ja kuuntelemaan.
”Nykyäänhän ihmiset kuulevat musiikkia lähes kaikkialla, kiinnittämättä siihen sen erityisempää huomiota.”
Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyyn Huuki rakentaa 45–60 minuuttia kestävän musiikkiteoksen, joka koostuu eri kappaleista ja jossa on aistittavissa eri tunnelatauksia ilosta surumielisyyteen.
”Aiempien kokemusteni perusteella musiikin yhdistyminen visuaalisuuteen tekee musiikista vain parempaa. Eikä tämä toimi vain yhteen suuntaan. Tuntuu, että yhdessä nämä eri taidemuodot pääsevät loistamaan entistä enemmän.”
Vokaaleja Ilomantsiin
Tietokonemusiikin harrastajat käyttävät usein syntetisaattoreita, rumpukoneita ja mitä erikoisempia äänentuottoon ja toistoon kehitettyjä laitteita. Pari vuosikymmentä sitten nämä apuvälineet olivat Huukin mukaan miltei vaatimus, nyt tilanne on muuttunut.
”Nykyään riittää pelkkä tietokone ja kuulokkeet. Tietokone taipuu moneen.”
Huuki voi toisinaan itsekin nauhoittaa laulua tai soittoa mikrofonilla, ja Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyä varten hän on nauhoittanut vokaaleja.
”Suurimaksi osaksi ääni kuitenkin syntyy tietokoneen ja ohjelman sisällä.”
Musiikin tekemiseen tarkoitetun tietokoneohjelman Huuki luonnehtii olevan kuin paletti, josta voi poimia sopivia elementtejä. Sen avulla hän pystyy saavuttamaan moniakin erilaisia tunnetiloja.
”Ei ole mitään universaalia teosta, joka herättää samat fiilikset meissä kaikissa. Itse haluan tehdä itselleni mielekästä musiikkia. Se voi olla tunnelmaltaan surullista, melankolista, iloista tai millä tahansa adjektiivillä kuvattavaa. Olennaista on, että nämä tunnetilat toimivat yhdessä. Tärkeintä on harmonia.”
Trumpetista tietokoneeseen
Joonatan Huuki on harrastanut musiikkia pienestä pitäen. Jatkossa tähtäimessä on, että musiikista tulee päätyö, jolla hän elättää itsensä.
”Lapsuudenkodissani oli hyllyssä levyjä, ja niistä sai vain valita ja kuunnella mitä ihmettä ne pitävät sisällään. Olen nuorin kuudesta lapsesta, ja sisarustenikin musiikkimausta tuli minulle paljon vaikutteita. Äitini on harrastanut musiikkia lapsesta saakka ja parikymppisenä tehnyt gospelmusiikkia. Edelleen hän laulaa synttäreillä kovaan ääneen.”
Huukin ensimmäisenä soittimena oli kuusi-seitsenvuotiaasta lähtien trumpetti, ja sillä hän taiteili koko ala-asteen ajan.
”Yläasteella tulivat kuvioon bändijutut, ja kun trumpetti ei oikein niihin soveltunut, vaihdoin rumpuihin. Kun sittemmin muutin omilleni, ei rumpuja oikein voinut asunnoissa soittaa, joten ratkaisuksi keksin tietokoneen. Kuulokkeet päässä voi kuunnella ja tehdä musiikkia missä vain.”
Korvat auki hetkessä
Huuki kertoo arvostavansa sitä mitä näkee silmiensä välityksellä, kuten luontoa, mutta mikään muu ei häntä herätä niin kuin kuuloaisti. Musiikin avulla hän pääsee voimallisimmin kiinni läsnäolon tunteeseen.
”Korvat voivat avautua hetkessä.”
Huukin mukaan musiikin kuunteleminen ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti helppo juttu, vaan pidemminkin vaikeaa, kun siihen todella paneutuu.
”Musiikin kuunteleminen voi olla raskaskin kokemus.”
Huuki kiteyttää, että kaikki musiikki on käytännössä vain ääntä siinä missä linnunlaulu tai ruohonleikkurin päpätys.
”Musiikki on vain paketoitu sellaiseen muotoon, että ihminen tulkitsee sen musiikiksi.”
Hänellä itsellään ei ole varsinaista mielimusiikkia, vaan musiikin merkitys korostuu siinä, miten ja minkä takia joku toinen ihminen kokee tietyn kappaleen tärkeäksi tai koskettavaksi. Hänestä musiikin kuunteleminen yhdessä sekä musiikista keskusteleminen tarjoavat näköaloja, joita ei välttämättä tule itse ajatelleeksi.
Luovuus on luonnonvara
Elektronisessa musiikissa Huukia kiehtoo tietty vapaus ja monipuolisuus. Tietokoneella säveltämisessä hän on itseoppinut, vaikka pohjalla on toki jo lapsena omaksutut musiikinteoriat.
”Nykyään netin kautta on tarjolla todella paljon tietoa elektronisen musiikin tekemisestä. Mitä kummallisimpiin ongelmiin löytyy ratkaisu, kun vain osaa oikealla hakusanalla sitä etsiä.”
Musiikin luomiseen on Huukin mielestä nyt parempi mahdollisuus kuin koskaan.
”Jos haluaa tehdä itse musiikkia, on nyt siihen tosi hyvä aika. Kuka tahansa voi sitä opetella ikään ja taustoihin katsomatta.”
Nykyään Huuki tapaa ajatella, että luovuus ei ole ihmisessä itsessään, vaan se tulee jostain ulkoapäin.
”Luovuus on ikään kuin luonnonvara, josta kuka tahansa voi nauttia.”
Joonatan Huuki
Tekee musiikkia tietokoneella
Asuu Tampereella
Syntynyt 1994
YouTube ja Spotify: Hupsu