MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ry

MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ry

Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys perustettiin hoitamaan ja kehittämään vanhaa kansakoulua ja sen toimintaa. Yhdistys vuokrasi tämän Pogostan kansakoulun, Kotimäen koulun 25 vuodeksi. Koulu nimettiin Katri Vala Kulttuurikeskukseksi. Katri Vala on asunut ja ollut opettajana kyseisessä koulussa.

Yhdistys on kunnostanut Katri Vala Kulttuurikeskusta useana vuotena. Kunnostustyöhön on saatu rahoitusta Vaara-Karjalan leader yhdistykseltä ja paljon on tehty töitä yhdistyksen omana talkootyönä.

Katri Vala Kulttuurikeskus

Katri Vala Kulttuurikeskuksen syntysanat lausuttiin vuonna 2007, kun yksityiset ilomantsilaiset tunsivat tarvetta pitää yllä Katri Valan muistoa. Katri Vala asui lapsena Ilomantsissa, hänen isänä toimiessa paikkakunnalla metsänhoitajana. Nuorena opettajattarena hän hakeutui vanhalle kotiseudulleen kansakoulunopettajaksi.

Katri Vala syntyi 11.9.1901 Muoniossa ja kuoli 28.5.1944 Eksjössä Ruotsissa. Katri Vala kuului 1920-luvulla syntyneeseen kirjailijaryhmään Tulenkantajat ja oli sen tunnetuimpia runoilijoita. Hänen esikoiskokoelma Kaukainen puutarha julkaistiin vuonna 1924. Katri Vala oli ensimmäisiä runoilijoitamme, joka käytti vapaamittaa ja hän pysyi uskollisena tyylilleen koko runoilijauransa ajan. Hän oli paitsi runoilija myös kantaaottava pakinoitsija ja kansakoulunopettaja.

Kulttuurikeskus toimii Ilomantsin Pogostalla, entisessä Ilomantsin Kirkonkylän kansakoulussa, jossa Katri Vala toimi opettajana vuosina 1925-1929.Talossa järjestetään näyttelyitä ja käytettävissä on myös Pogostan tuvan kokoustila.

Kulttuurikeskusta on kehitetty edelleen rakentamalla Areena näyttämö, esittely ja katsomotiloineen. Katri Vala Kulttuurikeskuksella on järjestetty Karhufestivaalien tapahtumia. Alueella on myös runsaasti ITE-taidetta.

Katri Vala Kulttuurikeskuksen Facebook-sivu