Riitun puvustamo huokuu vuosikymmenten vaatehistoriaa Ilomantsin Kansallistalolla

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
Riitta Laaksolla on puvustamossaan erityisesti 60–70-luvun vaatteita. Vihreä on Ympyrätuotteen minimekko. Keskellä on lyhennetty versio hänen äitinsä samettisesta juhlamekosta, ja oranssi-ruskean mekon hän on ommellut vanhoista verhoista.

Riitun puvustamon huone Ilomantsin Kansallistalolla on täynnä rekkejä. Vaatetankoja on kahdessa kerroksessa, ja ylimmät paitarivit hipovat kattoa.

Vanhimmat vaatteet ovat 1900-luvun alkupuolelta, ja kaikkiaan asuja on tuhatkunta, tarkkaa määrää Riitta Laakso ei osaa kertoakaan.

”Puvustuksen pystyn aloittamaan 20-luvusta lähtien. Eniten on 60–70-lukujen vaatteita ja myös kasaria. Ysäriä ei minulla juurikaan ole, koska sitä saa paljon kirppareiltakin.”

Riitta Laakso on puvustanut teatteriesityksiä muun muassa Jakokoskella ja Ilomantsin Möhkön kesäteatterissa. Möhkön ruukkimuseossa hänen suunnittelemaansa on draamaopastuksen puvustus, ja mukana on muun muassa savottauittomiehiä, opettajatar ja lapsia.

Yritys- ja kulttuurikeskus

Riitta Laakso vuokrannut kahta huonetta Ilomantsin Kansallistalon toisesta kerroksesta vuoden 2020 keväästä lähtien.

”Minulla oli aiemmin pieni huone Oinassalmen Erän vintillä. Huone oli aivan tupaten täynnä, ja mietin että ei tule mitään, kun vaatteet eivät mahdu enää mihinkään. Kuulin Kansallistalosta, ettei vuokrakaan ole kova, ja soitin, onko täällä tilaa.”

Kansallistalon yritys- ja kulttuurikeskuksessa toimii kaikkiaan kymmenkunta yhdistystä, yritystä ja taiteilijaa, ja siellä järjestetään myös Ilomantsin kansalaisopiston opetusta. Talo herätettiin henkiin Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistyksen läpi viemällä EU-rahoitteisella hankkeella, joka ajoittui vuosiin 2018–2021. Aiempina vuosikymmeninä tiloissa on kokoontunut muun muassa kunnanvaltuusto, ja Ilomantsin kunta omistaa talon edelleen. Alkujaan talon rakentaminen aloitettiin vuonna 1904, ja tämänhetkisen muotonsa se sai laajennuksen jälkeen 1930-luvulla.

”On aina luksusta, kun saadaan vanha rakennus kunnon käyttöön. Talo oli minulle tuttu jo entuudestaan, sillä pidämme täällä Ilomantsin näyttämökerhon kokoukset.”

Puvustamon vaatteiden siirrossa Kansallistalon toiseen kerrokseen oli aikamoinen homma, ja siitä sekä vaaterekkien tekemisestä ja kiinnittämisestä Riitta Laakso antaa lämpimät tunnustukset miehelleen Matille.

Puvustuksella omat tarinat

Riitta Laakso saa vanhoja vaatteita paljon lahjoituksena, kun ihmiset tyhjentävät komeroitaan ja vinttejään.

”Sanon, että älkää pistäkö roskikseen tai tuleen, käyn ensin katsomassa. Täytyykin sanoa kiitokset kaikille lahjoittajille, ilman heitä ei näin mittavaa kokoelmaa minulla olisi.”

Laakso myös ompelee asuja vanhoista kankaista, kuten verhoista. Näitä kutsutaan repro-vaatteiksi.

Teatterien lisäksi Laakso lainaa asuja elokuvatuotantoihin ja yksityisille ihmisille esimerkiksi naamiaisiin. Veloituksetta hän antaa asuja museoille näyttelyihin.

Teatteriin puvustusta tehdessä hänestä on kutkuttavaa saada näytelmän käsikirjoitus ensimmäisen kerran luettavaksi.

”Se on hohdokas hetki.”

Laakso rakentaa mielessään näytelmän jokaiselle puvulle oman tarinansa, ja nämä eri asujen tarinat myös liittyvät toisiinsa. Esimerkiksi jotkut punaiset kalsarit eivät vilahda näyttämöllä sattumalta, ja silläkin on perustelunsa, onko jossakin kohtauksessa näyttelijä paljain jaloin.

”Keskustelen asuista näyttelijöiden kanssa, kun he työstävät rooliaan, ja sumplimme asioita myös yhdessä. Puvustuksen taustojen miettimisestä on hyötyä roolin tekijälle.”

Kaikissa kesäteattereissa ei suinkaan erillistä puvustajaa ole, mutta sellaisen käyttö auttaa produktiota.

”Onhan se helpottavaa, ettei kaiken muun lisäksi tarvitse ohjaajan ja näyttelijöiden etsiä vielä kamppeitakin, sillä se vie aikaa ja ajatustyötä.”

Riitta Laakson puvustamo sijaitsee Ilomantsin Kansallistalolla Yhtiöntiellä.

Tärkeä teatteri

Päähommanaan Riitta Laakso ei puvustamista tee, sillä hän on varsinaisessa työssä hoiva-avustajana ilomantsilaisessa Ilonakodissa.

Teatteri on joka tapauksessa iso osa elämää – ollut jo pitkään. Aivan ammattiin asti näytteleminen on yltänyt lapsista pojalla Konstalla, joka on nähty muun muassa Markku Pölösen Oma maa -elokuvassa miespääosassa. Teatteriin on hurahtanut koko muukin Laakson perhe myös näyttämön puolella.

”Kaikki seitsemän, ja appiukkokin!”

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn Avoimissa ovissa ja Ilojen illassa 22.7.2021 voi tutustua Riitun puvustamoon ja eri aikakausien vaatteisiin kello 17–20. Yleisö saa halutessaan sovittaa retrohenkisiä asuja, ja aikamatkalle 60–70-luvuille lähtijät voivat myös kuvata itseään asut yllään.

Lue myös:

Mikä Ihmeiden ILO!TALO?

Ihmeiden ILO!TALO järjestää Avoimet ovet ja Ilojen illan 22.7.2021