Yhdistä bluesin potku ja jouheva jazz Ilomantsin ITE-kesään – Blueberry Hill Festival soi 6.-7.8. Parppeinvaaralla

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
Blueberry Hill Festival eli BBHF pyörähtää käyntiin jazzilla perjantaina 6.8.2021 ja jatkuu bluesilla lauantaina.

Mitäpä jos yhdistäisit Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn käyntiisi mustikkaisen musiikkitapahtuman Blueberry Hill Festivalin? BBHF pyörähtää käyntiin kolmen jazz-kokoonpanon voimin perjantaina 6.8.2021 ja jatkuu jytäkällä bluesilla lauantaina 7.8. Siitä on helppo jäädä Pogostan huudeille vaikka aina Karhufestivaaliin asti 12.–15. elokuuta.

Kaksipäiväisen Blueberry Hill Festival -tapahtuman aloittaa Jukka Perko, yksi maamme arvostetuimmista ja tunnetuimmista jazzmuusikoista.

Blueberry Hill Festivalin järjestelyistä vastaava Arto Liimatta on hyvillään, että Perko saadaan kuulolle Ilomantsiin.

”Melkein kaikki kuuluisimmat ja tunnetuimmat jazzmuusikot ovat Blueberry Hillissä käyneetkin Maukkulan aikaan, mutta Perko ei, joten onneksi hänet nyt tänne saadaan. Perko on paitsi kansainvälisesti arvostettu muusikko, lavalla todella mainio ja leppoisa tyyppi”, Liimatta kertoo.

Arto Liimatta velmuilee Mateli Kuivalattaren aitan ovilla, että hän järjestää BBHF-tapahtuman Ilomantsissa osin siksi, ettei hänen itsensä tarvitse päräyttää taksilla festareille minnekään muualle.

Nyt 12. Blueberry Hill Festival

Maukkulan-ajoilla Arto Liimatta tarkoittaa aiempia vuosia ja kymmentä kertaa, jolloin Blueberry Hill Festival järjestettiin Maukkulan Mustikkamäessä. Vuonna 2019 pitopaikkana oli Kino Mantsi, ja vuosi 2020 jäi väliin kuulun koronan takia.

Nytkin korona aiheuttaa ongelmia, mutta Liimatta korostaa, että ulkoilmatapahtumana Ilomantsin Parppeinvaaralla Blueberry Hill Festival saadaan toteutettua turvallisesti.

”Musiikki tulee ulkolavalta, ja ruokaa ja juomaa saa niin sisältä kuin ulkoakin, joten tänne uskaltaa tulla ja turvavälit saadaan riittämään.”

Perkon lisäksi perjantain esiintyjiä ovat maakunnallista osaamista edustava Vili Paavilainen Trio. Jazzpäivän draaman kaari on Liimatan mukaan mietitty huolella, ja orkestereineen illan päättää aistikas pianisti-laulaja Tessa Virta, joka esittää tunnettuja jazzklassikoita.

Hulvatonta blues-meininkiä

Lauantaina 7.8. on juurevan bluesin vuoro. Lavalle pompahtaa ensin Brutal Blues Band -trio Joensuusta, ja illan soul&ränttätänttä-päätöksestä vastaa vauhdikas bilebändi SoulBrothers, jonka ohjelmistosta löytyy monipuolinen cover-kattaus Stevie Wonderista ja Spencer Davis Groupista aina Procol Harumiin ja Lenny Kravitziin.

Näiden kahden välissä esiintyy trio Micke & Lefty feat. Chef.

”He olivat muutama vuosi sitten Maukkulassa ja vakuutan, että meno on hulvatonta. Micke Björklöf, Lefty Leppänen ja Chef Kivimäki ovat kansainvälisesti äärimmäisen arvostettuja tyyppejä ja heillä on valtava lavaenergia”, Arto Liimatta luonnehtii.

Runonlaulun maisemissa

Kaksipäiväiseen Blueberry Hill Festivaliin voi ostaa lipun sekä erillisille illoille tai molempiin päiviin yhteislipun. Liimatan mielestä musiikkitapahtuma sopii hyvin Parppeinvaaran Runokylän maisemiin, onhan mäellä kuuluisan runonlaulajan Mateli Kuivalattaren aittakin.

”Parppeinvaaralla on ollut aiemmin yksittäisiä konsertteja, mutta ei pidempiä musiikkitapahtumia, joten kiva on kokeilla tällaistakin. Ja onhan Parppeinvaara eittämättä Ilomantsin tunnetuin paikka.”

Ilomantsin Parppeinvaaralta avautuvat hienot näkymät Ilomantsinjärvelle päin.

Arto Liimattaa itseään pitää musiikkifestarissa kiinni rakkaus lajiin.

”Aikoinaan Blueberry Hill Festivalia perustaessa mietittiin, että kun tällaisesta musiikista pitää, on kaksi mahdollisuutta: lähteä taksilla kiertämään festareita tai sitten tuoda esiintyjät tänne Ilomantsiin – yhtä kalliiksi tulisivat varmaan molemmat”, Liimatta kertoo virne kasvoillaan.

Pakkasesta kiitokseen

Tämä omanlaisensa harrastus antaa Liimatan mukaan paljon. Vaikka taloudellisesti festivaalissa on välillä menty pahastikin pakkasen puolelle, on vuosien varrella myös päästy iloitsemaan.

”Suurin kiitos on, kun yleisö ja artistit ovat olleet mielissään. Esiintyjien joukossa kulkee paljon hyvää tarinaa festivaalistamme. Kun olen joskus muualla keikoilla käydessä esittäytynyt, minulle on sanottu, että ai, sinä olet sieltä Blueberry Hillistä, että on kuultu, että teidän festareilla on mukava tunnelma.”

Juuri leppoisuutta Liimatta pitääkin BBHF:n ehdottomana valttina.

”Meillä on korkeatasoiset esiintyjät, mutta vaikka ei näistä molemmista musiikin lajeista niin välittäisi, täällä viihtyy varmasti. Ennakkoonkin on ostettu eniten kahden päivän lippuja, mikä osoittaa, että tapahtuma on tärkeä, ei vain musiikkityyli.”

Lue myös:

Blueberry Hill Festival -verkkosivut.

BBHF:n Facebook

Georg Ots soi Karhufestivaalilla – Jori Otsa & Mah’Orkka 14.8. Kino Mantsissa