Taisto Pehkosen veistoideat syntyvät saunanlauteilla ja ennen unta

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
Taisto Pehkonen sai kipinän moottorisahaveistämiseen 1990-luvulla. Seinällä vasemmalla teos Kasvot, haapa, 2005 ja oikealla Leijailee, haapa, 2016.

Moottorisahaveistäjä Taisto Pehkonen tunnustaa välillä jo hitusen kyllästyneensä karhuteemaan veistoaiheena, ja nykyään häntä innostaakin eniten mutkikkaampien eli abstraktien teoksien tekeminen.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä Ilomantsissa Pehkosella on 15 työtä – etupäässä niitä ”mutkia”. Seinältä katselee myös kaksi pitkähiuksista tyttöä sekä intiaani. Naishahmojen teokset hän on veistänyt moottorisahalla haapapuusta, ja viimeistely on tehty hiomalla. Intiaani on lehtikuusta.

Mutkaisia teoksia Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä.

Ideoiden raksuttelua

Pehkosen mukaan veistotöiden ideat alkavat raksuttaa mielessä, kun ajatustyöhön on riittävästi aikaa paneutua.

”Parhaiten ideat irtoavat saunanlauteilla tai sängyssä nukkumaan mennessä, jos unta ei ihan heti saa. Silloin pyörii mukavasti ajatuksia.”

Pohjois-Karjalan miesten eli lieksalaisen Pehkosen ja ilomantsilaisen Timo Kareisen omassa näyttelyhuoneessa on Pehkoselta yhdessä nurkassa myös pieni pöytä. Koivun tyvestä tehty teos on sisältä ontto.

Taisto Pehkonen: Sydänpuu, lehtikuusi, 2020. Intiaani, lehtikuusi, 2010. Kaljupää, koivu, 2020. Tuoli, keloa, 2001. Pöytä, koivu, 1997.

Monipuolinen näyttely

Ihmeiden ILO!TALO -näyttely on avoinna Ilomantsin Kansallistalon ensimmäisessä kerroksessa ja pihapiirissä 1.7.–15.8.2021. Pehkonen pitää näyttelyn antia monipuolisena. Avajaisissa häntä itseään kiinnosti ennen kaikkea se, mitä yhdeksän muuta moottorisahaveistäjäkollegaa oli keksinyt näyttelyyn tuottaa.

”En ollut aikaisemmin nähnyt esimerkiksi Juha Käkelältä muita kuin karhuja, joten naishahmot ja susihukka tulivat yllätyksenä.”

Lue myös:

Taisto Pehkosen taiteilijaesittely

Ihmeiden ILO!TALO sai tunnustusta rohkeudesta ja brändäyksestä.

Viinitornin veistänyt Timo Kareinen ILO!TALO-paheksujille: Ei kannata ottaa liian vakavasti!

”Kerrankin sai ite tehä!”