Ihmeiden ILO!TALO sai tunnustusta rohkeudesta ja brändäyksestä

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
”Kauan eläköön itse tehty elämä!” toivotti näyttelyn kuraattori Paula Huhtanen (takana vasemmalla) avajaisissa 30.6.2021. Etualalla Hanna Viitalan teoksia.

Iloa, rohkeutta ja monipuolisuutta. Ihmeiden ILO!TALO -näyttely Ilomantsissa sai avajaisissa iloisen innostuneen ja jopa yllättyneen vastaanoton.

Taide herättää tunteita ja keskustelua, ja hyvä niin. Näin totesi Ilomantsin kunnanjohtaja Marjut Ahokas näyttelyn avajaisissa 30. kesäkuuta 2021. Ahokas oli tyytyväinen ITE-taiteen esille pääsyyn, ja hän lupasi tuoda omatkin kesävieraat Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyä katsomaan.

”ITE-taide saa entistä enemmän jalansijaa Suomessa”, Ahokas sanoi.

Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko kuunteli iloisena, kun Ilomantsin kunnanjohtaja Marjut Ahokas kiitteli kunnan ja MSL:n yhteistyötä.

Värikkäitä ITE-pisaroita

ITE-taiteen esille pääsy on paitsi tietysti taiteilijoiden itsensä myös Maaseudun Sivistysliiton työn tulosta. MSL aloitti ITE-kartoitukset 20 vuotta sitten, ja parhaillaankin sellaista tehdään Pohjois-Savossa. Kartoituksessa etsitään alueiden ITE-taitelijat ja heidän työnsä dokumentoidaan kirjoihin ja kansiin.

Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen kuvasi avajaisissa ITE-taiteen kenttää kuin värikkääksi nauhaksi ja ympäri Suomea oleviksi ilonpisaroiksi, joiden ”päämaja” on juuri MSL.

”Ilman Maaseudun Sivistysliittoa ei ITE-taide olisi noussut sellaiseksi ilmiöksi kuin se tänä päivänä on”, Kallioinen totesi kiertelemättä.

Ulla Haglund: Onnen portaat (etualalla). Taaempana Erkki Rytkösen teos Torso.

”Ilo on mahtava brändi”

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys, joka on pieni mutta sitäkin tormakampi. Yhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen totesi, että joukko koostuu ennakkoluulottomasti uusiin ideoihin suhtautuvista ihmisistä. Siksi Ihmeiden ILO!TALO -näyttelykin päätettiin uskaltaa toteuttaa.

Näyttelyn monimerkityksinen nimi on herättänyt paikkakunnalla keskustelua niin puolesta kuin vastaan, mutta ehdoton enemmistö on ollut siitä innostunut. ILO!TALO-yhdistelmähän koostuu kunnan nimessä olevasta ilo-sanasta sekä näyttelypaikkana toimivasta Kansallistalosta.

Raimo Hautaluoman Ukko ja Akka toivottavat kävijät tervetulleiksi näyttelypaikka Kansallistalon kuistilla.

Näyttelyn avajaisiin osallistunutta Maaseudun Sivistysliiton toiminnanjohtajaa Paula Yliselää innostavat Ilomantsissa toteutetut ilo-tapahtumat.

”Ensin oli ILO!LUMI ja nyt ILO!TALO. Ilo-brändi on mahtava, ja sen rakennustyötä kannattaa jatkaa.”

MSL:n Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys otti ensimmäisen kerran ilo-sanan käyttöön brändäysmielessä helmikuussa 2020 toteutetussa lumenveiston ILO!LUMI-tapahtumassa. Idea lähti alkujaan itämään Ilomantsiin paluumuuttaneen toimittajan Riitta Ryynäsen mielessä, sillä ilo-sana oli jäänyt aiemmin markkinoinnissa pitkälti hyödyntämättä.

August Eskelisen Yksisarvinen-teosta on lupa silittää, ja avajaisissa Alisa Kettunen toteutti tekijän toiveen.

Oivalluksia kävijöille

Kulttuuriyhdistyksen Taisto Volotinen suhtautuu todella toiveikkaasti Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn kesään. Moni avajaisissa ollut tunnusti yllättyneensä näyttelyn monipuolisuudesta. Mukana on moottorisahaveistäjiä, kollaasitaiteilijoita ja valokuvaaja, ja näyttelytilassa soi Joonatan Huukin tekemä musiikki.

”Uskon, että tämä tulee olemaan Suomen valovoimaisimpia näyttelykohteita”, Volotinen sanoi.

Näyttelyn kuraattori Paula Huhtanen kertoi, että näyttelypaikalla Kansallistalon pihalla on käynyt valmisteluviikkojen aikana pyörähtämässä ihminen jos toinenkin katsomassa, milloin näyttely oikein avautuu. Nyt se tapahtuu 1. heinäkuuta ja aukioloa jatkuu 15.8.2021 saakka, eli Karhufestivaalin päätöspäivään.

”En muista tällaista mielenkiintoa ennen nähneeni”, Huhtanen sanoi.

Huhtanen toivoo näyttelyltä paitsi näkyvyyttä ITE-taiteilijoille myös ideoita näyttelyssä kävijöille.

”Olemme halunneet rakentaa kohtaamispaikan kokijoiden ja tekijöiden välille. Toivon, että näyttelyn teokset herättävät ihmisissä oivallusta myös heidän omasta osaamisestaan ja he saavat täältä itselleen tekemisen ilon kipinän mukaansa.”