Ilomantsin ihme: Yksisarvinen syntyi Karhuareenalla!

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
August Eskelinen teki yksisarvinen-teoksen Ilomantsin Karhuareenalla. Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyssä 1.7.-15.8.2021 veistos on nähtävillä Kansallistalon pihapiirissä.

Moottorisahaveistäjä August Eskelinen on tehnyt vauhdikkaan yksisarvisen Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyyn Ilomantsin kesään. Hän toivoo, että puinen taruolento saa ihmisissä aikaan iloa. Veistosta saa hänen mukaansa paitsi katsoa myös silittää.

”Uskon, että varsinkin lapset tästä tykkäävät.”

Ensimmäisen yksisarvisen Eskelinen teki vuonna 2020 Mustilan Arboretumiin Elimäellä. Siellä teos seisoo rauhallisesti kivellä metsäisen maiseman keskellä.

”En halua yleensäkään tehdä toista samanlaista teosta, mitä aiemmin olen tehnyt, joten tavoittelin tähän Ilomantsin yksisarviseen ennen kaikkea vauhtia”, Eskelinen kertoo.

Uskotko siis yksisarvisiin?

Vauhtia Ilomantsin yksisarvinen ilmentääkin koko voimallaan: Silmissä on villi ilme, suu on auki ja sieraimet töröllään. Lihakset ovat jännittyneinä lentoon lähtöön, ja yksisarvisen harja ja häntä liehuvat laukan synnyttämässä ilmavirrassa.

August Eskelinen käsitteli kuusesta ja männystä tekemänsä teoksen lopuksi rypsiöljyllä.

Korkeutta teoksella on kavioista sarven kärkeen kolme metriä ja pituutta turvasta häntään melkein saman verran. Veistos on liitetty ja liimattu yhteen useammasta eri palasta. Teoksen kokonaispainon Eskelinen arvioi olevan parisen sataa kiloa.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä kesällä 2021 teos sijoittuu näyttelypaikka Kansallistalon pihapiiriin.

Kun August Eskeliseltä kysyy, uskooko hän oikeastikin yksisarvisiin, vastauksena on hersyvä nauru.

”Pakkohan niihin on uskoa, kun tässä edessäkin on yksi sellainen.”

Myyttiset olennot kiehtovat August Eskelistä.

Kalevala suosikkina

Lappeenrannassa asuvaa Eskelistä viehättävät myyttiset hahmot ja olennot kaikkinensa. Hänen ehdoton suosikkiteoksensa on Kalevala, johon hän tutustui jo pienenä poikana Salmissa, Venäjän Karjalassa varttuessaan.

”Kaikki juontaa varmaan juuri lapsuudesta, saduista ja tarinoista. Minulla oli muutama Kalevala, joissa oli hienoja piirustuksia.”

Eskelinen on piirtänyt paljon itsekin. Kyse on paitsi lahjakkuudesta myös taitojen karttumisesta hänelle sattuneen onnettomuuden takia.

”Jouduin kuusivuotiaana sairaalaan puoleksitoista kuukaudeksi lyötyäni pääni pahasti pöydänkulmaan päiväkodissa. Kun heräsin kahdeksan tunnin koomasta, olin unohtanut jopa miten kävellään, joten kulutin paljon aikaa piirtämällä.”

Kävelemään Eskelinen kyllä oppi, ja oppi hän myös juoksemaan. Hänestä tuli siinä niin hyvä, että hän urheili ihan tosissaan ja sadan metrin ennätyskin on niin mainio kuin 10.50.

”Lääkäri varoitti, että juokseminen voi olla minulle tapaturman takia vaarallista. Mutta sen sijaan juokseminen paransi minut.”

Nopeus heijastuu myös nykyiseen työhön moottorisahaveistäjänä.

”Pidän siitä, että moottorisahalla saa nopeasti paljon aikaan.”

August Eskelinen teki yksisarvisen useammasta palasta. Ajan ja puun lisäksi teosta loihtiessa kuluu muun muassa bensaa, öljyä ja liimaa.
August Eskelinen tuli tekemään teoksen näyttelypaikkakunnalle, koska Ilomantsissa oli sopivasti Karhufestivaalin peruina kasa pöllejä.

Kaikkiaan 15+1 taiteilijaa

Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttely avautuu 1.7.2021, ja se kestää Ilomantsin Karhufestivaalin viikonlopun yli eli 15.8. saakka. Näyttelyn järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys.

Mukana on kaikkiaan 15+1 itse tehdyn elämän ITE-taiteilijaa ja taitajaa: 10 moottorisahaveistäjää, 3 kollaasitaiteilijaa, Vuoden 2021 ITE-taiteilija, valokuvaaja sekä musiikin tekijä.

Joukkoon kuuluvat: August Eskelinen (Lappeenranta), Ulla Haglund (Alaveteli, Kruunupyy), Raimo Hautaluoma (Jalasjärvi, Kurikka), Joonatan Huuki (Tampere), Jori Tapio Kalliola (Hanko), Timo Kareinen (Ilomantsi), Ursula Kuula (Espoo), Juha Käkelä (Lakiala, Ylöjärvi), Aimo Laitinen (Oulu), Taisto Pehkonen (Lieksa), Romurinsessa (Marjut Kauppinen, Korpijärvi, Lapinlahti), Erkki Rytkönen (Iisalmi), Timo Teittinen (Kuosmala, Juva), Markku Tuominen (Nurmijärvi), Hanna Viitala (Lavia), Anna WildRose (Kerkonkoski, Rautalampi).

Lue lisää:
Ihmeiden ILO!TALO tuo kierrätyksen kauneutta ja ripauksen riettautta Ilomantsiin.
Kaikkien Ihmeiden ILO!TALO -taiteilijoiden esittelyt
Mikä Ihmeiden ILO!TALO?