Ihmeiden ILO!TALO räjäytti ITE-ilopommin – 3000 kävijää Ilomantsin kesänäyttelyssä!

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan teokset (vas.) kuuluivat Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn kaikkiaan parinsadan teoksen kattaukseen.

Ilomantsin ITE-taiteen kesäkattaus, Ihmeiden ILO!TALO -näyttely, ylitti kävijätavoitteensa ja ylsi noin 3000 näyttelyvieraaseen. Näyttely oli avoinna heinäkuun alusta Karhufestivaalin moottorisahaveiston viikonloppuun 15.8.2021 saakka.

Näyttelyn mahdollisti Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys. Paikkana oli perinteikäs Kansallistalo pihapiireineen.

”Kunniakas ja ilomantsilaisille tuttu ja rakas talo otti aimo askeleen tulevaisuuteen. Ihmeiden ILO!TALO repäisi, ja vaikka osa ihmisistä nirpisteli nenäänsä, selkeä enemmistö paikkakuntalaisista otattautui mukaan tai ainakin mielessään hyväksyi näyttelyn nimineen ja sisältöineen osaksi Pogostan kesää”, sanoo Timo Reko MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksestä.

Timo Rekon mukaan ITE-taide on ollut jo Karhufestivaalin ansiosta tärkeä osa Ilomantsin kesää, ja Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn myötä sen merkitys vahvistui.

Arvokas lisä matkailuun

Timo Rekon mielestä Ihmeiden ILO!TALO -näyttely oli Ilomantsin matkailulle arvokas lisä ja oikea ITE-taiteen ilopommi. Hänen mukaansa itse tehdyn elämän ITE-taide on ollut jo Karhufestivaalin ansiosta osa Ilomantsin kesää, ja nyt sen tärkeydelle saatiin lisävahvistusta.

”Monet matkailijat kaipaavat luontokokemusten, sotahistorian ja erilaisten näyttelyjen ja tapahtumien lisäksi myös muuta – jotain hämmentävää. Etukäteen tiedettiin ILO!TALOn herättävän erilaisia mielipiteitä, mutta se on osa taiteen tehtävää.”

Rekon mukaan ITE-taiteen jatko Ilomantsissa on vielä arvoitus.

”Mutta eihän tätä voisi oikein tähänkään jättää.”

Näyttelyn kuraattori Paula Huhtanen iloitsee, että Ihmeiden ILO!TALO toi ITE-taiteelle koko joukon uusia ystäviä.

Taide puhkaisee kuplia

Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyn kuraattori, ITE-taiteilija Paula Huhtanen iloitsee, että yleisö löysi ja sai sen, mitä tuli näyttelystä hakemaan.

”Taide puhkaisee kuplia ja avaa syvällisiäkin henkisiä kokemuksia. Yleisöstä välittyi läpi kesän, että ilo ja rakkaus voittavat ja niiden aika on nyt!”

Huhtasen mukaan ITE-taide sai Ilomantsin monipuolisen kattauksen ansiosta uusia ystäviä. Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä oli kaikkiaan 15+1 itse tehdyn elämän taiteilijaa ja taitajaa eri puolilta Suomea: moottorisahaveistäjiä, kollaasitaiteilijoita, valokuvaaja, vuoden 2021 ITE-taiteilija sekä musiikin tekijä.

”Selvästi näyttely avasi yleisölle itse tehdyn elämän aatetta ja rohkaisi miettimään, toteuttamaan ja luomaan myös omia unelmiaan.”

Ihmeiden ILO!TALO -näyttely, ITE-taiteen kesä oli avoinna Ilomantsin Kansallistalossa 1.7.–15.8.2021.

Lue myös:

Mikä Ihmeiden ILO!TALO?

Ihmeiden ILO!TALO -taiteilijaesittelyt