Ensimmäinen kävijä Ihmeiden ILO!TALOsta: ”Yllättää, miten monenlaista taidetta täällä on!”

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
Ensimmäisillä käyntikerralla Urpo Riikonen vaikuttui eniten Jori Tapio Kalliolan teoksista. Kalliola on Vuoden 2021 ITE-taiteilija.

Ilomantsilainen Urpo Riikonen putkahti sisään tuttuun taloon, kun hän astui ensimmäisenä ”virallisena” kävijänä Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyyn. Hänelle niin Kansallistalo kuin lähellä sijaitseva Katri Vala Kulttuurikeskuskin ovat nuoruuden kouluaikojen rakennuksia.

”Kävin 1950–60-luvuilla Kotimäen koulua, joka nykyään on Katri Vala Kulttuurikeskus. Täällä Kansallistalon isossa salissa pidettiin kevät- ja joulujuhlat, ja tuon ajan tapaan joululahjaksi oppilaat saivat omenan ja pullan”, Riikonen muistelee.

Hän lisää, että näyttelypaikka Kansallistalo on toiminut vuosikymmenten mittaan myös kunnanvirastona ja käräjäsalina. Tätä nykyä talo on yritys- ja kulttuurikeskus.

Kerralla kesän kausikortti

Kun Urpo Riikonen tuli Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn heti sen avauduttua 1. heinäkuuta, hän osti kertalaakista kesän kausikortin. Tällä 10 euroa maksavalla piletillä pääsee sisään niin monta kertaa kuin haluaa aina näyttelyn päättymiseen 15. elokuuta saakka. Riikonen pistäytyikin torstaina jo toistamiseen paikalla iltapäivän kahvituokiolla näyttelyn yhteydessä olevassa ILO!NAM!ME-kesäkahvilassa.

”Eläkkeellä kun olen, joutaa käveleksimään. Asun tässä kylällä.”

Riikonen oli saanut vihiä Ihmeiden ILO!TALOsta useammastakin lähteestä, muun muassa lehdistä.

”Näyttelyssä yllättää, miten monenlaista taidetta täältä löytyy.”

Hän itse tunnustautuu ”ei minkään taiteen tekijäksi”. Kouluaikojen laulukoekaan ei saanut opettajalta kehuja, numero pätkähti asteikon alemmasta päästä.

”Viitonen!”

Ihmeiden ILO!TALO löytyy Ilomantsin Kansallistalolta, osoitteesta Yhtiöntie 8.

Jori Kalliolasta: ”Erikoisia töitä!

ITE-taide on Urpo Riikoselle tuttu juttu Ilomantsin Karhufestivaalin moottorisahaveistosta. Siitä on todisteena hänen päällään oleva Karhufestivaalin t-paita, joka on perua ensimmäiseltä festivaalilta vuonna 2014. Paidan vuosittain vaihtuva väri oli tuolloin punainen. Tänä vuonna, eli kahdeksannen kerran järjestettävässä Karhufestivaalissa 12.–15.8. nähdään oranssit karhupaidat.

Moottorisahataidetta Riikonen pitää haastavana lajina.

”Esimerkiksi kipsiveistokseen voi panna lisää kipsiä, mutta kun puusta sahaa jotain pois, ei sitä takaisin saa. Itse jos tekisin vaikkapa karhua, varmasti puu loppuisi ennen kuin karhun aikaan saisin”, hän ounastelee vekkulisti.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä riittää Riikosen mielestä kosolti katsottavaa. Hän luonnehtii kaikkea näkemäänsä ihmeelliseksi, mutta ensimmäisellä kerralla eniten mieleen jääneet teokset löytyivät Kansallistalon parvelta.

”Vuoden 2021 ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola. Erikoisia töitä!”

Lue myös:

Mikä Ihmeiden ILO!TALO?

Jori Tapio Kalliolan taiteilijaesittely

Näyttelyn kaikki taiteilijat