Romurinsessa tuunasi rollaattorin ja teki karkkipapereista takin Ilomantsin Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä Romurinsessalla on esillä Namipäivä-takki, joka on tehty karkkipapereista. Takana seinällä teos Eeden.

Romurinsessa eli Marjut Kauppinen haluaa tuoda taiteellaan iloa ja väriä ihmisille. Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn Ilomantsiin hän tuunasi rikkinäisen rollaattorin aivan uuteen kukoistukseen ja kauneuteen.

”Siinä on muun muassa paperimassasta tehdyt peilin kehykset ja kasvot sekä oikeat tekohampaat”, hän kertoo.

Ikäihmisten arvostusta

Voihan elämän kevät! -rollaattorissa on mukana myös pieni shakkilauta, joka symbolisoi Romurinsessan mukaan sitä, että vanhanakin voi olla erilaisia virikkeitä ja harrastuksia – paikalleen ei tarvitse jämähtää.

Marjut Kauppinen on toiminut vanhusten viriketoiminnan ohjaajana pian 16 vuotta, eli rollaattori liittyy vahvasti hänen toiseen ammattiinsa taiteen tekemisen ohella.

”Arvostan ikäihmisiä. He ovat minulle kaikki kaikessa.”

Romurinsessa aikoo viedä rollaattorin näytille myös työpaikkaansa palvelukeskus Orvokkiin Varpaisjärvelle, kunhan Ihmeiden ILO!TALO -näyttely elokuun puolessavälissä päättyy. Hän on näyttänyt vanhuksille jo kuvia teoksestaan, ja palautteena on ollut muun muassa iloista naurua.

”He ovat sanoneet, että kaikkea sinä keksitkin!”

Romurinsessan rollaattori Voihan elämän kevät! Sekatekniikka ja kierrätys, 2021.

Takki karkkipapereista

Romurinsessa käyttää teoksissaan pitkälti kierrätysmateriaaleja. Namipäivä-teokseen eli karkkipapereista tehtyyn takkiin hän sai kääreiden keräämisessä apua sukulaisilta, mummoilta sekä marketin kassalla työskentelevältä tutultaan.

Takki sopisi ulkonäön puolesta vaikka päälle pantavaksi, mutta nykyisellään se on liian kova käytettäväksi vaatteena.

”Täytyisi hieman kehitellä ja käsitellä materiaalia lisää.”

Sitä mikä muille ei kelpaa

Käydessään Ilomantsissa Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn avajaisissa kesäkuussa 2021 Romurinsessa katsasti samalla paikkakunnan kirpputorit, kuten myös matkan varrella Outokummussa ja Joensuussa.

”Täällä Pogostan kirppareilla oli mukavia tarvikkeita, sain taideteoksiin muun muassa ihania posliinista tehtyjä nukenpäitä.”

Romurinsessa: Melamiina sekä Melamaija. Kierrätys, 2021.

Romurinsessan ydinajatus on, että tavara ei muutu tarpeettomaksi. Jopa viallisesta esineestä saa taiteessa ehjän.

”Olen anopillekin sanonut, että ostaa minulle kaikkea sitä, mikä ei muille kelpaa.”

Näyttely kuin paratiisi

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä Romurinsessan työt ovat omassa keltaisessa huoneessa. Yhdellä seinistä on sekatekniikalla tehty Eeden, joka on vuoden 2021 teos.

”Löysin kirpparilta vaalean rullaverhon, joka maksoi euron. Maalasin siihen Eevan ja puun ja tein jätelangoista virkattuja lappuja. Myös Eevan pää on virkattu.”

Romurinsessasta Eeden sopii enemmän kuin hyvin Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn, joka tuntuu hänestä itsestään melkein kuin paratiisilta.

”Kun astuin näyttelyn huoneeseen, tuli ihan kylmät väreet ja autuas, ihmeellinen olo. Keltainen on yksi lempiväreistäni, kuten muutkin kirkkaat värit. Keltainen on valoa.”

Romurinsessa: Universumi. Akryyli ja kierrätys, 2021.

Lue myös:
Romurinsessan taiteilijaesittely.