Ihmeiden ILO!TALO -näyttely tavoittelee jo 2000 kävijän ylittymistä Ilomantsissa

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
August Eskelisen Yksisarvinen on yksi Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn paristasadasta teoksesta.

Ilomantsin ITE-taiteen monipuolinen kesäkattaus, Ihmeiden ILO!TALO -näyttely, tavoittelee jo 2000 kävijämäärän tuolle puolen. Heinäkuun alussa avautunutta näyttelyä on kuraattori Paula Huhtasen mukaan leimannut vierailijoiden innostunut keskustelu näyttelyn teoksista ja ITE-taiteesta kaikkinensa.

”ITE-taide on löytänyt selkeästi uutta yleisöä ja uusia ystäviä. Näyttelymme anti on ollut myönteinen yllätys monelle, joka on vasta nyt tutustunut itse tehdyn elämän maailmaan”, Huhtanen kertoo.

Ilomantsissa on alle 5000 asukasta, mutta Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn pihalla on riittänyt kuhinaa jo ennen näyttelyn avautumista, saati näyttelyn aikana.

”Elokuun alkupäiviin mennessä näyttelyyn on tutustunut jo yli 1800 kävijää, mikä on näin pienelle paikkakunnalle kuin Ilomantsi aivan huikea juttu”, Huhtanen toteaa.

Juha Käkelän teokset Metsän tyttö ja Ilomantsin susi sijaitsevat punaseinäisessä ”K18”-huoneessa.

Kiitosta rohkeudesta ja värikkyydestä

Paula Huhtasen mukaan kävijät ovat kommentoineet näyttelyä rohkeaksi, ennakkoluulottomaksi sekä kokeilevaksi. Myös teoksien värikylläisyys on herättänyt ihastusta.

Jo ennakkoon näyttelyn nimi herätti paitsi hymyä myös pientä polemiikkia paikkakunnalla, vaikka lähtökohtana on nimenomaan kunnan nimestä napattu ilo ja näyttelypaikka Kansallistalosta poimittu talo. Taiteilijoista muutamat moottorisahaveistäjät ovat tuoneet teoksillaan mukaan myös eroottista pärinää, mutta valtaosaltaan näyttely pitää sisällään aivan muita aiheita, kuten kierrätystaidetta ja tiukkaa yhteiskunnallista kantaaottavuutta.

”Toki ilotalo moniulotteisena sanana voidaan mieltää hyvinkin eri tavoin. Näyttelyssä kävijät ovat voineet kuitenkin huomata, että keskiössä on nimenomaan ilo”, Huhtanen luonnehtii.

Aimo Laitisen iloa ja liikettä ilmaisevat Kirmailun iloa sekä Kiehnäävät katit -teokset on sijoitettu ulkorakennukseen tuoksuvien olkien päälle.

Paula Huhtasen mukaan Ihmeiden ILO!TALOn tavoitteena on osoittaa, mikä merkitys on yhteisöllisellä hyvällä sekä aidolla itse tehdyn elämän onnella.

”Haluamme rohkaista ihmisiä myös itse rohkeasti kokeilemaan taiteen tekemistä, sillä se on kaikille mahdollista. Tämä toteutui esimerkiksi avoimen ovien päivässämme, sillä Romurinsessan pitämä kollaasitaiteen työpaja kokosi kymmeniä osallistujia”, Huhtanen kertoo.

Avoinna 15.8.2021 eli Karhufestivaaliin saakka

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä on kaikkiaan 15 ITE-taiteilijan teoksia: moottorisahataidetta, esinekollaaseja, valokuvia sekä vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan töitä. Kuvataiteen kanssa näyttelytilassa käy vuoropuhelua Joonatan Huukin tietokoneella luoma musiikkiteos.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys, ja näyttely on auki Karhufestivaalin viikonloppuun eli 15.8.2021 saakka.

Jori Tapio Kalliolan kantaaottavat teokset ovat Kansallistalon parvella, kuvassa Sotatrauma.

Lue myös:

IIT:n taiteilijaesittelyt