Hanna Viitala Ihmeiden ILO!TALOssa: ”Turpa auki – vaikka taiteella!”

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
Hanna Viitala haluaa taiteellaan räjäyttää normeja.

Hanna Viitalan esinekollaasit tuovat esiin ihan toisenlaista äitiyttä kuin mitä perinteisesti roolina naiselle on haluttu asettaa. Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä Ilomantsissa hänellä on kaikkiaan kymmenen teosta, joilla on myyttisiä nimiä kuten Pallas Athene ja Kohtalon jumalatar Anake.

”Työni eivät ole Vauva-lehden tai Meidän perheen kansikuvaäitejä. Kun itse sain kaksoset, huomasin millaiset paineet ulkopuolelta tulevat, millainen äiti pitäisi olla. Halusin taiteellani räjäyttää nämä tietyt normit.”

Hanna Viitala: Pallas Athene sekä Baubo. Molemmat esinekollaasit sarjasta Terra Feminarum, 2020.

Tunteet teoksiksi

Yhden teoksen nimi on Vaikeneminen on kultaa. Kun Hanna Viitala aloitti tehdä taidettaan ja naishahmojaan, häneltä kysyttiin, miksi näillä on suu kiinni. Ensimmäisen näyttely hänellä oli vuonna 2017.

”Mietin, että en varmaankaan ollut saanut itse turpaani auki oikeassa paikassa, vaikka olisi jokin asia ärsyttänyt. Koska koin suuria ristiriitoja oman sisäisen maailman ja ulkoapäin tulevan välillä, aloin teosten kautta sanoittaa omia ajatuksiani. Taiteen kautta kanavoin tunteitani ja näkemyksiäni.”

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä Viitalan teokset ovat yhtenä rykelmänä pylväiden päällä Kansallistalon pääsalissa. Viitala pitää paikkaa ja asettelua hienona. Spottivalot saavat teoksien pinnan välkehtimään hämärässä, ja päivänvalo luo toisenlaisen tunnelman. Tässäkin kahtiajakoisuudessa Viitala näkee symboliikkaa.

”Meissä kaikissa on sekä valoisa että pimeämpi puoli.”

Hanna Viitalan teokset ”kuulolla” Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn avajaisissa 30.6.2021.

Kuin kotiin tulisi

Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttely on esillä Ilomantsissa 1.7.–15.8.2021. Kesäkuun viimeinen päivä näyttelyn avajaisiin saapuessaan Hanna Viitala koki tuleensa kuin kotiin.

”Olin ihan rätti ajamisesta, mutta tämä näyttely antaa energiaa.”

Hän luonnehtii Ihmeiden ILO!TALOa hienoksi kokonaisuudeksi aivan omanlaisia erilaisia maailmoitaan.

”Eri tekijöiden töiden ei minusta tarvitse rimmata ollenkaan yhteen. Tämä näyttely on elämys tällaisenaan.”

Lue myös:

Hanna Viitalan taiteilijaesittely: Mielenrauhaa ja mysteerejä

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä Hanna Viitalan teokset sijoittuvat isoon saliin yhdessä mm. Ulla Haglundin, Erkki Rytkösen ja Anna WildRosen teosten kanssa.