Anna WildRoselta Trumpputin-satiireja sekä värikylläinen installaatio näyttämölle

Ihmeiden ILO!TALO, Kulttuuriyhdistys, uutinen
Anna WildRosen tekemä Uni-teos pohjautuu hänen omaan uneensa.

Kaksi mahtipäämiestä keikkuu ja kurkkii Anna WildRosen pienissä kollaasitauluissa muun muassa Lapin maisemissa, veneessä merellä sekä narripukuisen hahmon kera. Ensin näihin kollaaseihin ilmestyi Venäjän johtaja Vladimir Putin, ja Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen 2016 WildRose alkoi lisätä niihin myös Donald Trumpin.

Hän luonnehtii vuosina 2014–2017 syntyneitä Trumpputinit-teoksiaan satiireiksi.

”Näistä jätkistä ei niin hurjaa kuvaa saakaan, etteivätkö ne olisi pistäneet todellisessa elämässä vielä paremmaksi”, WildRose tuumii. Aluksi hän mietti, mitähän mahtavat naapurimaan ihmiset ajatella hänen teoksistaan, mutta päätteli sitten venäläisillä olevan niin hyvä huumorintaju, että he kestävät satiirinkin.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä on toistakymmentä Trumpputinia, ja ne ovat rykelmässä näyttelypaikkana toimivan Kansallistalon salin yhdessä kulmassa. Kaikkiaan 15+1 ITE-taiteilijan ja taitajan yhteisnäyttely on avoinna Ilomantsissa 1.7.–15.8.2021.

Trumpputinit-nurkkaus, ylinnä Lapin maisemaan sijoittuva tarina.

Näyttämölle tarinoita

Anna WildRose kävi paikan päällä Ilomantsissa itse rakentamassa teoksistaan myös installaation Kansallistalon pienelle näyttämölle. Mukana on niin tauluja kuin esinekollaasejakin.

”Näyttämö on todella oivallinen paikka, koska itsekin tykkään rakentaa teoksiini näytelmiä ja tarinoita.”

Yhteen tarjottimeen WildRose on kuvannut unensa, jonka hän näki päälle kaksikymppisenä.

”Istuin äidin ja anopin kanssa pöydän ääressä, ja meillä jokaisella oli maitolasi. Anopin tai äitini maitolasi kaatui pöydälle ja toinen muuttui piimäksi. Minä pelkäsin, mitä minun maidolleni tapahtuu. Lasi alkoi lämmetä, ja se muuttui valoksi. Pian ymmärsin, että minä olin valo, eikä kyse ollutkaan enää unesta – olin valossa.”

”Väri valitsee minut”

Näyttelyn työt kantavat vuoden 2010 tienoilta tähän päivään. Teoksia on kymmeniä, mutta silti ne ovat WildRosen kokoelmasta vain murto-osa.

”Kävin läpi vanhoja töitäni, korjailin joitain ja tein pari uutta lintua ihan ennen tänne Ilomantsiin lähtöäni.”

Kollaasiteokset ovat keltavihreästä sekä punavihreästä maailmasta. WildRosea ovat kutsuneet eri värit eri elämänvaiheissa.

”Minä en valitse väriä, vaan väri on aina valinnut minut.”

Anna WildRose: Kannukyyhkyläiset, 2016.

Ekologista ajattelua

WildRoselle sopii mainiosti osallistua Ilomantsissa ITE-taiteen näyttelyyn, vaikka hän ei itse koe olevansa ainoastaan ITE-taiteilija.

”Arvostan ITE-taidetta ja ITE-taiteilijoita, mutta jostain ulkopuolelta tulevat määrittelyt eivät minusta tunnu hyvältä. ITE-taidetta on myös vähätelty, vaikka moni kokee sen ymmärrettävämmäksi ja kiinnostavammaksi kuin esimerkiksi nykytaiteen.”

Taitelijaksi WildRose on kutsunut itseään alkuun arasti, mutta nyt hän tohtii sanoa sen ääneen – sen verran monen asiantuntijan suusta hän on saman luonnehdinnan kuullut. Hän on syystä ylpeä siitä, että on puhunut kierrätyksestä ja kierrätystaiteesta jo vuosikymmeniä ja opettanut ihmisiä taiteellaan myös ekologiseen ajatteluun.

ITE-lyhenne muodostuu kolmesta sanasta, ja sen sisällön WildRose tunnistaa myös oman taiteensa osalta.

”Itse tehty elämä – se on täysin totta.”

Lue myös:

Anna Wildrosen taiteilijaesittely: Enemmän on enemmän