Keskustelukulttuuria paremmaksi dialogitaitoja kehittämällä

Ota avuksesi dialogipelikortit

Kiinnostaisiko sinua kokeilla pelikortteja, joiden avulla voit treenata omia ja oman yhteisösi, yhdistyksesi tai vaikka työporukkasi keskustelutaitoja? Maaseudun Sivistysliiton uunituoreet Dialogeillaan! Ota keskustelutaidot haltuun -pelikortit ovat nyt kaikkien saatavilla. Pelikortit pohjautuvat Erätauko-menetelmään, joka on alkujaan Sitran kehittämä ja nykyään Erätauko-säätiön edelleen kehittämä menetelmä rakentavaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.  

Dialogipelikorttien idea sai alkunsa keväällä 2020, kun Maaseudun Sivistysliiton koulutustiimi alkoi pohtia, miten Erätauko-menetelmän harjoittelua voisi terästää. Saamamme palaute Erätauko-menetelmästä on aina ollut pääosin positiivista. Koulutustilaisuuksissa olemme kuitenkin huomanneet, että dialogiseen keskusteluun pääseminen on kohtuullisen helppoa, kun paikalla on samanmielistä “omaa porukkaa”, mikä usein on tilanne erilaisissa seminaareissa ja koulutuksissa. Tosielämässä, erityisesti edunvalvonnassa ja politiikassa tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joissa keskustelua käydään myös asioista eri mieltä olevien kanssa. Edessä on tällöin haastaviakin tilanteita.

Vaikka keskustelussa ei koskaan voikaan kaikkeen varautua, olemme kuitenkin koonneet korttipakkaan viidenlaisia kortteja käyttötarkoituksen mukaan:

Siniset roolikortit toimivat erityisen hyvin tilanteissa, joissa halutaan tuulettaa organisaation tai muun yhteisön jäsenten rooleja ja tehdä esimerkiksi ideointia tai keskustelua jonkun vaikean asian ympärillä. Korttien avulla henkilö pääsee hetkeksi irti omasta asemastaan. 

Keltaiset kansalaiskortit auttavat osallistujaa asettumaan oman kuplansa ulkopuolelle ja näkemään keskusteltavan asian eri silmin ja osallistumaan keskusteluun eri tulokulmasta. Kansalaiskortit edustavat erilaisia ihmisiä yhteiskunnassa, myös niitä stereotyyppisiksi miellettyjä. Ne auttavat kuitenkin osallistujaa asettumaan oman kuplansa ulkopuolelle ja näkemään keskusteltavan asian eri silmin. Peli auttaa myös osallistujia herättelemään, millaisia ennakkoajatuksia mahdollisesti luomme keskustelukumppaneistamme esimerkiksi poliittisen kannan tai ulkoisen habituksen perusteella. Se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden luoda kansalaiskortin tyypille haluamasi lähtökohdan.  

Punaiset ja vihreät keskustelutapakortit esittelevät sekä myönteisiä että kielteisiä tapoja osallistua keskusteluun ja viedä eteenpäin tai hidastaa keskustelun sujumista. Niissä olemme hyödyntäneet muun muassa Erätauon Rakentavan keskustelun pelisääntöjä.  

Kuviolliset fasilitoijan ohjekortit antavat keskustelun vetäjälle vinkkejä haastaviin tilanteisiin. Violeteissa korteissa on peliohjeita. Ohjeet löytyvät 6 eri keskusteluharjoituksen toteuttamiseen. Toki kortteja voi hyödyntää myös ilman pelejä esimerkiksi keskustelun käynnistämiseen tai vaikkapa tutustumisharjoituksena.

Dialogeillaan! pelikortit ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Toivomme sinulle iloisia hetkiä keskustelutaitojen kehittämisen parissa!