Vuoropuhelulla parempaa päätöksentekoa

Webinaarin teemana oli maaseudun ja kaupungin välinen yhteys ja vuoropuhelu erityisesti päätöksenteon näkökulmasta. Vieraina webinaarissa olivat Aleksi Koivisto Suomen kylät ry:stä ja erikoistutkija Olli Voutilainen Luonnonvarakeskuksesta.

Aleksi Koivisto Suomen kylistä kertoi Kuopion kaupungin maaseutuohjelmasta ja sen valmisteluprosessista. Kuopion maaseudulla asuu 25 000 asukasta, alueella on 11 000 vapaa ajan asuntoa ja kuusi kehittyvää kuntakeskusta. Yli 700 maatilaa tekee Kuopiosta Suomen suurimman maidon ja naudanlihan tuottajan. Kuopion maaseudulla on tilaa savolaiselle luovuudelle, yhteisöllisyydelle ja uusille asukkaille.

Maaseutuvaikutusten arvioinnista kertoi Olli Voutilainen LUKE:sta. Päätökset vaikuttavat eri alueilla eri tavalla. Siksi on tärkeää, että päätösten alueelliset ja maaseutuvaikutukset tunnistetaan hyvissä ajoin niiden valmisteluvaiheessa. Maaseutuvaikutusten arviointi on päätöksenteon ja sen valmistelun avuksi kehitetty menetelmä, jonka avulla voidaan tunnistaa ja ehkäistä tai vähentää kielteisiä vaikutuksia ja vahvistaa myönteisiä. Sen avulla edistetään eri alueiden tasa-arvoa.

Webinaari on osa Iloisen päätöksenteon teemavuotta, joka haluaa keskittää katseet erityisesti päätöksentekoon.

Katso webinaaritallenne tästä: