Iloinen päätöksenteko 2022 kutsuu teidät mukaan taiteen keinoin huomaamaan hyvän!

Sillä kaikki on hyvin, kaikki järjestyy!

Kampanjan symboli, värikäs puheenjohtajan nuija on syntynyt 2020-luvun hengessä päätöksenteon välineeksi, käyttöesineeksi, symboliksi, taide-esineeksi ja myös lempeäksi viestiksi tästä ajasta. Esineen korumainen maalauspinta kutsuu meitä kaikkia myönteisessä hengessä päätöksenteon äärelle. Maalauksellisesti  kaikki kampanjassa jaettavat puheenjohtajan nuijat ovat yksilöllisiä ja uniikkeja taide-esineitä. Taideteokset lahjoitetaan kampanjan mukana usealle sadalle suomalaiselle päättäjälle.

Puheenjohtajan nuijaa käytetään kokouksissa ilmoittamaan, että asiaa käsitellään tai että käsittely on päättynyt. Nuijan kopautuksella avataan keskustelu. Miten varmistetaan, että kaikkien ääni kuuluu päätöksenteossa? Teemmekö päätöksemme ilolla?  Sillä samaisella nuijalla keskustelu myös päätetään. Päätöksenteko voi olla tilanteesta riippuen muun muassa järkiperäistä tai ei-järkiperäistä, tunne- tai tietopohjaista, yhdentekevää tai hyvin tärkeää. Tieto hamasta historiasta vahvistaa, että nuija on ollut myös yksi ensimmäisistä ihmisen tuntemista työkaluista.

Kuvassa veistotaiteilija Juha Käkelä ja taiteilija Paula Huhtanen.

Puiset puheenjohtajan nuijat ovat taiteilija Paula Huhtasen käsialaa ja ne valmistuivat yhteistyössä mallin suunnitelleen veistotaiteilija Juha Käkelän kanssa. Toteutuksessa Käkelä hyödynsi ajan hengen mukaisesti hukkapuuta, kierrätysmateriaalina suomalaista koivua ja kuusta.

”Puheenjohtajan nuijia maalatessani mietin paljon päätöksentekoa ja kulttuuria, jolla teot syntyvät. Muistelin omaa kuntapäättäjän aikaani vuosien takaa. Mielestäni taidetta ja politiikkaa yhdistävät monet asiat. Koen että kaikki on taidetta – ja kaikki on politiikkaa. Maailmassa virtaavat monenlaiset suunnat, suuntaukset, tunteet ja energiatkin. Lähetän paljon rakkautta päätöksiinne! Selviytyäkseen maailma tarvitsee rakkautta, niin paljon rakkautta kuin akuista irtoaa.” 

Paula Huhtasen terveiset päättäjille

Paula Huhtanen valittiin vuonna 2020 kantamaan historian ensimmäistä Vuoden ITE-taiteilijan titteliä. ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Lyhenne ”ITE” viittaa sanayhdistelmään ”itse tehty elämä”. ITE-taide on tekijänsä elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa taidetta. Tapa elää omanlaista, hyvää elämää. Tästä samasta asiasta on pohjimmiltaan kyse myös yhteiskunnallisessa ja poliittisessa päätöksenteossa.

Taiteilija kertoo omasta ilmaisustaan näin:

”Taiteilijana taiteen monet ismit ovat minulle tuttuja ja niitä riittääkin laidasta laitaan. Mielestäni jotain on kuitenkin puuttunut. Minulle taiteilijana taiteeni tehtävä on luoda ja jakaa hyvän mielen ja myönteisen tunnelatauksen värittämää iloa. Tähän tarpeeseen en ole löytänyt taidesuuntausta johon perustaa kotia ja kivijalkaa luovalle osaamiselleni, en ole kokenut ismejä omakseni. Piti tehdä muu valinta ja henkilökohtainen päätös. Päätös luoda uusi suuntaus taiteeseen. Syntyi iloismi luomaan toivoa ja muistuttamaan siitä, kuinka hyvin meillä asiat loppujen lopuksi ovatkaan. Iloismissä teemat ja värit ovat puhtaasti energiaa, joilla vaikutetaan todella paljon moniin asioihin. Taidetyön mahdollisuudet hyvinvointia lisäävänä tekijänä ovatkin iloismin kärjessä.”

Iloismin taide-energialla moni arkinenkin asia loistaa

Iloismin taide-energialla moni arkinenkin asia loistaa. Ei ole siis sattumaa, että juuri Paula Huhtasen iloismi valikoitui Maaseudun Sivistystliiton Iloisen päätöksenteon teemavuoden symboliksi. Puheenjohtajan nuijilla on tarkoitus saada myös päätöksenteko loistamaan sitä hyvää ympärilleen, mitä varten moni on päätöksentekijäksi lähtenyt. Värillä ja ilolla on väliä ja nyt on aika palauttaa ne myös yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Puheenjohtajan nuijat on postitettu lahjaksi jokaiseen suomalaiseen kuntaan, eduskuntapuolueille sekä keskeisille kansalais- ja edunvalvontajärjestöille tammikuun 2022 aikana. Taideteokset on pakattu Helvie Oy:n valmistamiin säilytyspusseihin. Pussit ovat kierrätysmateriaalia eli kankaat ovat nähneet suomalaista perhe-elämää usealla vuosikymmenellä. Toivomme, että päätöksentekijöillä säilyy myös tätä kautta hyvä kosketus ihmisten arkeen päätöksiä tehdessä.

Lisätietoa taitelijoista löydät:
Paula Huhtanen
Juha Käkelä

Luonnonmateriaalikuidusta valmistetut pussit meille valmisti Helvie.