Muuramehenkeä muillekin: Tällainen on yrittäjäaktiivinen, vetovoimainen Muurame

Yrittäjien ja kunnan yhteistyö on kantanut Muuramea jo yli vuosikymmenten

Muurame on reilun 10 000 asukkaan kunta keskellä Jyväskylää. Maakunnan keskustakaupunkiin on matkaa reilut kymmenen kilometriä. Muurame tunnetaan kuntana, joka on vuosittain kuntien elinvoimaa ja yrittäjäystävällisyyttä mittaavien tilastojen kärkipäässä. Miten tämä on mahdollista?

Muuramelaiset selittävät mielellään asiaa erityisellä ”Muuramehengellä”, mutta mitä sillä tarkoitetaan? Mistä syntyy elinvoimainen kunta? Oman vastauksensa asiaan antaa teollisuusneuvos, kunnanvaltuutettu Jorma Nokkala.

Suomi on yrittäjäystävällinen maa, mutta yrittäjäystävällisyydellä ja yrittäjäaktiivisuudella on iso ero! Ystävällisesti voidaan todeta, että ”hyvä poika yritä vaan, kunhan et enemmälti häiritse muita”. Sitä vastoin yrittäjäaktiivinen yhteiskunta kysyy yrittäjältä ”mitä voimme yhdessä tehdä, että meillä molemmilla menisi paremmin”?


Väitän kokemuksellani, että Muurame erottuu joukosta ja nimenomaan yrittäjäaktiivisuudellaan!

Yrittäjäystävällisyys esiintyy usein juhlapuheissa. Mutta ilman tekoja se on kuin traktori, jossa vain takapyörät vetävät ja huomataan, että se pyörä, joka ei vedä, se jarruttaa! Yrittäjä on yksin vetävinä pyörinä ja ”työntää” etupyöriä, eli yhteiskuntaa. Yrittäjäaktiivisuus tekee ”traktorista” nelivetoisen. Neliveto on silloin päällä, kun Y4 toimii, eli ”yrittäjyys, ylös, yhteiskunnassa, yhteistyöllä”.

Kun oma yritykseni muutti Muurameen 1970- luvulla, oli kunnassa n. 3.600 asukasta ja viralliset ennusteet olivat kuihtumista povaavia ja kuntaliitoksia ennakoivia. Nyt Muuramessa on nyt yli 10.000 asukasta, kasvu jatkuu ja kunnan talous sekä muutkin tunnusluvut ovat Suomen parhaita.

Näin on käynyt, koska Muuramen päättäjät ja virkamiehet ryhtyivät toteuttamaan jo 70-luvulla Y4-ideologiaa eli yrittäjyys ylös yhteiskunnassa yhteistyöllä.

Muuramesta lähtöisin oleva Y4 sai Keski-Suomen kauppakamarin vetämänä ”hahmonsa” ja se palkittiin vuonna 2006 Brysselissä EU:n parhaana yrittäjyyttä edistävänä aloitteena. Sain olla mukana pokkaamassa palkintoa silloisen elinkeinoministerin Mauri Pekkarisen kädestä!

Muuramen yrittäjäaktiivinen elinkeinopolitiikka on onnistunut houkuttelemaan ja tarjoamaan sijoituspaikkaa hyvin monipuoliselle yrityskannalle. Kunnan päätöksen teko on ollut nopeaa ja yrityksiä koskevat päätökset lähes aina yksimielisiä, joten yrittäjä on kokenut olevansa tervetullut kuntaan ja valmis heti yhteistyöhön.

Muuramessa on oivallettu, että yrittäjä on henkilönä taiteilijan ja liikemiehen välimuoto. Pitää olla luovuutta, mutta rahankin päälle täytyy ymmärtää!

Yrittäjä on myös ihminen, joka haluaa olla arvostettu toimija myös yhteiskunnan kannalta ja on totta kai mielissään, kun saa voimaannuttavaa tunnustusta.

Muuramessa on pieniä ja keskisuuria, eri toimialojen yrityksiä, sekä kansainvälisten suurtenkin yritysten tytäryhtiöitä ja toimipaikkoja. Eri toimialojen suhdanteet vaihtelevat, mutta kun toiset supistuvat, niin toiset kasvavat ja kunta menestyy!

Parhaillaan Muuramessa laaditaan uutta strategiaa, joka ulottuu vuoteen 2035. Valtuutettuna olen mukana ja katselen työtä yrittäjyyden näkökulmasta ja sen vaikutuksesta Muuramen menestykseen.

Kun menee hyvin, niin helposti unohtuu ne oleelliset asiat, joista menestys syntyy. Nyt pitää strategiaa uudistaa koetulle vahvalle perustalle. ”Muurame-henki” voi hyvin ja uudistuu myös uuden strategian myötä, ja varmaan myös ”iloinen päätöksenteko” toteutuu.