Miten saadaan hyvä esiin Pudasjärvellä?
Miten saadaan hyvä esiin Pudasjärvellä?
Hyvinvointikertomus on kuntien ja alueiden lakisääteinen ja keskeinen työkalu asukkaiden hyvinvoinnin tilan seuraamiseen. Hyvinvointikertomuksessa linjataan myös tavoitteet ja toimenpiteet kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Pudasjärven kaupunki päivittää laajaa hyvinvointikertomusta ja haluaa kuulla kuntalaisia siihen liittyen. Kuulemisprosessi koostuu kyselystä työikäisille, työpajasta ja kyselystä kouluille sekä Hyvä esiin -keskusteluista, jotka ovat yksi kuulemisen tapa.
Hyvinvointikertomuksen päivittäminen yhteissuunnittelun voimin tuo uusia näkökulmia hyvinvoinnin edistämiseen. Prosessi valmistuu vuoden 2023 aikana ja siihen on osallistunut jo yli 350 asukasta. Keskeinen tavoite on tuoda hyvä esiin.
Mistä syntyy hyvän elämän eväät Pudasjärvellä?
Hyvä esiin -kyselyissä ja nuorille suunnatuissa työpajoissa on pohdittu muun muassa lempipaikkoja ja sitä mistä hyvän elämän eväät löytyvät Pudasjärvellä. Vastauksista on tehty ensimmäinen analyysikierros, tosin kysely ja prosessi on kesken ja ajatuksia kerätään seuraavaksi erityisesti työikäisiltä.
Kyselyn perusteella näyttäisi jo nyt siltä, että Pudasjärvi on lempipaikkojen aarreaitta
Vastauksissa toistuu syvälle ulottuvat juuret pudasjärveläiseen maaperään ja luonto tekemisen paikkana.Ympäröivä luonto on tärkeä, eikä pelkästään maisemana. Luonto on lähellä ja siellä voi toimia monipuolisesti retkeillen, sienestäen, marjastaen, metsästäen ja lasketellen. Vastauksista muodostuu myös pitkä rimpsu hyvin tarkasti nimettyjä lempipaikkoja, se joenmutka siellä tai se kuohu tuolla. Lapsuuden kylämaisema sillä kylällä ja vaaranlaki tässä ihan lähellä. Koetun hyvinvoinnin näkökulmasta ympäristön ja luonnon merkitys näyttäisi olevan hyvin vahva Pudasjärvellä, luonnollisesti.Mitä muuta evästystä Hyvä esiin prosessi tuo laajaan hyvinvointikertomukseen selviää tämän vuoden aikana.
Prosessissa on hyödynnetty Penkkikahvila -menetelmää paikalliseen tarpeeseen muokattuna sekä yhteissuunnittelu -lautapeliä. Matkassa on mukana kaupungin viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä.
Aiheeseen liittyvä blogi:Hyvinvointi ja osallisuus kuntien hyvinvointikertomuksissa – miksi mitataan, mitä mitataan?
Kirjoittaja
Kaisa Kervinen
Yhteisökehittäjä, erityisasiantuntija - osallisuustyö
+358 45 322 8098 kaisa.kervinen@msl.fi Lue lisää henkilöstä