Kuntavalmennus haastoi omia toimintatapoja
Marja Koivisto, hyvinvointikoordinaattori, Asikkalan kunta
Viisaat päät yhteen -kuntavalmennus on ollut piristävä ja ajatuksia herättävä kokemus. Pidän siitä, että pääsen haastamaan omia ajatuksiani ja toimintatapojani erilaisista toimintaympäristöistä ja työtehtävistä tulevien kanssa. Omaa työtä on niin helppoa katsoa aina samasta näkökulmasta ja samojen lasien läpi, välillä sitä sokeutuu erilaiselle ratkaisumalleille ja tavoille toimia ja ajautuu tekemään aina samoin tavoin. Valmennuskerrat ovat olleet erittäin antoisia, saimme kuulla hyviä asiantuntijaluentoja ja yhteinen keskustelu ja tehtävät auttoivat ainakin minua jäsentämään monia asioita eri tavalla.
Kuntavalmennus on selkeyttänyt ajatuksiani kuntalaisten osallisuuden vahvistamisesta ja sen keinoista. Kuntalaisten aito osallistuminen kehittämiseen ja päätöksentekoon on tärkeää, mutta osallisuus ei aina toteudu niin hyvin kuin sen haluttaisiin toteutuvan.
Valmennus on antanut minulle uusia työkaluja osallisuuden toteuttamiseen ja asioiden kehittämiseen vielä enemmän kuntalaislähtöisesti.
Suosittelen Viisaat päät yhteen-valmennusta kaikille, jotka haluavat haastaa omia toimintatapojaan ja miettiä muiden asiantuntijoiden kanssa yhdessä uusia, tehokkaampia tapoja kehittää toimintaa kuntasektorilla.
Mitä tehtiin?
Viisaat päät yhteen -valmennus on suunnattu kuntien viranhaltijoille, työntekijöille ja luottamushenkilöille, jotka työskentelevät kunnan vaikutusten arvioinnin, osallisuustyön ja yhteiskehittämisen parissa.
Valmennuksen keskeisiä sisältöjä olivat yhteisöllisyyden ja osallisuuden johtaminen, ihmisten kuuleminen ja mukaan saaminen, vuoropuhelun ja yhteiskehittämisen menetelmät sekä yhteiskehittämissuunnitelman tekeminen. Ajatusten jakaminen ja verkostoituminen toisten, samaa työtä tekevien kanssa oli myös tärkeä osa valmennusta.
Valmennuksen osallistujat suunnittelivat samalla omassa kunnassaan ajankohtaista yhteiskehittämisen prosessia. Erityisen arvokkaana ryhmä piti toisten kanssa käytävää keskustelua sekä valmennuksen käytännönläheistä toteuttamistapaa. Valmennuksen anti on helppo viedä osaksi kunnan päivittäistä työtä.
Valmennusryhmä kokoontui verkossa kerran kuukaudessa yhteensä viisi kertaa. Väliaikoina yhteinen työskentely tapahtui Howspace-työtilassa.