Materiaalit

Päre

Päre on puun rungosta pituussuuntaan kiskomalla tai höyläämällä valmistettu ohut levysuikale. Päreet valmistetaan männystä, kuusesta tai haavasta. Pärepuiksi tulee valita pitkiä, suoria, hitaasti kasvaneita puita. Puun latvaosaa ei kannata sen oksaisuuden vuoksi käyttää.

Puut, etenkin kuusi ja mänty, kaadetaan talven aikana. Haapa voidaan kaataa vielä alkukesästä, kun puhjenneet lehdet ovat imaisseet ylimääräisen kosteuden. Pärepuuksi kaadetut tukit kuoritaan ja pätkitään haluttuun päreenmittaan keväällä tai alkukesästä hiukan ennen höyläämistä. Katkottuja pärepuita ei pidä kuivattaa liian lämpimässä (auringonpaisteessa), sillä silloin pölkkyjen päät halkeavat.

Pärettä on perinteisesti käytetty kattomateriaalina ja tunnetaanhan se valaisimenakin. Kiskomalla valmistetusta päreestä on puolestaan tehty esimerkiksi koreja.

Myös uusia käyttömahdollisuuksia on ja kehitellään edelleen. Päre sopii esimerkiksi sisustuselementiksi, vaikka seinämänä. Päreitä voi hyvin käyttää tarjoilualustana, miksi ei entistä enemmän myös vaikka kertakäyttölautasen korvaajana. Myös askartelutarvikkeena pärettä käytetään. Tällaisia tuotteita meiltä Suomesta löytyy jo jossain määrin.

Lue lisää päreestä ja sen käytöstä: