Menetelmäpankki

Aarrekartta

Aarrekartta on menetelmä, jossa jokainen osallistuja lähtee mielikuvitusretkelle toiveiden ja unelmien maailmaan. Oman aarrekartan voi rakentaa piirtämällä, maalaamalla tai kuvia leikkaamalla ja liimaamalla. Aarrekartan voi jokainen työstää vain itselleen, mutta sen voi ottaa myös osaksi projektien suunnittelua, esimerkiksi tehtäessä kyläsuunnitelmaa. Tällöin jokainen osallistuja työstää aarrekartan, joka kuvaa juuri hänen toiveitaan ja ajatuksiaan aiheesta. Tärkeintä ei ole ideoiden käyttökelpoisuus vaan vapaus tuottaa omien unelmien näköinen aarrekartta.

Aarrekartta-menetelmän suola on sen toiminallisuudessa. Yhdessä tekeminen ja askartelu ovat mukavaa puuhaa ja tuovat vaihtelua toimintaan. Aarrekartan tekoon voivat osallistua kaikki vauvasta vaariin eli myös lapset pääsevät esittämään omia toiveitaan ja haaveitaan. Aarrekartta- menetelmä onkin mainio tapa osallistaa myös lapset kylätoiminnan suunnitteluun!

Tarvikkeet: isoja paperiarkkeja, värikyniä, vesivärejä, pensseleitä, tusseja, vanhoja lehtiä ja kuvia, saksia, liimaa, isoja pahviarkkeja kehyksiksi valmiille aarrekartoille, sinitarraa tai teippiä töiden esille ripustamiseen

Soveltuu tilanteisiin:
• Aarrekartta soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa toiminnan suunnittelu on vasta alussa
• Tarkoitus on seikkailla mielikuvitusmaailmassa, jossa kaikki toiveet ja haaveet ovat mahdollisia
• Valmiit aarrekartat voidaan esitellä tai jättää näyttelyn tapaan kaikille nähtäväksi
• Aarrekartat toimivat innoittajina kylän toiminnan suunnittelussa