Tapahtumat

Voi sitä näinkin elää

Voi sitä näinkin elää -näyttely ITE-museossa Kokkolassa 2015. Kuvan aihe Enni Idin taiteilijakoti, valokuva Veli Granö, juliste Marko Mäkelä.

ITE-museon kesänäyttely raottaa ovia taiteilijakotien tunnelmiin.

ITE-museon kesänäyttely 2015 esittelee ITE-taiteilijakotien tunnelmia. Oman huoneensa ovat saaneet Enni Id, Heikki Kylliäinen, Elena Maaskola, Petri Martikainen ja Ilmari Salminen.

ITE-taiteilijoiden pihapiirit erottuvat ympäristöstään. Jos niillä olisi ääni, se olisi erikoisen kutsuva tai vähintään ainakin voimakas ja erikoinen. Kävijä on usein tervetullut katsomaan piha-aluetta, mutta suomalainen ujous ja häveliäisyys estää kysymästä kutsua katsomaan kotia.

ITE-museon kesänäyttely avaa ovet taiteilijakoteihin! Esittelyssä ovat Enni Idin koti Padasjoelta, Heikki Kylliäisen koti Savitaipaleelta, Elena Maaskolan koti Helsingistä, Petri Martikaisen koti Perniöstä ja Ilmari Salmisen koti Petäjävedeltä.

Idin katosta lattiaan, jakkarasta purnukkaan maalattu koti vetää magneetin lailla puoleensa, samoin Salmisen julkkisten kuvilla vuoratut seinät. Maaskolan kodissa meren huuhtomat esineet ovat löytäneet jokainen oman paikkansa satojen muiden joukosta. Martikaisen kodissa kaikki maailman uskonnot ja filosofiat tekevät tiivistä ekumeenista työtä. Kylliäisen mökeissä voi lukea ja nauttia päivän jokaisesta hetkestä. Himmelitaivaan alle mahtuvat luonnon äänet ja kuvat.

Kodit viestivät omistajansa huumorintajusta mutta myös tarkasta havaintokyvystä. ITE-taiteilijat tarkkailevat maailmanmenoa ja kirjaavat tapahtumat ylös kukin omalla tavallaan. Tervetuloa tutustumaan ITE-museon näyttelyyn 21.5. alkaen. Näyttely jatkuu aina 18.10. asti.

Näyttelyn on tuottanut ITE-museo. ITE-museo on K.H.Renlundin museon ja Maaseudun Sivistysliiton kumppanuustoimintaa.