Tapahtumat

Taiteilijaresidenssi avataan Norpas-festivaalin yhteyteen Kemiönsaarelle 2018

Sinustako ensimmäinen Norpaksen residenssitaiteilija Taalintehtaan ruukkikylälle?

Taiteilijahaku päättyy su 27.5.

Tarjoamme:

 • 1000e taiteilijapalkkion sekä 500e materiaali/matkakuluihin
 • ilmainen asuminen 2-3 viikon jakso 18.7.-8.8. välillä tunnelmallisessa Taalintehtaan ruukin vanhassa luhtitalossa 2hh + keittiö + yhteisvessat ja sauna
 • vakuutukset jakson aikana
 • ympäristötaideteokselle paikan Taalintehtaan uudella ympäristötaidepolulla ja näkyvyyttä Norpas-festivaalin yhteyteen

Taiteilijalta toivomme:

 • teoksen tuottamisen ympäristötaidepolulle 2-3 viikon residenssijakson aikana
 • teoksen soveltuvuutta luonnonympäristöön ja ympäristönäkökulmien huomioimista materiaaleissa
 • paikallista tai yhteisöllistä näkökulmaa residenssijakson aikana
 • osallistumista teoksen julkistamistilaisuuteen Norpas-festivaalin avajaisten yhteydessä

Aikataulu ja taiteilijan valinta:

 • residenssihaku päättyy 27.5.
 • lähetä hakemuksesi osoitteeseen: info@festivalnorpas.fi 
 • Norpas-festivaalin ohjelma ja residenssitaiteilija julkistetaan 30.5.
 • taiteilijavalinnasta vastaa kuraattoriryhmä Ritva Kovalainen, Ville Laitinen ja Helka Ketonen

Norpas Festival

Taalintehdas – Dalsbruk 1686

Taalintehdas on Suomen ensimmäisiä ruukkikyliä, mutta siitä poikkeuksellinen, että terästeollisuus jatkui kylällä suurimpana työnantajana aina vuoteen 2012 asti. Tämä on luonut paikkakunnalla runsaasti erityispiirteitä, kuten kerroksellinen, 1700-luvulta tähän päivään ulottuva rakennuskanta, vahva työläisidentiteetti sekä yhteisöllisyys, kaavoittamaton ja luontoa mukaileva rakentaminen sekä uuden ajan murros.

Taalintehdas on ollut kautta aikojen kielten, väestöryhmien, kansallisuuksien ja ammattikuntien sulatusuuni. Tämä on luonut kylällä ennakkoluulottoman asenteen ja vahvan yhteisöllisyyden. Taalintehdas on muusta ympäröivästä saaristosta poiketen täysin kaksikielinen, jossa kaikki pärjäävät omalla kotimaisellaan.

Festival Norpas

Festival Norpas perustettiin tälle Saaristomeren ainoalle ruukkikylälle kuusi vuotta sitten, sattumalta samana vuonna, kun lähes puolet kylästä työllistänyt terästehdas meni konkurssiin. Norpaksen juuret ovat Kataloniassa, missä Norpaksen edeltäjä Festival Surpas, oli ajautunut tiensä päähän Katalonian maaseudulla Portboun kylässä. Siitä lähtien on Norpas toiminut aktiivisena ja kunnioitettuna monikulttuuritoimijana Taalintehtaalla. Norpas-festivaali on järjestetty nyt kuusi kertaa ja Norpas on tuottanut useita omia monitaide-esityksiä sekä julkista taidetta kylälle.

Ympäristötaidepolku ja Norpas-residenssi

Seuraavaksi Norpas on perustamassa ympäristötaidepolkua, joka sai alkusysäyksen jo viime vuonna, kun espanjalainen ympäristötaiteilija Joaquin Jara julkaisi Norpas-festivaaleilla Masuunilampeen sijoitetun ympäristötaideteoksensa. Tänä vuonna ympäristötaidetoiminta laajenee kattamaan residenssitoiminnan sekä ympäristötaidepolun lanseeraamisen.

Residenssijakso

Nyt etsimme Norpas-residenssiin ensimmäistä taiteilijaa tai pientä (maks. 3 hlö) taiteilijaryhmää, joka toteuttaisi ympäristötaideteoksen Taalintehtaan ympäristötaidepolulle.

Teokseen käytettävä aika on 2-3 viikkoa, taiteilijan aikataulusta riippuen. Residenssijakso sijoittuu ajalle 18.7.-8.8. Taiteilijan toivotaan osallistuvan Norpas-festivaalin avajaisiin ja teoksen julkistamistilaisuuteen 3.8. klo 15:00.

Teos tulee olemaan Taalintehtaalle perustettavan ympäristötaidepolun ensimmäinen teos ja sen tulee olla luonnonympäristöön soveltuva, turvallinen polulla kävelijöille sekä luonnonoloja kestävä. Teosta ei tulla hakemaan pois polunvarrelta, vaan se jää paikoilleen odottamaan seurakseen seuraavien vuosien teoksia. Materiaaleissa pitää tämän vuoksi ottaa erityisesti huomioon ympäristönäkökulmat Masuunilampi luonnonympäristöineen, jossa on metsää sekä kalliota.

Residenssiasunto

Residenssiasunto on vanhassa 1800-luvun lopun työläisten luhtikasarmissa. Asunnossa on yhdistetty kaksi alkuperäistä työläisasuntoa. Asunnossa on keittiö sekä kaksi huonetta, joissa molemmissa on sängyt. Asunnossa ei ole omaa vessaa tai suihkua, eikä juoksevaa vettä, vaan talon asukkaat käyttävät yhteisiä vessa- ja peseytymistiloja. Asukkaiden käytössä on myös yhteinen sauna, jota jokainen asukas saa varata itselleen yhden vuoron päivässä.

 

 

Norpas-residenssiin ja Norpaksen ympäristötaiteilijaksi 2018 voit hakea vapaamuotoisella hakemuksella lähettämällä tiedot taustastasi sekä työskentelymenetelmistäsi osoitteeseen info@festivalnorpas.fi   Jos sinulla on olemassa jo jonkinlainen ajatus siitä, millaista teosta haluaisit tarjota, liitä hakemukseen viitteellinen teoskuvaus. Liitä mukaan myös kuvia tai videoita aikaisemmista teoksistasi sekä cv.

Norpas-taiteilijaresidenssi 2018 toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton, Festival Norpaksen ja Kemiönsaaren kunnan kesken, Keskitien Tukisäätiön tuella.

Lisätietoja voi kysellä info@festivalnorpas.fi tai 0407700065/Ville

www.festivalnorpas.fi 

Facebooksivu