Tapahtumat

Syötävän Puiston keskiviikkotalkoot

Syötävän puiston keskiviikkotalkoot alkavat 18.5.

syötäväpuistoTalkoot ovat keskiviikkoisin klo 17-19.30 osoitteessa Mustikkamaanpolku 10. Kaikille avoimeen ohjelmaan on vapaa pääsy. Olet tervetullut mukaan kerran tai vaikka joka keskiviikko.

Talkoot aloitetaan klo 17 puutarhatöillä, mukaan saa liittyä pitkin iltaa. Vierailevat vetäjät aloittavat oman työpajansa tai luentonsa klo 18.30 ja se kestää 30-60 minuuttia. Pukeudu talkoita varten säähän sopiviin varusteisiin ja ota mukaan oma juomapullo. Lämpimästi tervetuloa mukaan merelliseen viljelykesään!

 

18.5.     KASVUKAUDEN ALOITTAJAISET

Tutustutaan Syötävän Puiston toimintaperiaatteisiin ja kasvillisuuteen, sekä  luomuviljelyn perusteisiin ja kohotetaan malja alkavalle kasvukaudelle.

25.5.    SYÖTÄVÄN PUISTON PUUT JA PENSAAT

Hedelmäpuihin erikoistunut puutarha-asiantuntija Mikko Rahtola kertoo hedelmäpuiden ja marjapensaiden viljelystä ja opastaa niiden hoitoon. Samalla tutustutaan Syötävän Puiston monipuoliseen hedelmäpuiden ja marjapensaiden valikoimaan.

1.6.    ISOISÄNSILLAN AVAJAISKARNEVAALIT

Syötävä Puisto toivottaa Kalasataman ja muut uudet lähialueet tervetulleeksi Mustikkamaalle railakkaissa sillanavajaisissa. Suomenhevonen Uuras kuljettaa juhlavieraita sillalta Puistoon, haitarimusiikki soi, liput liehuvat, kanat kotkottavat ja Puiston toimintaan on erityisen helppoa tulla tutustumaan. Muu ohjelma alkaa klo 15 ja viljelmällä talkoillaan tavalliseen tapaan klo 17-19.30.

8.6.     VILLIVIHANNEKSET PUUTARHASSA JA SEN YMPÄRILLÄ

Valtakunnallisen villiyrttiviikon kunniaksi myös Syötävässä Puistossa maistellaan puutarhassa ja sen ympäristössä kasvavia villejä vihanneksia keruutuotetarkastaja, kotitalousopettaja Leena Almgrénin johdolla.

15.6.     HYÖNTEISET PUUTARHASSA JA LAUTASELLA

Hyönteiset ovat proteiinipitoista ruokaa, jonka syömistä on alettu opetella Suomessakin. Hyönteiskokki Topi Kairenius johdattaa talkoilijat hyönteissyönnin saloihin ja kertoo kasvatettavien hyönteisten lisäksi myös puutarhassa elävistä syötävistä hyönteisistä. Tarjolla on maistiaisia! Mukana lisäksi Korkeasaaren ympäristökasvattaja Marjo Priha kertomassa eläintarhan eläimille syötäväksi kasvatettavista hyönteisistä.

22.6.    MEET THE CHICKEN

Syötävään Puistoon kesäkuun alussa muuttaneet kanat ovat muutamassa viikossa ehtineet kotiutua kesämökilleen. Kanoja yhteisöllisesti hoitavan porukan jäsenet esittelevät kanojen elämää ja kertovat niiden hoidosta.

29.6.     SADONKORJUUN ALOITTAJAISET JA MUUT KESKIKESÄN PUUTARHATYÖT

Sadonkorjuu on koko kasvukauden juttu ja keskikesällä satoa alkaa olla tarjolla jo runsaammin. Talkoissa käydään läpi myös muita keskikesän puutarhatöitä ja nostetaan malja tulevillekin satopöydille.

6.7.    TARINOITA EUROOPAN KAUPUNKIVILJELMILTÄ

Helsingissäkin on kymmeniä kaupunkiviljelmiä ja Euroopassa ainakin tuhansia. Dodo ry:n kaupunkiviljelyaktiivi Maria Nordlund on vieraillut monilla viljelmillä ja tulee jakamaan talkoolaisten kanssa herkullisia kuvia ja inspiroivia viljelytarinoita. Tuo halutessasi mukanasi myös oma tarinasi!

13.7.    TEEHETKI PUUTARHASSA

Syötävässä Puistossa kasvaa monipuolinen valikoima kukkia ja yrttejä, joista voi helposti valmistaa herkullisia kylmiä ja kuumia teejuomia. Tule oppimaan niksit ihanan yrttiteen valmistukseen!

20.7.    VALOKUVIEN PUUTARHA

Puutarhan lumoavia yksityiskohtia on helppo pysähtyä ihailemaan kameran linssin läpi. Ota mukaan oma kamerasi tai puhelin ja tule vangitsemaan puutarhan loppukesän herkulliset värit ja muodot muistikortille pimeitä talvipäiviä piristämään!

27.7.    PUUTARHANEUVOJAN KASVIKLINIKKA

Vaivaavatko härmä tai ötökät puutarhaasi? Miten pitää viljelymaan kasvukunto hyvänä ja miten houkutella puutarhaan lisää pölyttäjiä? Hyötykasviyhdistyksen puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen vastaa talkoolaisten kinkkisiinkin viljelykysymyksiin.

3.8.    SYÖTÄVÄT KUKAT TEKEVÄT ARJESTA JUHLAN

Kehäkukka, orvokki ja muut syötävät kukat tuovat arkisiinkin ruoka-annoksiin ripauksen kesäistä ylellisyyttä. Talkoissa herkutellaan kukkasin koristellulla puutarhan antimista itse valmistetulla salaatilla ja opitaan mitä kaikkia kukkasia voikaan syödä.

10.8.    MEHILÄISET JA MUUT YSTÄVÄMME HYÖNTEISET

Mehiläisillä on puutarhassa tärkeä rooli viljelykasvien pölyttäjänä ja lisäksi ne tuottavat hunajaa. Syötävän Puiston mehiläistarhaaja Markku Pöyhönen kertoo mehiläisten elämästä ja hoidosta, sekä tarjoaa mahdollisuuden kurkata sisälle pesään. Mukana myös Korkeasaaren ympäristökasvattaja kertomassa Korkeasaaren Let it grow -hankkeesta.

17.8.    PLANTFULLNESS -työpaja

Miten empatian tunteminen kasveja kohtaan voi lisätä ihmisen hyvinvointia? Miten läsnäolo liittyy ilmastonmuutokseen? Miten voin auttaa ympärillä olevaa elämää sillä, että muistan pysähtyä hengittämään? Plantfulness-työpaja on kaiken ikäisille suunnattu tunnin kestävä rauhallinen pakomatka hälinästä hengitykseen. Pajan ohjaa kuvataidekasvattaja Verna Kuntsi.

24.8.    TAIDETTA PUUTARHASSA

Puutarhan muodot, värit ja tunnelmat innostavat taiteiluun! Tehdään kuvataitelija Päivi Raivion johdolla puutarhataidetta. Käytettävä tekniikka tarkentuu myöhemmin.

31.8.    PUUTARHA OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ

Puutarha on erinomainen oppimisympäristö ja kiinnostus koulujen puutarhatoimintaa kohtaan on jälleen kovassa kasvussa. Puutarhakasvattajat Janne Länsipuro ja Pinja Sipari kertovat koulupuutarhan perustamisesta ja hoidosta ja näyttävät mitä kaikkea puutarhassa voikaan oppia ja millä tavoin.

7.9.    KAUPUNKIKANALAN PERUSTAMINEN

Syötävän Puiston ensimmäisen kanalakesän lähestyessä loppuaan jaetaan kokemuksia kanatarhauksesta ja annetaan kiinnostuneille vinkkejä oman kaupunkikanalan perustamiseen.

14.9.    SADONKORJUUN JUHLAA: LETTUKESTIT PUUTARHASSA

On aika juhlia kesän onnistumisia puutarhassa! Tervetuloa mukaan paistamaan Syötävän Puiston omista kananmunista tehtyjä, puutarhan vihanneksilla täytettyjä lähilettuja, jakamaan kesän parhaita viljelymuistoja, sekä suuntaamaan ajatukset seuraaviin kasvukausiin!
Lisätietoa ohjelmasta Syötävän Puiston koordinaattori Pinja Siparilta, puh 050 4617678.