Tapahtumat

Syötävän Puiston keskiviikkotalkoot

Syötävän Puiston talkoot pidetään keskiviikkoisin klo 17-19 osoitteessa Mustikkamaanpolku 10. Kaikille avoimeen ohjelmaan on vapaa pääsy. Olet tervetullut mukaan kerran tai vaikka joka keskiviikko.

Talkoot aloitetaan klo 17 puutarhatöillä, mukaan saa liittyä pitkin iltaa. Talkoiden jälkeen työpajat tai luennot klo 19, jotka kestävät 30-60 minuuttia. Pukeudu talkoita varten säähän sopiviin varusteisiin ja ota mukaan oma juomapullo. Työvälineet löytyy meiltä. Lämpimästi tervetuloa mukaan merelliseen viljelykesään!

17.5. ENSIMMÄISET TALKOOT & KESÄN AVAJAISET
Tervetuloa kuulemaan Syötävän Puiston tulevasta ohjelmasta ja juhlimaan kesän avajaisia kahvitellen ja nostamaan malja kasvukauden alulle!

24.5. KUMPPANUUSMAATALOUS JA EKOLOGINEN RUOKAKULTTUURI
Tervetuloa kuulemaan kumppanuusmaataloudesta ja ruokaosuuskunta Oma Maan toiminnasta. Oma Maa kehittää uudenlaista kumppanuuteen ja solidaarisuuteen perustuvaa keskinäistä avunantoa tuottajien ja kuluttajien välillä, pitkäaikaisena tavoitteenaan luoda toimintamalli, joka mahdollistaa ekologisen ruokakulttuurin ja ruokajärjestelmän muutoksen. Luennon pitävät Oma Maan ruokajäsenet Hanna Timonen ja Kimmo Englund.

31.5. PLANTFULLNESS
Miten empatian tunteminen kasveja kohtaan voi lisätä ihmisen hyvinvointia? Miten läsnäolo liittyy ilmastonmuutokseen? Miten voin auttaa ympärillä olevaa elämää sillä, että muistan pysähtyä hengittämään? Plantfulness-työpaja on tunnin kestävä rauhallinen pakomatka hälinästä hengitykseen. Työpajan ohjaa kuvataidekasvattaja Verna Kuntsi.

7.6. RAKENNETAAN HYÖNTEISHOTELLI
Hyönteishotelli on puutarhan hyödyllisille hyönteisille, kuten mesipistiäisille ja leppäpirkoille rakennettu pesä- ja talvehtimispaikka. Työpajassa hyönteistutkija Juho Paukkunen kertoo hyönteisten merkityksestä luonnossa ja ihmisille. Lisäksi rakennamme yhdessä Syötävään Puistoon oman hyönteishotellin.

14.6. VILLIT VIHANNEKSEMME
Villivihanneskauden ollessa parhaimmillaan maistelemme puutarhassa ja sen ympäristössä kasvavia villejä herkkuja keruutuotetarkastaja, kotitalousopettaja Leena Almgrénin johdolla.

21.6. JUHANNUSKIMPPUJA JA -SEPPELEITÄ
Luonnonkukat ovat tärkeä osa suomalaista juhannusjuhlaa, niin maljakossa kuin tyynyn allakin. Pinja Sipari tutustuttaa kasveihin liittyviin juhannustaikoihin ja opettaa kuinka sidotaan kotiinviemisiksi luonnonkukkakimput tai -seppeleet.

28.6. TARINOITA EUROOPAN KAUPUNKIVILJELMILTÄ
Helsingissäkin on kymmeniä kaupunkiviljelmiä ja Euroopassa ainakin tuhansia. Dodo ry:n kaupunkiviljelyaktiivi Maria Nordlund on vieraillut monilla viljelmillä ja tulee jakamaan talkoolaisten kanssa herkullisia kuvia ja inspiroivia viljelytarinoita. Tuo halutessasi mukanasi myös oma tarinasi!

5.7. MEET THE CHICKEN
Syötävän Puiston kanat ovat jälleen kotiutuneet kesämökilleen. Kanoja yhteisöllisesti hoitavan porukan jäsenet esittelevät kanojen elämää ja kertovat niiden hoidosta. Lisäksi kiinnostuneille annetaan vinkkejä oman kaupunkikanalan perustamiseen.

12.7. PUUTARHANEUVOJAN KASVIKLINIKKA
Vaivaavatko härmä tai ötökät puutarhaasi? Miten pitää viljelymaan kasvukunto hyvänä ja miten houkutella puutarhaan lisää pölyttäjiä? Kasvullisen ympäristön lehtori Kirsi Mäkinen vastaa talkoolaisten kinkkisiinkin viljelykysymyksiin.

19.7. LUOMUVILJELYN PERUSTEET
Opitaan puutarhatoiminnan ja ruoantuotannon perusteista, kuten viljelykierron merkityksestä ja monimuotoisen puutarhaekosysteemin toiminnasta kiertämällä Syötävässä Puistossa käytössä olevaa rastirataa puutarhaa yhdessä havainnoiden ja keskustellen.

26.7. VALOKUVIEN PUUTARHA
Puutarhan lumoavia yksityiskohtia on helppo pysähtyä ihailemaan kameran linssin läpi. Ota mukaan oma kamerasi tai puhelin ja tule vangitsemaan kesäisen puutarhan herkulliset värit ja muodot muistikortille pimeitä talvipäiviä piristämään! Muutamia kameroita saa myös lainaksi Syötävästä Puistosta.

2.8. HYÖNTEISET PUUTARHASSA JA LAUTASELLA
Hyönteiset ovat proteiinipitoista ruokaa, jonka syömistä on alettu opetella Suomessakin. Hyönteiskokki Topi Kairenius johdattaa talkoilijat hyönteissyönnin saloihin ja kertoo myös kuinka poimitaan ja valmistetaan puutarhassa eläviä syötäviä hyönteisiä.

9.8. MEHILÄISET PUUTARHASSA
Mehiläisillä on puutarhassa tärkeä rooli viljelykasvien pölyttäjänä ja lisäksi ne tuottavat hunajaa. Syötävän Puiston mehiläistarhaaja Markku Pöyhönen kertoo mehiläisten elämästä sekä hoidosta ja luvassa on maistiaiset puutarhan hunajasta.

16.8. URBAANIA SADONKORJUUTA
Kaupungissa kasvaa villivihannesten lisäksi myös monenlaisia marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Satokartta -nettisivun perustaja Joel Rosenberg johdattaa kuulijat urbaanien jokamiehenoikeuksien ja -sadonkorjuun maailmaan. Samalla tutustutaan Syötävän Puiston monipuoliseen hedelmäpuiden ja marjapensaiden valikoimaan.

23.8. SIRKUS-PIKNIK
Ihaillessa puutarhan kukoistusta on hyvä myös rentoutua hauskanpidon merkeissä. Tervetuloa talkoiden jälkeen piknikille ja opettelemaan jongleerausta sirkustaiteilija Antti Sunialan johdolla. Soveltuu kaikenikäisille!

30.8. TEEHETKI PUUTARHASSA
Syötävässä Puistossa kasvaa monipuolinen valikoima kukkia ja yrttejä, joista voi helposti valmistaa herkullisia kylmiä ja kuumia teejuomia. Tule oppimaan niksit ihanan yrttiteen valmistukseen!

6.9. ELOKUVAILTA
Katsomme yhdessä dokumenttielokuvia luonnonmukaisesta ruoantuotannosta. Elokuvat julkistetaan myöhemmin. Vapaata keskustelua elokuvan jälkeen. Tarjolla myös luomu popcornia!

13.9. SYÖTÄVÄN PUISTON SADONKORJUUJUHLA
On aika juhlia kesän onnistumisia puutarhassa! Tervetuloa mukaan jakamaan kesän parhaita viljelymuistoja, sekä suuntaamaan ajatukset seuraaviin kasvukausiin! Luvassa myös lettuja ja tulishow!