Tapahtumat

Paikalliskulttuuripolkuja etsimässä -opintomatka Ruotsiin

 

 

 

 

Opintomatkan ajankohta on 30.10.-1.11.2017

Matkan teemana ovat yhteistyömallien ja verkostojen hyödyntäminen maatilamatkailuyrityksissä. Kohteissa on toimijoiden yhteistyöllä saatu oman seudun osaaminen tuotteistettua. Mukana on mm. paikallisruokaa esitteleviä kierroksia, työpajoja ulkoilmamuseossa (Skansen), käsityöyrityksiä ja esittelyjä matkailutiloilla. Yövymme maatilamatkailutiloilla ja liikumme yhteisellä bussilla.

Kohderyhmä: Matka on tarkoitettu Pohjoisen Keski-Suomen alueella (Viisarin alue) toimiville matkailuyrittäjille, ruokapalveluyritäjille, kädentaitajille, ITE-taiteiteiilijoille tai muille paikalliskulttuurin edistämisestä kiinnostuneille toimijoille.

Tulostettava esite linkissä:  Paikalliskulttuuripolkuja Visiitti-matka>>

Kustannukset: matka sisältää lennot Jyväskylä – Tukholma, majoitukset, liikkuminen Ruotsissa omalla bussilla ja osa tutustumiskohteita. Ruokailut ovat omakustanteisia, samoin osa kohteista (50-100 €).
Matkan omarahoituosuus on 230 €.  Ennakkomaksu 100 e syyskuussa.

Lento lähtee  Jyväskylästä klo 05:55 – Helsinki klo 06:40. Sieltä Tukholmaan saavutaan  07:55 maanantaina aamulla . Paluu keskiviikona Tukholmasta klo 20:55 , Helsingin kautta paluu Jyväskylään torstain puolla klo 00:25.

Ilmoittautumiset matkalle tällä lomakkeella >>

Lisätiedot ja ilmoittautumiset

Heli Kallio-Kauppinen
p. 040 715 0731
heli.kallio-kauppinen@msl.fi
Hankesihteeri
Maaseudun Sivistysliitto

 

Majoitukset ovat matkailutiloilla.

1. Lasätter Gård – ensimmäinen yö

Tilan emännän työkokemus on matkailu- ja konferenssialalla. Isäntä on ekonomi. Omistajilta pyydetään esittelyä tilasta ja kertomusta siitä, kuinka juuri nämä tuotteet/palvelut päätyivät tilalle. Tila haluaa levittää tietoa vanhasta käsityöperinteestä, ruokakulttuurista ja muuta luovaa toimintaa.

Tuotteistaminen:

  • Tilalla paikallista kulttuuria tuo tuotteistettu Kulttuurivaellukseksi. Siinä käydään paikoissa, joissa on ennen eletty ja eletään nyt haluamalla säilyttää paikallinen kulttuuriperintö. Matkalla kerrotaan mm. 100 vuotta vanhojen käsityöläistupien historiaa ja miten ne liittyvät Ruotsin historiaan. Oppaat ovat kotiseutuyhdistyksen jäseniä.
  • Luonnosta saatavaa ruokaa on tuotteistettu ”luonnon ruokakomero” nimellä. Siinä opetetaan käyttämään luonnon yrttejä ruoanvalmistuksessa. Pakettiin kuuluu mm. opetusta niin luonnossa kuin keittiössä, pieni keittokirja, ruokailut ja yöpyminen.

Tilalla tehdään omaa olutta. Hyvinvointiin ja luovuuteen kuuluvat myös joogatunnit ja Vedig Art maalaustekniikka. Tila kuuluu Ekoturismi -yhdistykseen ja on hyväksytty Naturens Bästa -luontomatkailun järjestäjäksi.

2. Smådalarö Gård Tukholman saaristossa yö

http://www.smadalarogard.se/

Kurkistus toisenlaiseen maailmaan. Herraskartano on rakennettu vuonna 1810. Majoituskäytössä on muita aikoinaan kesäasuntona toimineita tiloja.

Tilalla on oman 9-reikäinen golfrata aivan meren tuntumassa. Lisäksi voit pelata tennistä, meloa, saunoa tai retkeillä saaristoon.

Muita aktiviteettejä järjestetään yhdessä seudun toimijoiden kanssa. Täällä voi esim. leijalautailla, etsiä joukkueella rasteja ja tehdä mainosvideoita.

Esittelyvideo löytyy sivulta >>

 

Tutustumiskohteita

Skansen -ulkoilmamuseo

Skansenin porteista sisään astuessa tuntuu kuin siirtyisi toiseen aikaan. Tai toisiin aikoihin, sillä alueella esitellään elämää Ruotsissa useiden vuosisatojen ajan, rakennuksissa, jotka ovat peräisin eri puolilta maata.

Skansen on elävä ulkoilmamuseo. Siellä on käsityöläisiä, jotka työskentelevät työpajoissaan, maalaisemäntiä, jotka kehräävät avotulen äärellä, leipuri, joka valmistaa ohutta rieskaa ja leipureita, jotka leipovat korvapuusteja liukuhihnalla.

Kullakin Skansenin miljööllä on oma historiansa, ja ne kertovat, miten ihmiset siellä ennen vanhaan elivät ja työskentelivät sekä esittelevät alueiden tapoja ja perinteitä arkena ja juhlana.

 

Svensk Hemslojd http://svenskhemslojd.com/

Svensk Hemslojd on ruotsalainen käsityömyymälä laadukkaista käsintehdyistä tuotteista ja niiden historiasta kiinnostuneille. Tuotteita valmistetaan pieniä määriä luonnon materiaaleista. Myymälässä on tarjolla uniikkeja, perinteisin menetelmin valmistettuja mutta ajattomia tuotteita. Huolella tehdyt laadukkaat käsityöt kestävät sukupolvelta toiselle. Kaupasta löytyy hieno valikoima materiaaleja neulontaan, kirjontaa ja ryijyjen tekoon.

Tutustutaan ruokakävelyihin ja paikallisiin tapoihin esitellä seudun tuotteita

Tukholman keskustassa opastettu kävely tutustuttaa pohjoismaisiin ruokiin tämän päivän tukholmalaisessa kaupassa, kahvilassa tai ravintolassa.

Rosendahlin puutarha

Paikka pitää sisällään biodynaamisen puutarhan, kahvilan ja myymälän. Kahvilassa toteutetaan pellosta pöytään periaatetta. Kaikki mahdollinen tuotetaan itse, kuten esimerkiksi hunaja. Kahvila sijaitsee kasvihuoneessa. Muuten puutarhan alueella on tilaa oleskeluun ja liikkumiseen. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Kuvassa on puutahra joulutunnelmissa.

Linkki >>