Tapahtumat

ITEpäisyys-näyttely Kokkolassa

ITE-taiteen päänäyttely Suomi 100 -juhlavuonna toteutetaan yhteistyössä K.H.Renlundin museon, Joensuun taidemuseo Onnin ja Maaseudun Sivistysliiton kesken.

Veikko Halmetojan kuratoimassa näyttelyssä nykytaide, outsider-taide ja ITE-taide lomittuvat yhteen.

Näyttely piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Se kertoo omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. ITEpäisyys ei ole pään iskemistä seinään; se juhlistaa itsenäisyyttä näyttämällä meille vapauden, joka syntyy, kun ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat.

Näyttelyihin liittyy ympäristöön levittäytyviä monikulttuurisia, nuorille suunnattavia työpajoja. Näyttelyjulkaisu avartuu ”itse tehdyn elämän” ajatukseen ja ITE-ilmiön syntyyn sekä peilaa tunnettujen taidevaikuttajien käsityksiä suomalaisesta nykykansantaiteesta.

ITE-museo
ITEpäisyys-näyttely
18.5.–17.9.2017
Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Joensuun taidemuseo Onni
ITEpäisyys-näyttely
5.10.2017–28.1.2018
Kirkkokatu 23, Joensuu


ITE-taide (lyhenne ITE, itse tehty elämä) on suomalaista nykykansantaidetta, arjen ympäristöissä syntyvää omaperäistä luovuutta. Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta 1990-luvun lopulta lähtien, julkaissut siitä kirjoja, esitellyt sitä sekä kotimaassa että kansainvälisissä yhteyksissä sekä kartuttanut laajan ITE-kokoelman.

ITE-museo on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä nykykansantaiteen museo. Sen päätehtävänä on suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen esitteleminen ja edistämienen. ITE-museon näyttelyiden ja ITE-kokoelman keskus on Kokkolassa. ITE-museo tuottaa myös suomalaisen ja kansainvälisen nykykansantaiteen ja outsider-taiteen kiertäviä näyttelyitä ja tapahtumia ns. liikkuvana museona.