Tapahtumat

Biohiiletystä talvellakin – näytös Evolla 9.3.

Hiiliviisaissa kylähankkeissa biohiiletys on noussut yhdeksi kiinnostavammaksi aiheeksi. Maaseudun Sivistysliiton työntekijät kiertävät eri kylillä demonstroimassa miten biohiiletys käytännössä toimii.

Helmikuun aikana Pohjois-Karjalassa olemme käyneet kuudessa kylätapahtumassa ja tulevan kesän varalle on useita varauksia eri tapahtumiin eri maakunnissa.

Biohiiletys on nousemassa yhdeksi keskeiseksi tekijäksi hiilidioksidin sitomiseksi. Metsämaana Suomessa on paljon biomassoja erityisesti puuta, jota ei tulla käyttämään energia- tai muuhun tuotantoon. Näissä piilee suuri mahdollisuus sitoa tämä “hukka- tai roskapuu” biohiileksi.

Maaseudun Sivistysliitto on mukana Infor ME -hankkeen ja Hämeen ammattikorkeakoulun metsäopiskelijoiden järjestämässä Biohiilen käyttö ja tulevaisuus seminaarissa 9.3. Evolla. Asiantuntijaluentojen välissä esittelemme, miten biohiiletys käytännössä toimii. Ohessa seminaarin ohjelma.

Biohiilen käyttö ja tulevaisuus 9.3. Evolla

Olemme käyttäneet pientalouksiin ja näytöksiin sopivaa 120 l kartiohiiletintä, joka on suunniteltu erityisesti kotitalouksien risujen ja muun biomassan hiiletytkseen. Tästä on olemassa suurempikin noin yhden kiintokuutiometrin kartiohiiletin.

Biohilletystä voi tehdä myös ilman erityistä laitetta. Maahan tehdyssä kuopassa, joka on tehty kartion muotoon voi hiilettää useita kuutioita. Ensi kesänä kokeilemme isoa hiiletystä Ilomantsin Maukkulan kylässä. Tarkoituksena on ensin raivata maisemia ja kuivata kertyneet pensaat ja pienpuu nk. rasissa. Kun puut on riittävän kuivia biohiiletämme ne usean kuutiometrin kartion muotoisessa maakuopassa. Tarkoituksena on hiilettää 20-30 kuutiometriä nk. hukkapuuta, joka muutoin jäisi maahan lahoamaan ja sitä kautta puun sisältämä hiilidioksidi vapautuisi ilmakehään kymmenen vuoden aikana. Biohiilenä puun sisältämästä hiilestä saadaan hiiltä 80-90 % ja se säilyy maassa 300 -1000 vuotta.