#Osallisuushaaste antaa viikon vinkit näkökulmien tuulettamiseen. Tule mukaan!

Osallisuus, Blogi

Viikkohaaste

Tämän vuoden maaseutututkijatapaamisen työryhmissä käsitellään maaseudun osallisuutta laaja-alaisesti, sillä osallisuuteen kytkeytyy monenlaisia tekijöitä, toimijoita ja vuorovaikutuksia. Tästä innoittuneena me Maaseudun Sivistysliiton osallisuustiimissä teemme oman viikkohaasteen, johon kutsumme myös sinut mukaan! On hyvä koettaa  asettua toisen asemaan ja pyrkiä laajentamaan näkökulmia. Monet itselle ihan tavalliset ja itsestään selvät asiat voivat näyttäytyä jollekin toiselle ihan erilaiselle, riippuen esimerkiksi erilaisesta elämäntilanteesta. 

Jokaiselle arkipäivälle on oma pieni tehtävä, eli eikun tuulettamaan näkökulmia!

maanantai 23.8. 

Maire 74 vuotta
Mieti joku itsellesi arkinen tapa hoitaa asioita. Se voi olla vaikka suora yhteydenpito tuntemiisi viranhaltijoihin, ajanvaraus terveyskeskuksesta sähköisesti tai joku muu vastaava arkisesti hoidettava asia omassa kotikunnassasi. Pohdi sitten samaa asian hoitamista, jos olisitkin  74-vuotias Maire. Mairella ei ole tietokonetta ja hän asuu yksin taajamassa muutettuaan maaseudulta terveydentilan huononnuttua. Elämäntyö on tehty maatilalla. Kuinka Maire löytää palvelut? Tai kuinka palvelut löytävät Mairen?

tiistai 24.8.

Nuori, 16 vuotta
Olet 16-vuotias. Haluaisit tehdä jonkun konkreettisen ehdotuksen nuorten palvelujen kehittämiseksi. Mitä teet?


keskiviikko 25.8.

Yrittäjän kengissä
Löytyykö kotipaikkakunnaltasi yritys, joka työllistää 1-3 ihmistä ja jota et vielä tunne ollenkaan? Mieti yrittäjän näkökulmasta kuntaasi toimintaympäristönä, millaisia kilpailuetuja tunnistat tai  millaisiin haasteisiin hän voisi törmätä?


torstai 26.8.

Vieraalla kielellä
Mitä kieltä et puhu Gaelia? Islantia? Espanjaa? Tee netissä haku hakusanalla: municipalities of—– (se maa jonka kunnan sivuilla haluat vierailla) Mene sitten jonkun sinulle tuntemattoman kielialueen kunnan verkkosivuille ja koeta etsiä tieto, miten varhaiskasvatuksen palveluihin ilmoittaudutaan, tai miten saat ajan lääkäriltä.


perjantai 27.8.

Osallisuussuunnitelma?
Onko kotikunnassasi tehty osallisuussuunnitelma? Mistä se löytyy ja onko se ajantasainen? Jos suunnitelma löytyy, puuttuuko joku sieltä? Kenen ääni kuuluu?

Maaseutututkijatapaaminen verkossa 26.-27.8.2021

Osallinen maaseutu Yhteiskunnan kehitys on viime vuosina ja korona-aikana haastanut pohtimaan maaseudun osallisuutta erilaisissa kehityksissä sekä ilmiöissä. Onkin syytä pysähtyä pohtimaan, miten maaseutu ja maaseudun asukkaat ja erilaiset toimijat ovat osallisia lukuisissa meneillään olevissa yhteiskunnallisissa muutoksissa. Maaseudun Sivistysliiton osallisuustiimi on mukana tapahtumassa. Tule mukaan!

Maaseutututkijatapaamisen verkkosivut