Osallisuuden vuosi 2020

Kuopio ja Vehmersalmi

Maaseudun Sivistysliitto ja Kuopion kaupunki ovat kumppanuussopimuksen kautta kehittäneet Juankosken, Karttulan, Maaningan, Nilsiän, Riistaveden ja Vehmersalmen pitäjäraatien toimintaa kaikille yhteisessä osallisuustyöpajassa Kuopiossa sekä yhteisessä strategiaprosessissa Vehmersalmella.

 

Osallisuustyöpajan terveisiä uusille pitäjäraadeille. Kuva: MSL, Niina Vuori

Ihmisten osallisuutta lisättiin ja kehitettiin Vehmersalmella kyläkävelyjen ja penkkikahviloiden kautta. Niissä kuultiin kuntalaisia, tehtiin kuulemastamme kooste ja vietiin se tulevaisuustyöpajassa viranhaltijoidenja poliittisten päättäjien työn tueksi.

Vehmersalmelta tehdyn koosteen pääset lukemaan täältä:

vehmersalmenpenkkikahvilaraportti

———————————————————————–

Vehmersalmen Penkkikahvilat ja kyläkävely

Kenen kanssa haluaisit jutella? Onko mielessäsi asioita joita tulisi edistää asuinyhteisössäsi? Vehmersalmella käynnistyivät Penkkikahvila –tilaisuudet, jotka ovat osa Kuopion kaupungin strategian keskeistä tavoitetta ottaa asukkaat ja järjestöt mukaan kaikkeen suunnitteluun, toimintaan ja päätöksentekoon. Samalla ne ovat jatkoa Vehmersalmella jo alkaneelle kumppanuus- ja osallisuutyölle.

Penkkikahvila on kohtaamisen väline, jonka tavoitteena on lisätä viranhaltijoiden, poliittisten päättäjien ja kuntalaisten välistä vuoropuhelua sekä kuntalaisten kuulemista ja mukaan ottamista omaa kuntaansa koskevissa asioissa ja kehittämistyössä. Yhdessä käsiteltäviä teemoja voivat olla esimerkiksi kaavoitukseen, ympäristön viihtyisyyteen tai palvelujen kehittämiseen liittyvät kysymykset.

Penkkikahvilan tavoitteena on lisätä vuoropuhelua sekä tuoda erilaisia ajatuksia ja näkökulmia esille ja yhteiseen keskusteluun. Parhaimmillaan ajatuksista tulee yhteisiä ja niiden eteen ollaan valmiita tekemään tekoja yhteiseksi hyväksi. Penkkikahvilat toteutti Maaseudun Sivistysliitto yhdessä Kuopion kaupungin kanssa.