Kuntakumppanit

Liperi (strategiatyö)

Kirkonkylä

Kuva: kollaasi Liperin koulun 8-luokkalaisten joulukorttikuvituksista. Pop Up -näyttely purkautuu osoitteessa Keskustie 5 pikkuhiljaa, mutta joulukorttitapahtuma Facebookissa kestää aina jouluaattoon saakka. Yhteisöllinen joulukortti -projekti laskeutuu siis joulun odotukseen. Kiitos kaikille ja kullekkin sopivaa joulua!

——————————————————————————————————————

Liperin koulun 8-luokkalaiset ovat tehneet eri tekniikoilla joulukorttikuvituksia liittyen Liperin taajamien kehittämishankkeen osallisuustoimenpiteisiin. Erilaisten materiaalien ja tyylien käytön lisäksi korteissa voi olla lämpimän joulutunnelman rinnalla jopa yhteiskunnallinen lataus. Nämä kuvitukset yhdistämme videotervehdyksiin, jotka pyörivät Pop Up-näyttelyssä joulukuun kahdella ensimmäisellä viikolla sekä eri Somekanavilla. Idea projektiin lähti Liperin kirkonkylän asukasillasta keväällä 2018. Tuolloin nousi esille muun muassa kirkonkylältä löytyvät tyhjät liikehuoneistot ja tilat, jotka eivät ole omiaan luomaan iloista tunnelmaa.

Illassa keskusteltiin myös paljon yhteisöllisyydestä ja sen rakentamisesta yhdessä. Se ei ole aina helppoa, mutta työtä sen eteen tehdään Liperissä jatkuvasti. Joulukorttiprojekti onkin itse pieni ja matalan kynnyksen yhteisöllisyyden rakennushanke. Mukaan projektiin lähti runsaasti eri tahoja. Yrittäjä Arto Romppanen lahjoitti tilat nuorten Pop Up-näyttelyä varten ja videotervehdyksiä lähettivät mm. paikallislehti, MLL, Pro Liperi, Taipaleen ortodoksinen seurakunta, Liperin evankelisluterilainen seurakunta, Yrittäjät, oppilaskunta, Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen ja Lions Club Leonella.

Kortit ovat näkyvillä Liperin Joulun avauksessa 30.11. klo 11-14, jolloin tilaan pääsee tutustumaan myös sisälle. Tavoitteena pitää näyttelytilaa joulukuun alussa muutoinkin auki, jotta mahdollisimman moni näkisi nuorten upeat ja monimuotoiset joulukorttikuvitukset. Muutoin virtuaalikortit näkyvät Pop Up -näyttelyn ikkunassa ja eri puolilla sosiaalista mediaa. Jouluterveisissä kiitettiin, kannustettiin käyttämään paikallisia tuotteita, kokeilemaan tavaralahjojen sijaan paikallisia palveluita ja lähetettiin terveiset myös ystäväkunnille ulkomaille. Kuvauksesta vastasi nuoret itse.

Projekti on osa Liperin kunnan taajamien kehittämishanketta, jonka yhtenä pääteemana on osallisuus. Projektin käytännön toteutuksesta vastaa Maaseudun Sivistysliiton yhteisökehittäjä Kaisa Kervinen yhdessä kuvataideopettaja Elina Riekin kanssa. 

Liperissä on käynnissä kirkonkylän ja Viinijärven taajamien kehittämishanke, jossa pyritään kokeilemaan ja toteuttamaan erilaisia osallistavia tapoja lisätä kuntalaisten mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon mm. harjoittelemalla yhdessä osallistuvaa budjetointia. Maaseudun Sivistysliitto on näissä prosesseissa mukana kumppanina ja käytännön fasilitaattorina. 

sdr

Ihmisen tulee saada kuulua jonnekin – ajatelmia osallisuudesta

—————————————————————-

Viinijärvi

 

dav

Viinijärven asukasillan 4.12. vapaamuotoista muistiota

Illassa käytiin läpi tilan piirustuksia, suunniteltiin tilaan tarvittavia muutoksia ja ennen kaikkea sitä, mitä siellä voisi tehdä. Ideointia ja suunnittelua on tehty tämän lisäksi niin Viinijärven kyläyhdistyksen kuin kunnankin päässä. Kaiken kaikkiaan, ainekset yhteisen tilan luomiseen ovat hyvät. Katto-organisaationa hankkeessa on kyläyhdistys.

 

Muutoksia tilaan:

Uusi sisäänkäynti?

Väliseinän purkaminen

Voisiko tutkia tilan laajentamista

Oma ovi, hyvä kokonaisuus, tulevaisuudessa voisi auttaa muitten tilojen käyttöä

Heikki, Eveliina, Jutta ja muut paikalliset toimijat sopivat tapaamisen Tanskasen Karin kanssa ja katsotan tilan mahdollisuuksia.

Jokirosvon tila, saisiko siitä kausittain lisätilan tapahtumille pienellä ehostuksella?

 

Sisältöideointia:

Tilaan mahtuisi kukkia

Yhteistyötä yrittäjyysluokan kanssa

Edelleenvuokrausta pikkujouluaikaan yms tapahtumille

Tilaan yhteisiä astioita ja muita lainattavia/vuokrattavia tavaroita

Työllisyyspalveluiden kanssa yhteistyöprojekteja

Ikääntyneet mukaan, kiikkutuolivieras

Työnäytöksiä

Koko kylän ilmoitustaulu

”Torialueella” markkinat

Kelle kuuluu

Roskisalueen siistinä pitäminen

Valvontakamera

Voisiko valvontaa tehdä koulun lukuvuoden aikana yhteistyössä koulun valvojan kanssa? Tästä tulisi asukkaiden tehdä esitys kunnalle.

Nuoret mukaan!

Pihakirppis

Muisteluillat

Yhteistyö seurakuntien kanssa

Lukupiiri yhteistyössä kirjaston kanssa

Koulun toiminnalliset vierailut Hyvän mielen tilaan

 

Kysymyksiä:

 

Tilan huolto ja valvonta

Jaettu vastuu

Aukioloajat?

Kelle kuuluu pihalla oleva varasto, jos kuuluu kiinteistölle, voisi ottaa yhteiseksi varastotilaksi

 

 

 

Viinijärven taajamailloissa on noussut vahvasti esille yhteisen tilan tarve. Yhdistysten kokouksille,  erilaisten porukoiden kokoontumispaikalle, tapahtumille yms. haluttaisiin talkoilla kehittää “Hyvän mielen tila”. Kunta on ollut prosessissa mukana alusta saakka ja nyt on käynnissä pohdinta siitä, mistä löytyisi hyvä tila ja mitä sisältöä tilassa voisi esimerkiksi olla. Samalla asukkaat harjoittelevat yhdessä kunnan kanssa osallistuvan budjetoinnin toimintamallia, missä asukkaat voivat vaikuttaa siihen, mihin yhteisiä verovaroja käytetään. 23.10 Asukkaat ja kunnan edustajat kävivät katsastamassa entisen “Jokirosvon” -tilan sekä entisen eläinlääkärin tilat, olisiko niistä jompikumpi mahdollinen yhteiselle tilalle?

Vapaamuotoinen muistio tilakatselmuksesta 23.10.

Tilakatselmukseen osallistui reilut 20 asukasta ja kunnan edustajaa. Paikalla oli väkeä asukkaiden lisäksi työllisyyspalveluista, maaseutupalveluista, Liperin kunnan talousjohtaja sekä vapaa-aikatoimen edustaja. Asukkaat edustivat eri tahoja kuten kulttuuritoimijoita ja kyläyhdistystä.

Illan tunnelma oli hyvä, yhteistyölähtöinen ja avoin. Todettiin, että Jokirosvo -tila toimisi hyvin ja olisi pienellä pintaremontilla valmis käytettäväksi.
Todettiin myös, että odotellaan kunnan näkemystä siitä, mikä tila olisi hyvä, koska on elintärkeää saada kunnan palvelutuotantoa samoihin tiloihin vuokrakuluja
kattamaan. Keskusteluissa oltiin valmiita käynnistämään ja kehittämään tilaa talkoilla, maalailemaan ja väsäämään tilaa yhdessä. Sisällöksi pohdittiin kokoontumis- ja kokoustilan lisäksi mm. jumppaa, perhekahvilaa, ikääntyville toimintaa, sähköisten palvelujen neuvontaa, Drive In -elokuvia, taidenäyttelyä, joogaa, käsityökerhoa, mummopiiriä (kylästelyhenkistä kokoontumista), Taipaleen kulttuuriyhdistys voisi toimia sisällöntuottajana ja tuottaa ohjelmaa ehkä myös Viinijärvi -viikon aikana? Taitobussi kutsuttaisiin kylään. Pohdittiin innostuisiko kunnan työllisyyspalvelut samoihin tiloihin? Tämä voisi tuo synergiaetuja kaikille.  Kontkasen Heikki muistutti, että Viinijärvellä näyttäisi olevan 25 toimivaa yhdistystä. Toimijapohjaa tuntuisi siis olevan.  Illan aikana pohdittiin myös Kyläyhdistyksen roolia eräänlaisena katto-organisaationa, jossa voisi olla pitää suojissaan erillisiä toimikuntia tai työryhmiä liittyen esimerkiksi kulttuuriin ja ympäristötyöhön. Ilta päättyi kyläyhdistyksen jäsenkaavakkeiden täyttelyyn, jotka loppuivat kesken. Projekti nähdään selkeästi mahdollisuutena uudenlaiseen yhteistoimintaan ja tekemiseen.

Seuraavaa taajamailtaa kaavaillaan pidettäväksi 4.12.klo 18.00

Lisätietoja: kaisa.kervinen(a)msl.fi