Ilmiöt teoiksi

Nuorten hyvän mielen teot ja yhteiset talkoot

Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot -hanke innostaa nuoria vaikuttamaan ja tekemään yhteistä hyvää omalla paikkakunnallaan!
Kyyjärvellä ja Viitasaarella on saatu lähes kahden vuoden aikana monenlaista aikaan.

Kaiken takana on kuuleminen

Yhteinen tekeminen lähtee siitä, että tiedetään mikä on merkityksellistä – henkilökohtaisesti ja paikallisesti. Maaseudun Sivistysliiton liikkuva Penkkikahvila on oiva tapa kuulla kuntalaisia siellä, missä he ovat.

Ensitöiksi kuultiin nuoria molemmilla paikkakunnilla, jotta löydetään paikallisesti merkitykselliset asiat, joihin tarttua. Mun Kyyjärvi -päivä oli järjestetty Nopolan koululla jo ennen hankkeen alkua, osana kuntalaisten kuulemisprosessia. Viitasaarella nuoret pääsivät kertomaan ajatuksia omasta paikkakunnastaan joulukuussa 2018. Molemmissa kunnissa nuorille tärkeiksi asioiksi nousivat paikat, joissa nuoret voivat olla – tai ehkä enemmän niiden puute – sekä palvelut ja yleiset tekemis- ja harrastusmahdollisuudet.

Lue lisää blogeista:
Viitasaaren Penkkikahvila 2018
Kyyjärven Penkkikahvilassa kuultua 23.4.2018

Sanoista tekoihin

Kuulemisen jälkeen kääritään hihat ja ryhdytään hommiin. Yhdessä nuorten kanssa käytiin pinnalle nousseita asioita läpi, ja valittiin se juttu, johon yhteisellä tekemisellä tartutaan ja joka halutaan muuttaa.

Oleellista on, että nuoret ovat projektin joka vaiheessa mukana, osallistuvat keskusteluihin ja pääsevät antamaan mielipiteitään.

Paikka vaikuttaa

Kummassakin kunnassa nuoret toivoivat tilaa, missä hengailla. Nuorisotalo on liian vähän auki, eivätkä kaikki koe sitä omakseen, kaupoissa ja kahviloissa ei saa olla “tyhjän panttina” ja ulkona ei ympäri vuoden ole mukava olla.

Kyyjärvellä kokeiltiin nuorten toiveesta tilaa Kauppakeskus Palettiin. Kunta tarjosi tilan, mihin hankittiin kalusteita ja missä pidettiin hankkeen viikkotoimintaa. Kokeilu loppui parin kuukauden jälkeen, kun tila otettiin muuhun käyttöön. Pilotti osoitti, että nuorille avoimen tilan pitäminen liikekiinteistössä ei ole ihan helppoa. Paljon mietittävää aiheuttaa tilojen aukiolo, valvonta ja muiden kävijöiden huomioiminen sekä vuokrakustannukset.

Viitasaarella nuoret innostuivat pakopelin rakentamisesta. Siinä löytiin kaksi – tai useampikin kärpänen – yhdellä iskulla: tila ja mukavaa tekemistä. Etsinnän jälkeen pakopeli päädyttiin perustamaan kaupungin tyhjillään olleeseen vanhaan päiväkotiin. Peliä rakennettiin hankkeen viikkotoiminnassa ja ensimmäinen VTScape-pakopeli, Pomon salaisuus, avattiin kesällä 2019 ja n. 10 hengen nuorten porukka on pyörittänyt peliä pääasiassa itsenäisesti. Toinen peli on tarkoitus avalla kesällä 2020.

Päiväkodin toiseen päähän on avattu keväällä 2020 Talo 2.0, tila toisen asteen opiskelijoille. Pakopelin myötä nuoret alkoivat pohtia, miten muuten päiväkodin tiloja voisi hyödyntää nuorten käyttöön. Viitasaarella on kaksi toisen asteen oppilaitosta, lukio ja POKE, joiden opiskelijat eivät enää koe nuorisotaloa omakseen. Hankkeen ja kaupungin yhteistyöllä saatiin talon toinenkin pääty nuorten käyttöön. Talo 2.0 toimii pitkälti “itsepalveluperiaatteella” – tila on auki nuorisotyöntekijän työvuorojen mukaan, mutta jatkuvaa valvontaa ei ole.

Pakopeli, erätauko, rakennemalli, valinnaiskurssi, nuorisotila – nuorten osallisuuteen löytyy monia kanavia

Vapaaehtoistoiminta tutuksi perusopetuksessa

Nyt tapahtuu! -valinnaiskurssi nuorten vapaaehtoistoiminnan aktivoimiseksi Kyyjärvellä oli ensimmäinen laatuaan.  Tavoitteena oli yhdessä nuorten kanssa toteuttaa heidän haluamaansa toimintaa omalla kotipaikkakunnalla. Valinnaisaine sijoittui opetussuunnitelmassa yhteiskuntaopin oppiaineen alle ja kurssilla oli vastuuopettaja. Hankkeen rooli oli tuoda kurssille uusia sisältöjä ja yhteisökehittämisen menetelmiä.

Kurssin lopputuloksena syntyi nuorten suunnittelemat ja toteuttamat yläkoulun Pikkujoulut Nuorisotalolle. Nuoret saivat kurssiarvosanan lisäksi osaamisestaan digitaalisen osaamismerkin, jota he voivat hyödyntää jatko-opinnoissa tai työnhaussa.

Lue lisää:
Nyt tapahtuu! -kurssin opettaja Annikan blogi: Opettajan silmin
Tulin, tein, opin! Osaamismerkki todentaa taidot

Projektikoordinaattori Niina Vuori
niina.vuori@msl.fi
p. 040 774 9378

Yhteisökehittäjä Suvi Osala
suvi.osala@msl.fi
p. 0400 987 001

Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot Kyyjärvellä ja Viitasaarella -hankkeessa tuodaan nuorten ääntä kuuluviin kohdekunnissa ja löydetään paikallisesti merkittäviä kehittämiskohteita vuosina 2018-2020. Nuorille tärkeitä asioita toteutetaan yhdessä nuorten kanssa, yhteiseksi hyväksi. Hankkeessa rakennetaan strategisia kumppanuuksia kuntien ja järjestöjen välille sekä tehdään vapaaehtoistyötä näkyväksi ja luodaan uusia tapoja olla mukana ja osallistua.