Blogi

suviosala - 4.6.2019

Viitasaarelaisnuorten pakopeli luo yhteistä hyvää monin tavoin

Viime maaliskuussa alkoi salamyhkäinen toiminta ja tohina Viitasaaren vanhan kansakoulun ympärillä. Päiväkotinakin toiminut rakennus oli ollut pitkään tyhjillään ja toimittanut kaupungin varaston virkaa. Maaliskuussa kaikki kuitenkin muuttui, kun rakennuksen ympärillä nähtiin toistuvasti hääräämässä nuorten joukko sekä valkoinen Volvo. Kuten arvata saattaa, pienessä kaupungissa sana kiirii nopeasti ja pian kaikkialla jo supatettiinkin, että nuoret rakentavat tyhjillään ammottaviin tiloihin jotain uutta ja jotain, mitä ei ole Viitasaarella ennen nähty.

Tämä uusi ja salaperäinen asia on tietenkin Pakohuone. Pakohuone on tosielämän pulmanratkaisupeli, jossa 2-5 henkilöstä koostuva joukkue suljetaan huoneeseen, missä heidän täytyy ryhmänä ratkaista erilaisia tehtäviä päästäkseen huoneesta ulos. Pakohuoneessa pelataan aikaa vastaan, ja pelin kesto on yleensä 60 minuuttia.

Pakohuoneen rakentamiseen valjastettiin nuoria Viitasaaren  Haapaniemen yläkoulusta. Kiinnostuneita nuoria lähtikin heti mukaan toimintaan ja ryhmän nimeksi keksittiin VTScape. Projekti aloitettiin opintoretkellä Jyväskylän pakohuoneisiin ja heti sen ryhdyttiin etsimään sopivaa tilaa. Tilaksi valikoitui melko nopeasti vanha kansakoulu, sillä siellä oli useampi sopivan kokoinen huone sekä aulatilaa.

Kun tila oli lyöty lukkoon, pääsimme aloittamaan itse pelin rakentamisen. Millainen olisi huoneen tarina ennen kuin pelaajat menevät huoneeseen? Millaisia arvoituksia, tehtäviä ja oivalluksia pelaajien täytyy huoneessa suorittaa? Entä mitä esimerkiksi turvallisuusasioista pitää ottaa huomioon? Pakohuonetta rakennettaessa nuoret huomasivat nopeasti, että pelin syntyprosessia ei voi pakottaa, vaan se tulee kun on tullakseen. Lopulta sekä pelin alkutarina että huoneen tehtävät syntyivät kuin itsestään suurin piirtein yhdeltä istumalta.

Pakohuoneesta ja vanhasta kansakoulusta tuli nuorten ryhmällemme jollain tapaa myös yleinen oleskelupaikka. Usein, vaikka emme saaneet ideoitua peliä yhtään eteenpäin, istuskelimme huoneessa pitkään keskustelemassa elämästä, unelmoimassa, purkamassa ärsytystä ja jakamassa kokemuksia mm. aamuherätyksistä.

Nyt Pakohuone alkaa olla aivan viittä vaille valmis ja avajaisia suunnitellaan kesäkuun alkupuolelle. Pakohuoneen avauduttua se tulee olemaan ilmaiseksi kaikkien pelattavissa. Nuoret, jotka ovat olleen mukana huoneen rakennuksessa pyörittävät pelejä läpi kesän HYVÄNTEKEVÄISYYTENÄ oman kotipaikkakuntansa hyväksi!

Pakohuoneen rakentamisen taustalla oli uuden palvelun tarjoaminen Viitasaarella sekä nuorten osallistaminen oman kotipaikkakunnan elinvoimaisuuden luomiseen. Koko tuo lause on kirjoitettuna Hyvän mielen teot- hankesuunnitelmaan, jonka osana tätä projektia on toteutettu. Lisäksi toivon, että pakohuoneella tulisi olemaan merkitystä nuorten itsetunnon kohottajana ja se kaventaisi kuilua aikuisten ja nuorten välillä.

Teille nuoret, jotka olette olleet projektissa mukana: Me tehtiin se ja siitä tuli niin HUIPPU!!

Ja kaikille teille muille: Tervetuloa pelaamaan Viitasaaren VTScapen ihka ensimmäistä pakohuonetta, joka kantaa nimeä ”Pomon salaisuus”.