Ajankohtaista

Ajatuksesta hankkeeksi

Kuva: MSL, Martu Väisänen

Kehittäminen, uuden luominen ja kokeileminen on jännää puuhaa. Tämäkin uusin hanke syntyi pikkuhiljaa ja monen eri ihmisen avulla. Kyselin ja kuuntelin Riitta Johannaa, Niinaa ja Suvia. Mistä niissä edellisissä tai parhaillaan käynnissä olevissa hankkeissa puhutaan, mitkä kysymykset niissä nousevat aina uudestaan, mitä ovat ne jutut ja mitä pitäisi vielä miettiä tarkemmin. Kuuntelin Helkaa ja Raijaa. Otin oppia ITE-taiteen kartoituksista ja mietin voisiko jotenkin samalla tavalla kartoittaa oman kotiseudun helmiä. Juttelin Timon kanssa. Edellisessä hankkeessa tuotiin luovat menetelmät vahvasti mukaan yhteisökehittämiseen ja mietin voisiko sama toimia myös ilmastoviisaiden tekojen kanssa. Kuuntelin Paulaa ja sain palautetta meidän hallitukselta. Kyselin näkemyksiä rahoittajalta heti alkuvaiheessa – jo silloin, kun idea oli vielä ihan raakile. Sain arvokkaita kysymyksiä ja kommentteja, jotka auttoivat jäsentämään ja terävöittämään ajatuksia.
Luin maaseutuohjelman ja tämän alueen maaseudun kehittämissuunnitelman. Alleviivasin ja tein muistiinpanoja. Osallistuin erilaisiin tilaisuuksiin, tapasin ihmisiä, kyselin ja kuuntelin. Kuulin muualla tehtävästä kehittämistyöstä. Jossain vaiheessa huomasin, että samat teemat alkoivat nousta keskusteluihin eri puolilla. Kuulin samoja kysymyksiä ja havahduin siihen, mitä olimme itse miettineet moneen kertaan.

Kuva: MSL, Martu Väisänen

 

Miten kuulla nuoria paremmin ja miten saada heidät mukaan? Mitä kotiseutu merkitsee sieltä pois muuttaneille nuorille? Voisiko heidät saada mukaan kehittämään omaa kotiseutuaan? Mitä he olisivat valmiita tekemään?

 

 

 

Niin se on. Ideoida voi yksin, mutta kehittämiseen tarvitaan aina monta. ”Kaikki lähtee siitä, että jossain syntyy hyvä ajatus. Sen lisäksi ajatusta on pidettävä hyvänä muuallakin, sille pitää olla todellinen tarve ja sen on hyvä kutkutella jotain, mikä on tulossa, mutta mistä ei oikein vielä tiedetä, miten siihen pitäisi reagoida.”

Kehittämistyö on parhaimmillaan sitä, että lopputulos on aidosti yhteinen – ei kenenkään oma. Ideoida voi yksin, mutta kehittäminen tapahtuu aina yhdessä. Tarvitaan useita erilaisia näkökulmia ja tapoja olla mukana. Vaikka kaikki lähtee hyvästä ajatuksesta, se ei yksin riitä. Pitää olla niitä, jotka vievät ajatusta eteenpäin ja rikastuttavat sitä, niitä jotka tekevät konkreettisia tekoja sen toteuttamiseksi, niitä jotka pystyvät päättämään, niitä jotka saavat muutkin innostumaan ja tekemään yhdessä ja niitä jotka lähtevät rahoittamaan ideaa ja tukemaan sen toteuttajia.


Ja tässä se nyt on. Tää on mulle tärkee, tässä haluan olla mukana -hanke. Tuttu kutkuttava tunne vatsanpohjassa. Niin kuin aina uuden edessä.