Ajankohtaista

Jokapaikanhöylät, viestintä-ässät, inspiraattorit ja verkostotaiturit tunnistettu ja tunnustettu

Näitä kaikkia edellämainittuja osaajia on syntynyt Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot -hankkeessa puolentoista vuoden aikana Kyyjärvellä ja Viitasaarella. Hankkeen toimintaan osallistuneet nuoret saivat osaamismerkit tunnustuksena taidoistaan.

Maaseudun Sivistysliiton ensimmäiset digitaaliset osaamismerkit jaettiin vuoden 2019 lopuksi. Aktiivisesti Viitasaarella VTScape-pakopeliä rakentaneet nuoret sekä Kyyjärven Nyt tapahtuu! -valinnaiskurssin oppilaat saivat kukin osaamistaan parhaiten kuvaavan osaamismerkin. Lue osaamismerkeistä lisää tästä.

Kyyjärven Nopolan koulun kaikki Nyt tapahtuu! -valinnaiskurssin oppilaat saivat kurssin päätteeksi osaamismerkin. 

Kyyjärven Nopolan koulun Nyt tapahtuu! -valinnaiskurssi toteutettiin osana perusopetusta yhdessä vastuuopettajan kanssa. Hyvän mielen teot -hanke toi kurssille mahdollisuuden kokeilla uusia toimintatapoja ja kehittää kumppanuuksia nuorten ja kunnan toimijoiden välille. Kurssin tavoitteena oli innostaa nuoria vaikuttamaan ja tekemään yhteistä hyvää omalla paikkakunnalla ja siinä onnistuttiin hyvin.

 

Nyt tapahtuu! -kurssin Pikkujouluissa pääsi laulamaan livekaraokea. 

Nuoret halusivat järjestää koko yläkoululle Pikkujoulut. Tapahtumaa suunniteltiin ja järjesteltiin kurssilla syksyn ajan ja pikkujoulut pidettiin hieman ennen joululomaa. Tapahtumapäivänä nuoret kiersivät myös luomassa joulumieltä vanhustentalolla ja päiväkodissa yhdessä joulupukin kanssa. Kurssin aikana nuoret oppivat yhteistyötaitoja, verkostoitumista ja tapahtumajärjestelyä. Suurin osa toivoi, että kurssi järjestettäisiin myös tulevina vuosina ja osa haluaisi osallistua vastaavaan toimintaan myös vapaa-ajallaan.

Viitasaarelaiset Nuutti ja Anna voivat hyödyntää osaamismerkkiä kesätöiden haussa tai toisen asteen opinnoissa. 

Viitasaaren nuoret ovat vuoden ajan aktiivisesti rakentaneet ja pyörittäneet VTScape-pakopeliä. Pakohuoneen ”spinoffina” on syntynyt myös toisen asteen nuorille suunnattu toiminnallinen nuorisotila Talo 2.0. Nämä kaksi nuorten aktiivisuudesta syntynyttä tilaa ja toimintoa ovat herättäneet eloon tyhjillään olleen Haapaniemen vanhan päiväkodin. Nuoret ovat oppineet yhteistyötaitoja, pelinrakentamista, verkostoitumista ja kokevat vahvasti pystyneensä vaikuttamaan kotipaikkakuntansa elinvoimaan ja olevansa osa jotain isompaa juttua.

 

Lisätietoja:

Niina Vuori
projektikoordinaattori
Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot Kyyjärvellä ja Viitasaarella -hanke
p. 040 774 9378
niina.vuori@msl.fi

Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot Kyyjärvellä ja Viitasaarella -hankkeessa tuodaan nuorten ääntä kuuluviin kohdekunnissa ja löydetään paikallisesti merkittäviä kehittämiskohteita. Nuorille tärkeitä asioita toteutetaan yhdessä nuorten kanssa, yhteiseksi hyväksi. Hankkeessa rakennetaan strategisia kumppanuuksia kuntien ja järjestöjen välille sekä tehdään vapaaehtoistyötä näkyväksi ja luodaan uusia tapoja olla mukana ja osallistua.