Ajankohtaista

Nyt tapahtuu! – yläkoulun valinnaiskurssilla innostetaan yhteisötyöhön

Miten niitä nuoria saisi mukaan? Näin pohtii moni yhdistys- ja yhteisötoimija. Myös nuoret haluavat vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ja löytää mahdollisuuksia toteuttaa ideoitaan. Aina perinteinen järjestötoiminta ja nuoret eivät kohtaa, vaan tarvitaan uusia konsteja.

Niitä etsitään Hyvän mielen teot -hankkeen ja Nopolan koulun yhteisellä valinnaiskurssilla syyslukukauden aikana. Kurssin tavoitteena auttaa nuoria järjestämään heidän itsensä ideoima tapahtuma tai toimintaa. Samalla tutustutaan paikallisiin toimijoihin, tutustutaan järjestötoimintaan ja opitaan tapahtuman järjestämisen perusteita.

Nyt tapahtuu! -kurssi on jatkumoa MSL:n ja Kyyjärven kunnan yhteistyölle, joka on alkanut kuntalaisten kuulemisella Penkkikahviloissa keväällä 2018. Strategiatyön tueksi tehty kuuleminen on konkretisoitunut muun muassa penkiksi, pajupalloksi ja Pömpeliksi – eli sataman alueen kohentamiseksi ja yhteisötaiteen teoiksi.

Valinnaiskurssilla opitaan vaikuttamisen taitoja paikallisen tekemisen kautta.

 

Kauhistuksesta kaunistukseksi – Kyyjärven Pömpelissä näkyy nuorten toiveet ja kädenjälki

Kyyjärven sataman ilme kohentui jälleen heinäkuisen yhteisötaidetyöskentelyn ansiosta. Toukokuussa Nopolan yläkoululaiset ideoivat sataman alueelle yhteisötaideteosta ja vanha tarpeeton tupakkakoppi haluttiin purettavan. Lopullisessa toteutuksessa kuitenkin nämä kaksi asiaa yhdistettiin – tupakkakoppi adoptoitiin ja tuunattiin uuteen uskoon nuorten ideoiman ”Lasikala”-teoksen innoittamana.

Heinäkuisen viikon aikana eri ikäiset kuntalaiset osallistuivat Pömpeliksi ristityn tupakkakatoksen uudistamiseen. Kunnan miehet siirsivät Pömpelin uudelle maisemapaikalle, missä sen maalaus- ja korjaustyöt käynnistyivät. Ikkunoita suurennettiin, lautoja vaihdettiin, maalisutia heiluteltiin ja lettuja paistettiin paljon!

 

Lisätietoja:

Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot -hanke

projektikoordinaattori Niina Vuori
p. 040 774 9378
niina.vuori@msl.fi

yhteisökehittäjä Suvi Osala
p. 0400 987 001
suvi.osala@msl.fi

Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot Kyyjärvellä ja Viitasaarella -hankkeessa tuodaan nuorten ääntä kuuluviin kohdekunnissa ja löydetään paikallisesti merkittäviä kehittämiskohteita. Nuorille tärkeitä asioita toteutetaan yhdessä nuorten kanssa, yhteiseksi hyväksi. Hankkeessa rakennetaan strategisia kumppanuuksia kuntien ja järjestöjen välille sekä tehdään vapaaehtoistyötä näkyväksi ja luodaan uusia tapoja olla mukana ja osallistua. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.