Ajankohtaista

Penkkikahvila käynnisti Hyvän mielen teot -hankkeen Viitasaarella

Haapaniemen koulun penkkikahvilassa Viitasaaren 7.-9.-luokkalaiset saivat kertoa ajatuksiaan kotikunnastaan neljässä eri pisteessä. Prosessin avulla haluttiin saada nuorten ääni kuuluviin ja löytää heille merkityksellisiä asioita, joita lähdetään kunnassa kehittämään eri tavoin. Yksi kehittämisväylä on Maaseudun Sivistysliiton Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot -hanke, johon kootaan nuorten porukka tekemään yhteistä hyvää.

Kahden päivän aikana Penkkikahvilassa kävi yli 180 nuorta. Paikalla oli myös kaupungin ja seurakunnan viranhaltijoita ja luottamusmiehiä kuuntelemassa seuraamassa keskustelua eri työpajapisteillä. Tulokset ja niistä seuraavat kehittämistoimet esitellään oppilaille tammikuun lopulla kaikille kunnan päättäjille helmikuun alussa.

Kaupat ja palvelut ovat nuorille tärkeitä

Luokissa tehdyn ennakkotehtävän perusteella Viitasaarella parasta on kaupat ja palvelut, harrastus- ja liikuntamahdollisuudet sekä rauhallisuus ja turvallisuus. Tärkeintä puolestaan on perhe ja ystävät, kaupat ja palvelut, Nuorisotalo ja koulu. Pahinta omassa kotikunnassa kauppojen ja palvelujen, etenkin vaatekaupan puute, pieni koko, ei tekemistä ja erilaiset ongelmat, kuten työttömyys, väestön ikääntyminen, palvelujen vähentyminen ja päihteet. Viitasaaresta Viitasaaren tekee nuorten mielestä luonto, ihmiset ja yksittäiset kylällä tunnetut hahmot ja ilmiöt, kuten kaupoissa kokoontuvat vanhusporukat.

 

Karttapisteellä selvisi, että koulu ympäristöineen oli merkittävä sosiaalisen kohtaamisen paikka, mutta myös inhokkipaikka. Koulukampuksen alueelta löytyi myös monen lempipaikka, kuten nuorisotalo ja kirjasto. Lempipaikkoihin lukeutuivat liikuntapaikat, joista eniten mainintoja saivat laskettelurinne ja uimarannat sekä kauppojen aulat ja ABC. Epämiellyttävänä paikkana puolestaan nousi esiin kirkko, johon liitettiin usein tylsyys.

Tuhannella eurolla nuoret parantaisivat Viitasaartamuun muassa hankkimalla Nuorisotalolle uusia kalusteita ja varusteita, lisäämällä harrastusmahdollisuuksia ja -tiloja, kuten voimisteluryhmän tai moponrassauspaikan. Nuorisotiloja kaivattiin lisää etenkin keskustaan ja nykyisten  tilojen aukioloaikoja haluttiin pidentää. Myös koulupsykologin ja kuraattorin tapaamismahdollisuuksiin toivottiin parannusta.

     

Tiedotus- ja viestintäkanavista nuoret käyttävät eniten Instagramia, Snapchatiä ja Whatsappia. Tietoa tapahtumista he halusivat saada samojen kanavien kautta. Mun Vuoro -vapaaehtoistyön pisteellä kiinnostuksensa jotain vapaaehtoistyön tekemistä kohtaan osoitti peräti yli 70 % nuorista.

Maaseudun Sivistysliiton lisäksi Penkkikahvilaa oli toteuttamassa Viitasaaren 4H-yhdistys, Viitasaaren kaupunki, kaupungin ja seurakunnan yhteinen Mun Vuoro -hanke, Haapaniemen koulu ja Viitasaaren Nuorisotalo.