Ajankohtaista

RAIMO-hankkeessa on ravittu mieltä ja kehoa

Pohjois-Pohjanmaan Marttojen ja Maaseudun Sivistysliiton yhteisen RAIMO-hankkeen viimeinen vuosi on päättymässä. Kolmivuotisessa RAIMO-hankkeessa tavoitteena on ollut antaa tietoa ja taitoja ikäihmisten (+65 v.) riittävästä ja monipuolisesta ravitsemuksesta ja ruoanvalmistuksesta sekä lisätä ikäihmisen kykyä asua kotonaan omatoimisesti mahdollisimman pitkään. Toisena tavoitteena on ollut lisätä ikäihmisten, omaishoitajien ja vapaaehtoistoimijoiden tietoja, taitoja ja sosiaalista hyvinvointia yhteisillä kokoontumisilla. Toisin sanoen hankkeen tarkoituksena on antaa ravintoa seniorin keholle ja mielelle.

Ryhmä ihmisiä kävelykierroksella Oulun Puu-Raksilassa

Kävelykierroksella Puu-Raksilassa

Maaseudun Sivistysliitto on tarjonnut hankkeessa ravintoa mielelle ympäristöluotsauksen avulla. Ympäristöluotsaus tarkoittaa oman lähiympäristön tutkimista uudesta näkökulmasta. Olemme käyneet löytöretkillä kotiseudun lähiluonnossa ja uusissa ympäristöissä. Luonnon ja tutustumisretkien lisäksi olemme nauttineet monenlaisesta kulttuuriohjelmasta muun muassa kaunokirjallisuuden ja taidenäyttelyiden myötä.

Kaksi naista Pohjois-Pohjanmaan museossa tutustumassa Oulun historiaan

Pohjois-Pohjanmaan museossa

Ravintola Hilikussa tutustuimme Oulun Lasaretinsaaren historiaan

Lasaretinsaaren historiaan tutustumassa

 

Kolmen vuoden aikana hankkeessa on tehty retkiä muun muassa mehiläistarhalle, Limingan luontokeskukseen ja kasvitieteelliseen puutarhaan. Lähiympäristössä eli Oulun keskustan tuntumassa on esimerkiksi tehty aikamatkoja Oulun historiaan kävelykierroksilla, kokeiltu mato-ongintaa ja vierailtu museoissa. Joka kerta mukana on ollut reipas joukko aktiivisia ja innostuneita senioreita, ja lopuksi on aina nautittu kahvit ja juteltu kokemuksista ja päivänpolttavista asioista. Ympäristöluotsauksilla myös vetäjä on oppinut paljon Oulusta, ja keskustelu on ollut mielenkiintoista. RAIMO-hankkeessa on syntynyt uusia ystävyyssuhteita, ja yhteiset kokoontumiset ovat tuoneet piristystä arkeen. Osallistujat ovat kiitelleet, että on tullut tutustuttua paikkoihin, joihin ei välttämättä olisi tullut lähdettyä yksin.

Kolme naista istuu huvimajassa veden äärellä

“Tulee lähdettyä paikkoihin, joihin ei välttämättä yksin menisi”, on lukenut usein palautteissa.

Nainen onkii mato-ongella laiturilla järven rannalla

Mato-ongella Värtössä

Ihmiset kävelevät pururadalla Liminganlahdella

Linturetkellä Liminganlahden luontokeskuksessa

Kaksi naista katsoo vanhaa valokuvaa Raatin urheiluhistorianäyttelyssä

Raatin stadionin urheiluhistorianäyttelyssä

 

 

 

 

 

 

 

 

Hankkeessa on MSL:n taholta rakennettu myös yhteisöllisiä puutarhoja kahtena kesänä Oulussa ja Temmeksellä. Kaikki puutarhat on rakennettu viljelylavoista, ja niiden viljelyyn on saanut osallistua joko yksittäisille kerroille tai koko kesäkaudeksi. Yksi puutarhoista oli Temmeksen Hyvän mielen paikan Temmestuvan pihalla kesällä 2017. Kaksivuotinen puutarha on ollut ravintola Tuba Food & Loungen pihalla kesät 2017 ja 2018. Tuban ja Temmeksen puutarhojen ympärillä on ollut myös muuta ohjelmaa, kuten askartelua, kulttuurihetkiä ja sadonkorjuu- ja avajaisjuhlia. Yhteisöllisissä puutarhoissa kaikki on tehty yhdessä viljeltävien kasvien valinnasta sadonkorjuuseen saakka. Jokaisen viljelykerran päätteeksi on istahdettu kahville yhdessä.

Naiset kääntävät multaa Tuban yhteisöllisessä puutarhassa

Tuban yhteisöllisen puutarhan valmisteluja

Viljelylaatikossa kasvaa paljon syötäviä kasveja Tuban puutarhassa

Tuban puutarhan satoa

Kesällä 2018 oli lisäksi Pohjankartanon koululla sukupolvienvälinen puutarha, jossa koulun oppilaat ja koulun vieressä olevan ikäihmisten palvelukodin Caritas Annansilmän asukkaat viljelivät yhdessä. Viljely aloitettiin kasvien esikasvatuksilla maaliskuussa, ja toukokuun lämpöaallossa siirryimme ulos viljelemään. Pohjankartanon yhteisöllisessä puutarhassa oli hienoa seurata, miten ikäihmiset ja nuoret tulivat tutuiksi toisilleen. Alussa hieman ujosteltiin puolin ja toisin, mutta projektin kuluessa jää murtui ja alettiin jo kysellä kuulumisia ja vitsaillakin yhdessä. Myös Pohjankartanon sukupolvienvälisessä puutarhassa tärkeässä osassa olivat yhteiset kahvihetket tapaamisten lopuksi. Viljely ei rajoittunut pelkästään viikoittaisiin kokoontumisiin, vaan koululla puutarhaa käytettiin opetuksen osana useassa eri oppiaineessa. Myös Annansilmän asukkaat kävivät hoitamassa puutarhaa yhteisten kokoontumisten lisäksi esimerkiksi koulun kesäloman aikana. Pohjankartanon puutarhan viljelykausi huipentui elokuun lopussa sadonkorjuujuhlaan, johon kutsuttiin mukaan myös mukana olleiden oppilaiden vanhempia ja ikäihmisten läheisiä.

Nuori sekä pyörätuolissa istuva iäkäs ihminen viljelevät yhdessä

Pohjankartanon sukupolvienvälinen puutarha

Sadonkorjuujuhla Pohjankartanon yhteisöllisessä puutarhassa

Pohjankartanon puutarhan sadonkorjuujuhla

 

 

 

 

 

 

 

RAIMO-hankkeen ympäristöluotsauksissa on saadun palautteen perusteella onnistuttu tavoitteessa: mieli on tullut ravituksi ja monenlaisia elämyksiä on saatu!

Valotaideteos Kulttuuritalo Valveella