Ajankohtaista

Kasveja, kaunokirjallisuutta ja kahvittelua RAIMO-hankkeessa

Marttojen RAIMO-hankkeessa on toinen toimintavuosi pian lopuillaan. Kyseessä on yli 65-vuotiaille, erityisesti muistisairaille, omaishoitajille, vapaaehtoistoimintaan mukaan haluaville ja muistisairaiden omaisille kohdennettu hanke. MSL on hankkeessa kumppanina ja toteuttaa luonto- ja kulttuurielämyksiä ympäristöluotsauksella. Tämän vuoden aikana MSL on toteuttanut ympäristöluotsauksia Oulun keskusta-alueella ja Temmeksen kylällä Tyrnävällä. Temmeksellä on ollut viime kesänä RAIMO-hankkeen yhteisöllinen puutarha, jonka satoa maisteltiin sadonkorjuujuhlassa syyskuun alun lämpimässä säässä. Puutarha rakennettiin Temmeksen vanhan terveystalon pihaan, ja yhteistyötä tehtiin myös MSL:n Hyvän mielen paikat -hankkeen kanssa.  Myös Oulun keskustassa oli kesällä yhteisöllinen puutarha Ravintola Tuban pihassa. Molemmissa puutarhoissa viljelmät toteutettiin viljelylaatikoissa. Sekä Temmeksellä että Oulussa käytiin lisäksi muutamilla ympäristöluotsausretkillä.

Tulin mukaan hankkeeseen projektityöntekijäksi marraskuun alussa. Marras-joulukuun aikana vedin kolme ympäristöluotsaushetkeä Oulussa. Ensimmäisellä kerralla sukelsimme Oulun historiaan kaunokirjallisuuden kautta. Oulun menneisyyttä muisteltiin muun muassa Hannu Väisäsen romaanien ja V.A. Koskenniemen runouden kautta. Sain kuulla monia kiinnostavia tarinoita ja muisteluita Oulusta, ja olipa jollakulla osallistujista myös muisto Hannu Väisäsestä lapsena. Kahvipöydän ääressä jaoimme ajatuksia ja muistoja, ja uskon viisastuneeni parituntisen aikana roimasti. Ympäristöluotsausta voi siis tehdä myös tarinoiden ja tekstien kautta, aina ei ole pakko jalkautua fyysiseen ympäristöön.

Ensimmäisessä vetämässäni ympäristöluotsauksessa tutustuimme Oulua käsitteleviin runoihin ja romaanikatkelmiin. Kuva: Saana Rajanen

 

Toisella kokoontumiskerralla tutustuimme Kulttuuritalo Valveen valokuvanäyttelyihin ja talon aulassa esillä olleeseen oululaisten alakoululaisten videotaideteokseen. Osallistujajoukko oli pääosin sama kuin ensimmäisellä kokoontumiskerralla, joten rupattelu jatkui luontevasti tutulla porukalla. Kiersimme aluksi Vesa Rannan ja Jenni Räinän Reunalla-valokuvanäyttelyn, jossa oli kuvattu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun syrjäseutujen asukkaiden elämää. Yksi valokuvissa esiintyneistä miehistä oli tuttu eräälle osallistujista, ja totesinkin, että olen päässyt kulturelliin porukkaan, kun aina löytyy joku linkki tapaamiskerralla puheena oleviin tai esiintyviin henkilöihin. Ennen kahveja kiersimme vielä valokuvakilpailussa palkittujen valokuvien näyttelyn, joka herätti paljon keskustelua. Kahvitellessamme osallistujat muistelivat viime kesän yhteisöllistä puutarhaa, jossa osa oli ollut aktiivisesti mukana. Oli hauska kuulla, että nämä rouvat käyvät edelleen säännöllisesti kahvilla yhteisöllisen puutarhan vetäjän kanssa! Puutarhan parissa vietetty kesä tuntui olleen erittäin mukava, ja siksi olikin hienoa voida sanoa, että puutarhan tarina jatkuu myös ensi kesänä.

Toisessa ympäristöluotsauksessa kävimme Kulttuuritalo Valveella. Kuva: Saana Rajanen

 

Vuoden viimeinen kokoontuminen pidettiin Oulun pääkirjastolla. Tutustuimme pääkirjaston arkkitehtuuriin ja historiaan. Lisäksi ihailimme Kirjavaa kulttuuria -näyttelyä, jossa oli esillä erityisryhmien tekemää Suomea käsittelevää taidetta. Lähestyvää joulua juhlistettiin kahvipöydässä jouluaiheisten kirjallisuuskatkelmien ja runojen myötä. Juttelimme myös kaikkein kauneimmista joululauluista ja tulevan kevään ohjelmasta RAIMO-hankkeen ympäristöluotsauksissa. Siitä olikin hyvä siirtyä joululoman viettoon!

Oulun pääkirjastolla meitä oli vastassa iloinen kirjastovirkailija. Kuva: Sofia Heininen

Ihailimme kirjastolla Leena Kajanderin miniatyyrityötä Tonttu-ukkojen lelupaja. Kuva: Sofia Heininen

 

 

 

 

 

 

 

 

RAIMO-hankkeessa vetämäni ympäristöluotsaushetket ovat olleet virkistäviä myös minulle. Olen saanut tutustua mukaviin ihmisiin ja kahvitella upeassa seurassa kuunnellen monenlaisia tarinoita ja viisauksia. Odotankin innolla ensi vuotta, jolloin saan jatkaa kulttuurielämyksiä tässä mahtavassa porukassa. Mukaan otamme mielellämme myös uusia osallistujia!