Teemat ja hankkeet

Karhufestivaali

www.karhufestivaali.fi

Tutustu Karhufestivaalin omaan kotisivuun. Sieltä löydät ohjeita veistäjille, tietoa yleisölle, festivaalin tiedotteet, ohjelman valmistelun etenemisen ja kuvavälähdyksiä aikaisemmista festivaaleista.

Vuonna 2020 Karhufestivaalin teemana on Vapaa tyyli / Freestyle

Seitsemäs Karhufestivaali Ilomantsissa on 13.-15.8.2020. Teemana on Vapaa tyyli – Freestyle. Veistäjät saavat vapauden käsitellä teostensa pinnan haluamillaan tavoin. Tullaankohan näkemään jopa värikkäitä karhuja… Tällä villiyteen yllyttävällä otteella festari on mukana viettämässä ITE-taiteen juhlavuotta. Tarkempaa tietoa festivaalista ja veistokilpailuun ilmoittautumisesta tulee kotisivullemme www.karhufestivaali.fi sekä Karhufestivaalin Facebook-sivulle.

Karhufestivaali 2019: GoBearGo / KouKarhuKou

Karhufestivaali 2018: Villi luonto

Luontoon on aikojen kuluessa suhtauduttu monin eri tavoin. Villi luonto voi olla ihanne, jota sivistys ei ole pilannut. Toisaalta se voi olla jotain, joka pitää kesyttää ja jonka ihminen ottaa hallintaansa.

Romantiikan aikana luonnon merkitystä korostettiin taiteissa. Maisemamaalaukset esittivät turmeltumatonta luontoa, jossa ei näy ihmisen vaikutus. Toisaalta villi kesyttämätön luonto on ollut pelottava ympäristö. Ihminen on toiminnallaan pyrkinyt tuomaan järjestystä tuohon kaaokseen. Jopa kulttuuri-käsite johtaa juurensa latinankielen viljelyä tarkoittavasta sanasta. Antiikin aikana koskematon villi luonto oli negatiivinen vastakohta viljellylle maisemalle.

Nykyaikainen luontokäsitys on moniulotteinen ja monelle hyvin henkilökohtainen asia. Luontokäsitys voi olla moderni, teknologinen, ekologinen tai vaikkapa uskonnollinen. Karhufestivaalin veistäjät voivat pohtia omaa suhdettaan villiin luontoon vuoden 2018 Karhufestivaalin teeman puitteissa. Onko kaupungistuvassa maailmassa enää sijaa villille luonnolle? Onko villiä luontoa vielä olemassa?

 

Karhufestivaali pähkinänkuoressa

Karhufestivaali on Suomen itäisin kulttuurifestivaali, jota vietetään Ilomantsissa karhunmetsästyskauden alkaessa elokuussa. Tapahtuman ytimen muodostavat puunveisto ja karhuun liittyvät kulttuuriperinteet.

Tiheätunnelmaisessa tapahtumassa kohtaavat toisensa itseoppineet veistäjämestarit, vasta-alkajat ja  ammattikuvanveistäjät. Ohjelmassa on työnäytöksiä, workshopeja, veistokilpailuja ja kulttuuriohjelmaa.

Veistäjien sahat kuorivat pölkyistä esiin karhuja ja muita metsäneläimiä. Vuosi vuodelta veistoksista kasvaa kirkonkylän miljööseen levittyvä puuveistospuisto Tuhannen karhun maa.

Lisää tietoa: Kulttuurituottaja Raija Kallioinen, raija.kallioinen(at)msl.fi