Ajankohtaista

Villi luonto karhunveiston teemana 2018

Puunveistäjät ottavat viidettä kertaa mittaa toisistaan elokuussa Ilomantsin Karhufestivaaleilla. Veistokilpailun teemana on tänä vuonna Villi luonto. Mikä on veistäjien suhde alkuvoimaiseen luontoon? Onko kaupungistuvassa maailmassa enää sijaa villille luonnolle? Tapahtuma on 16.–18.8.2018 samaan aikaan Villiruokafestivaalin kanssa.

Veistotapahtuman pääjärjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto paikallisyhdistyksineen ja Ilomantsin kunta.

Luontoon on aikojen kuluessa suhtauduttu monin eri tavoin. Villi luonto voi olla ihanne, jota sivistys ei ole pilannut. Toisaalta se voi olla jotain, joka pitää kesyttää ja jonka ihminen ottaa hallintaansa.

Romantiikan aikana luonnon merkitystä korostettiin taiteissa. Maisemamaalaukset esittivät turmeltumatonta luontoa, jossa ei näy ihmisen vaikutus. Toisaalta villi kesyttämätön luonto on ollut pelottava ympäristö. Ihminen on toiminnallaan pyrkinyt tuomaan järjestystä tuohon kaaokseen. Jopa kulttuuri-käsite johtaa juurensa latinankielen viljelyä tarkoittavasta sanasta. Antiikin aikana koskematon villi luonto oli negatiivinen vastakohta viljellylle maisemalle.

Nykyaikainen luontokäsitys on moniulotteinen ja monelle hyvin henkilökohtainen asia. Luontokäsitys voi olla moderni, teknologinen, ekologinen tai vaikkapa uskonnollinen. Karhufestivaalin veistäjät voivat pohtia omaa suhdettaan villiin luontoon vuoden 2018 Karhufestivaalin teeman puitteissa. Onko kaupungistuvassa maailmassa enää sijaa villille luonnolle? Onko villiä luontoa vielä olemassa?