Ajankohtaista

Karhunveiston maailmanmestaruus meni Mongoliaan

Moottorisahaveiston MM-kisa Ilomantsissa veti yli 3000 kävijää

Mongolialainen Lkhagvadorj Dorjsuren vei vuoden 2017 karhunveiston maailmanmestaruuden. Metsän kansaa -teemalla käytyyn kilpailuun taiteilija toteutti veistoksen Stolen Cow (Varastettu lehmä), jossa vihainen karhu on kaapannut kainaloonsa lehmän.

Lauantaina Karhufestivaali huipentui karhuaiheiseen pikaveistokisaan. Siinä maailmanmestaruuden voitti yleisön äänin Timo Nevalainen.

Kisat käytiin Ilomantsissa 24.–26.8.2017 Karhufestivaalin yhteydessä Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-viikonloppuna. Tapahtuman pääjärjestäjinä olivat Maaseudun Sivistysliitto ja Ilomantsin kunta. Yleisöä festivaali veti eri tapahtumiinsa yli 3 000 henkeä. Joensuusta järjestetty höyryjunakuljetus toi paikalle peräti 500 festarivierasta.

Karhun kansasta 26 rikasta tulkintaa

Kaksi päivää kestäneeseen Metsän kansaa -veistokisaan osallistui 26 puunveistäjää. Suomen lisäksi osallistujia oli Virosta, Venäjältä, Mongoliasta ja Kanadasta.

Tuomaristo ihaili veistäjien teknistä taituruutta mutta myös luovaa taiteilijan vapautta, joka synnytti monitasoisia ja ajatuksia herättäviä tulkintoja metsäluonnosta eläimineen ja myös henkisine tasoineen.

Tuomariston lausunto on luettavissa Maaseudun Sivistysliiton kotisivuilla.

Pedon luonto – eläintä vai ihmistä?

Mongolialaisen Lkhagvadorj Dorjsurenin monitulkintainen ja teknisesti taidokas Stolen Cow -teos voitti kilpailun. Veistoksen keskiössä on ärhäkkä karhu, jonka ympärille kiertyvät sen varastamat kotieläimet. Dorjsuren on pitkän linjan jää- ja hiekkaveistäjä, joka on osallistunut lukuisiin kilpailuihin eri puolilla maailmaa.

Tuomariston perustelut voittajateoksesta: ”Taiteellisesti korkeatasoinen, plastinen ja ilmeikäs veistos on moniulotteinen sekä tulkinnaltaan että tekniseltä toteutukseltaan. Hahmot irtautuvat taidokkaasti puusta ja lähtevät ilmavasti melkeinpä lentoon. Monimutkaisen ja dynaamisen veistoksen kokonaisrakenne on hallittu joka suunnasta katsoen. Pinta on käsitelty taltalla niin eläväksi, ettei se tarvitse sipaisuakaan väriä tuovia käsittelyaineita. Veistoksessa karhu on kuvattu pedoksi ja saalistajaksi, joka ottaa ahnaasti sen minkä tahtoo. Kansanperinteessä raja karhun ja ihmisen välillä on häilyvä, ja olemme kuin ’samasta puusta’. Onko petokarhu samalla kuva aikamme hengen aggressiivisesta puolesta ja meistä ihmisistä?”

Pitkän kisan kakkossijan sai Markku Tuominen Nurmijärveltä veistoksellaan Metsän kansaa. Tuomaristo arvioi veistoksen tuovan kiinnostavia uusia tuulia perinteiseen puuveistoon. Pystysuuntaan halkaistuun pölliin veistetyt reliefit muodostavat kuin kuvakirjan, jossa metsän kansa herää eloon.

Kolmossijan sai Timo Nevalainen Pyhäjärveltä teoksellaan Kuninkaan valtakunta. Suomen luonnon päivään osunut festivaalitapahtuma loi luontevan kehyksen teokselle, jossa toteemimaiseen runkoon kietoutuu suomalaisen metsäluonnon eläimiä – karhu, ilves, kettu, metso, teeri ja hirvi. Puumateriaali on käytetty taidokkaasti kauttaaltaan hyväksi, ja veistoksessa riittää katsottavaa joka suunnasta.

Kunniamainintoja ja tunnustuksia

Rahapalkintojen lisäksi tuomaristo myönsi kaksi kunniamainintaa. Toisen sai virolainen Tanel Pirk susiaiheisella veistoksellaan, toisen virolainen Jevgeni Nevelsky komealla, klassisella tulkinnallaan karhusta poikasineen.

Karhufestivaalin järjestäjätahot myönsivät palkintojen lisäksi erityismainintoja. Suomi 100 -juhlavuoden hengessä Maaseudun Sivistysliitto antoi tunnustukset, jotka heijastavat veistotaituruuden jatkuvuutta. Toisen tunnustuksen sai ensi kertaa kisoihin osallistunut Asko Vihavainen Savonlinnasta ja toisen kilpailun seniori, ilomantsilainen Teuvo Tuukki. Vihavaisen Korven kuningas -teos myös valittiin MSL:n ITE-taiteen kokoelmaan luonnehdinnoin: “Ajatuksia ja kysymyksiä herättävä veistos on tehty omaperäisellä ronskin kaunistelemattomalla otteella, jota kansainvälisessä taidemaailmassa kuvattaisiin sanoilla ‘raw art’, raaka taide.”

Ilomantsin kunnan erityismaininnan sai virolainen Virge Treiman käyttötaideteoksestaan, jossa karhu toimii roska-astiana. Teos sijoitetaan päiväkodin yhteyteen kannustamaan lapsia pitämään huolta ympäristöstään.

Yleisö jakoi suosiotaan

Yleisöäänestyksen suosikki pitkässä kisassa oli Juha Käkelä veistoksellaan Kauriin kääntöpiiri. Käkelä on osallistunut kaikkiin Karhufestivaaleihin ja tuli viime vuonna valituksi puunveiston suomenmestariksi. Hän on myös toteuttanut pikaveistokisan näyttämönä toimivan Karhuhovin toteemiveistokset.

Lauantaina 26.8. käydyn karhunveiston pikakisan sijoitukset ratkottiin yleisöäänestyksellä. Voiton vei Timo Nevalainen Pyhäjärveltä. Toiseksi äänestettiin virolainen Silver Treiman, ja kolmanneksi mongolialainen Lkhavadorj Dorsjuren.

Tavoitteena Tuhannen karhun maa

Vuosien myötä on tavoitteena luoda Karhufestivaalien avulla Ilomantsiin Tuhannen karhun maa. Se on kylänraiteille levittyvä veistospuisto, monenlaisten veistotyylien näyteikkuna, jota tullaan katsomaan läheltä ja kaukaa. Tuhannen karhun maassa yhtyvät metsän kuninkaan myyttinen valtakunta ja ihmisen kulttuuriympäristö. Puiston tukikohtana ja talvipesänä on Katri Vala -kulttuurikeskus.

Itäsuomalaista kylämiljöötä vahvasti puunveistotaiteella leimaava Karhufestivaali 2017 kuuluu osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmistoa.

 

Kuvia tiedotusvälineille:

ePressin tiedotepankissa

Lisätietoa veistokilpailuista:

www.karhufestivaali.fi
Facebook: Karhufestivaali

Tuomariston sihteeri Raija Kallioinen, raija.kallioinen@msl.fi
ja Karhufestivaalin tuottaja Maarit Hämäläinen-Koljonen, maarit.hamalainen-koljonen@msl.fi