Ajankohtaista

Karhufestivaali huipentaa elokuun

Ilomantsin neljäs Karhufestivaali järjestetään 24.–26.8.2017 teemalla Metsän kansaa

Vuoden 2017 Karhufestivaalissa kilpaillaan karhunveiston maailmanmestaruudesta. Kaikkiaan 27 itseoppinutta puunveistäjää Suomesta, Virosta, Venäjältä, Mongoliasta ja Kanadasta tarttuvat sahoihinsa toteuttaakseen oman tulkintansa Metsän kansasta ja karhusta. Sahanpuru pöllyää ja meteli on melkoinen itseoppineiden veistäjien etsiessä karhua ja muuta metsän kansaa puun sisältä.

Karhufestivaali on Suomen itäisin kylä- ja kulttuurifestivaali ja yksi Suomen erikoisimmista kesätapahtumista. Festivaali juhlistaa luovuutta, yhdessä ja yhteistyössä tekemistä, uudistuvaa kansanperinnettä ja Suomen kansalliseläintä, karhua.  Festivaali osuu karhunmetsästyskauden alkuun ja järjestetään Ilomantsissa, jossa on Suomen runsain karhukanta. Vuoden 2017 Karhufestivaali on myös mukana Euroopan kulttuuriympäristöpäivässä.

Kaksi päivää, torstaista perjantaihin kisataan karhunveiston maailmanmestaruudesta teemalla Metsän kansaa ja lauantaina juhlistetaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä pikaveistokisan merkeissä. Lauantaina on luvassa mukavaa yhdessäoloa ja juhlahumua Vaara-Karjalan Leaderin järjestämän Maailman Suurimmat Villiruokafestarit -tapahtuman tiimoilta. Päivien aikana on myös Maalaistori sekä runsaasti oheisohjelmaa, mm. luentoja, teatteria, tanssia, Karhurasteja, kansanmuusikko Liisa Matveisen Karhusatu, valokuvaaja Topi Ylä-Monosen luontokuvaesityksiä sekä Koko Suomi tanssii- ja Koko Suomi kiittää -tilaisuudet. Torstai-iltana syttyvät Parppeinvaaralla Karhutulet ja illan musiikkiannista vastaavat kansanmusiikkiyhtye Sattuma (Petroskoi), Musamartat (Ilomantsi) sekä kansanmuusikko Reetta-Mari Kellokoski (Rääkkylä/Ilomantsi).

Lisäksi Karhufestivaalin aikana voi tutustua Maalaistoriin llomantsin torilla, Karhuteltan yhdistysesittelyihin, ilomantsilaisiin esiintyjiin sekä kansalaisopiston kurssitarjontaan pop up-toiminnan muodossa.

Höyryjuna kuljettaa kansaa Joensuusta Ilomantsin festivaaleille lauantaina 26.8. Nostalgiakyytiin voi nousta myös Heinävaarasta ja Tuupovaarasta.

Karhufestivaali on hyvä esimerkki Maaseudun Sivistysliiton strategian mukaisesta laajapohjaisesta yhteistyöstä yhteisöjen, kunnan ja yrittäjien kanssa. MSL haluaa olla mukana edistämässä osallisuutta, alueiden elinvoimaa ja paikallisidentiteetistä ja arjen luovuudesta kumpuavia tekoja.

Karhufestivaalin järjestävät Maaseudun Sivistysliitto ja Ilomantsin kunta yhteistyökumppaneinaan Vaara-Karjalan Leader ry, Stora Enso, Metsänomistajat, Ilomantsin museosäätiö sekä paikalliset yhdistykset ja yritykset. Festivaalia tukee myös Keskitien Tukisäätiö. Karhufestivaalin kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Karhufestivaalin ohjelma.

Lisätietoja:

MAASEUDUN SIVISTYSLIITTO

Kulttuurijohtaja Helka Ketonen
+358 40 357 7662
helka.ketonen@msl.fi

Kehittämispäällikkö Timo Reko
+358 50 322 6798
timo.reko@msl.fi

Kulttuurituottaja Raija Kallioinen
+358 40 5636 876
raija.kallioinen@msl.fi

Festivaalin tuottaja Maarit Hämäläinen-Koljonen
+358 40 579 5957
maarit.hamalainen-koljonen@msl.fi

www.karhufestivaali.fi

https://www.facebook.com/karhufestivaali/

https://www.instagram.com/karhufestivaali/

https://www.youtube.com/channel/UCCL35Vpmts3y54k3_c0yU0g

Lehdistökuvia:

ePressin tiedotteen kuvapankissa täällä. Kuvia julkaistaessa mainittava kuvaajan nimi: Antero Lehikoinen.