Ajankohtaista

Kesä on täällä ja se näkyy! Pitkän kisan veistäjät ovat koossa

Kesä on täällä ja se näkyy!

Nimittäin veistäjät ympäri maailmaa ovat heränneet talviuniltaan hyvissä ajoin säästä huolimatta. Vuoden 2017 karhunveiston maailmanmestaruuskisoihin ilmoittautuminen päättyi ennen aikojaan, kun kaksipäiväisen kisan osanottajien raja tuli täyteen. Ilmoittautuneiden listaa on ilo katsella, siellä on vanhoja tuttuja ja uusia taitajia.

Viime vuoden Mie ja karhu teemalla nähtiin uusia tulkintoja ihmisen ja karhun välisestä suhteesta: kohdussaan karhua kantava nainen, metsuria päähän taputtava karhu sekä peilistä ihmisen kasvot kohtaava karhu. Minkälaisia tulkintoja tämän vuoden kilpailu, Metsän kansaa – Forest folk, herättää veistäjissä? Takuulla luvassa on persoonallisia ja luovaa lähestymistä metsän kansaan, sillä suomalaisten puunveistäjien lisäksi kilpailijoita on tulossa niin Virosta kuin Mongoliastakin. Mongolialainen Lkhagvadorhj Dorjsuren on kilpaillut aiemmin Suomessa voitokkaasti jääveistoksillaan sekä hiekkaveistoksilla, minkälaisen teoksen hän tekee puusta? Tai alaveteliläinen Ulla Haglund, joka tuli viime vuonna pikakisan toiseksi?

Karhufestivaali on pidetty tapahtuma puunveistäjien keskuudessa ja monet tulevat toistamiseen kilpailemaan, kanadalainen Trevor L`Hironde on yksi heistä. Trevor on lumoutunut puun piilevästä voimasta ja hahmoista, joita puut kantavat sisällään. Koskaan ei voi tietää mitä tai kuka puusta pääsee valloilleen. ” Veistäminen on kuin maniaa, kun kerran aloittaa niin ei voi lopettaa”. Taideteoksistaan luopuminen on vaikeaa, vaikka osa niistä myydäänkin: ” Ostajan ilme hänen löytäessään taideteoksen, on kuitenkin yksi suosikkikohtani veistämisen maailmassa. Olinkin tehnyt teoksen häntä varten”.

Yleisön suosikki karhunveiston pikakisa pidetään tuttuun tapaan festivaalien päätöspäivänä lauantaina 26.8. Pikakisassa veistäjät tekevät taikojaan 1,5 tunnin ajan ja lopuksi yleisö päättää kenen karhu on kaunehin. Pikakisaan ilmoittautuminen on vielä käynnissä aina kisapäivään asti.

Toki festivaaleilla on muutakin ohjelmaa, on teatteria, suomi100 huumaa, runoja ja tarinoita, musiikkia sekä maailman suurimmat villiruokafestivaalit. Katso mitä kaikkea on tarjolla, www.karhufestivaali.fi.

#suomi100 #metsänkansaa #karhufestivaali