Maistuvat kyläjuhlat

Tapahtumakoulutus

Sultsinaräpit

KARJALANPIIRAKKATAIKINA:
1 l kylmää vettä
1 rkl suolaa
½ dl öljyä
½ kg vehnäjauhoja
1 kg ruisjauhoja

Sekoita taikinan ainekset käsin tai yleiskoneella.
Tee kuoret karjalanpiirakoiden tapaan, mutta vähän isompina.
Paista kuoret ilman rasvaa, nopeasti ja molemmin puolin
kuumalla puuhellan tai sähkölieden valurautaisella
levyllä tai kuivalla valurautapannulla. Pinta tulee täplikkääksi.
Sivele kuoren toinen puoli voisulalla ja pinoa kuoret voidellut puolet
vastakkain. Pidä kuoret lämpiminä. Levitä voitelemattomalle puolelle täyte.
Taita kuorenreunat täytteen päälle ja vielä kerran kahtia.
Täytteenä käytetään manna-, riisi-, hirssi tai ohrapuuroa.

SULTSINARÄPPEIHIN
Laita puuron tilalle sultsinoiden sisään seuraavaa tai jotain muuta mieleistäsi, mielellään lähiraaka-ainetta:
• savustettuja säilykemuikkuja öljyssä/savukalaa
• polvijärveläistä lipa-juustoa/raejuustoa/juustoa
• porkkanaa karkeana raasteena
• salaattia
• kurkkua suikaleina
• paprikaa suikaleina
• hillottua punasipulia
• tuoreilla yrteillä, sitruunalla, suolalla ja sokerilla maustettu ranskankerma/jogurtti/kermaviili/kaurafraiche

HILLOTTU PUNASIPULI
6 punasipulia
1 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl (hillo)sokeria
Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kiehauta kattilassa vesi, etikka ja sokeri.
Lisää sipulirenkaat ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmentyneet. Jäähdytä liemineen ja purkita lasipurkkeihin.

MARJATÄYTE SULTSINARÄPPEIHIN
vaniljavaahto:
1 prk (2,5dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g maitorahkaa
½ dl sokeria
noin 1 ½ dl kauraleseitä
lisäksi: noin 3-5 dl tuoreita tai jäisiä mustikoita tai puolukoita hieman sokeroituina

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Lisää rahka ja sekoita. Lisää seokseen sokeri ja kauraleseet, sekoita kevyesti.
Lisää kohmeiset, hieman sokeroidut marjat kevyesti sekoittaen.
Jaa tai pursota vaahto sultsinakuorille. Koristele leseillä ja marjoilla

Katso reseptin tulostettava versio tästä