Kunta ja minä -teemavuosi haastaa tunnustamaan kotikuntasuhteita

Nyt on kunta ja minä -teemavuosi! Haluamme lisätä vuoropuhelua kotikunnista ja -seuduista sekä tuoda esille ihmisten kotikuntasuhteita, joita voi olla niin monenlaisia kuin on lähteneitä, jääneitä ja palanneita ja ikuisia seilaajia. Suhteissa on rakkautta, kipeyttä, valjuutta, kaihoa – millainen se sinulla on?

Monet kunnat haluavat lisätä vuoropuhelua asukkaiden kanssa ja kuulla, millaisia tunteita ja ajatuksia kotikunta herättää. Useat poismuuttaneet myös miettivät paluuta juurilleen, esimerkiksi maaseudulle. Kotikuntasuhde ei ole yksiselitteinen: suhteita voi olla moniin kuntiin ja niihin voi sisältyä rakkautta ja rosoisuutta.

Keräsimme kevään ajan ihmisten tarinoita omista kotikuntasuhteistaan. Lue uutisestamme, millaisia asioita niistä nousi!

Kotikuntasuhde on kuin ystävyyssuhde, jota kannattaa vaalia. 

Teemavuotemme huipentuu Kotkan Kotiseutupäivillä 8.-10.9.

Millaisista asioista muodostuu koulutuspäällikkö Virpin kotikuntasuhde? Katso Virpin tarinat videoilta.

Kotikuntasuhde voi liittyä vahvasti johonkin paikkaan ja yhteisöön. Koulutuspäälliköllemme Virpi Skipparille merkityksellinen paikka kotikuntasuhteen rakentumisessa on ollut Katajasuon hevostalli Kotkassa.

Erilaiset elämäntilanteet muuttavat kotikuntasuhdettamme. Kun yhteydet juurillemme pysyvät elävinä, voi poismuuttaneista tulla kotikunnan uusia vierailijoita, lomailijoita, etätyöntekijöitä ja ehkä jopa paluumuuttajia.
Myös koulutuspäällikkömme Virpi Skippari kertoo haaveilevansa joskus paluusta Virolahdelle. Sekä lähtemisestä että paluusta voi tehdä juhlaa!

Ihminen voi lähteä kotikunnasta, mutta kotikunta ei ihmisestä. Se kulkee mukana, minne ikinä elämä meidät johdattaakin. Siitä löytyy myös keskustelunaiheita, kun tapaamme uusia ihmisiä. Videolla koulutuspäällikkö Virpi Skippari kertoo, mitä hän haluaa sanoa kotikunnastaan uusille tuttavuuksille.

Suhde kotikuntaan voi olla kerroksellinen, elämänkaarellinen, lämmin, kipeä tai kaikkea tätä – mutta silti tärkeä. Niitä kipeitäkään asioita ei kannata ohittaa. Virpi Skippari kertoo muistojaan Virolahdesta.

Kunta ja minä -teemavuoden tapahtumia