Kokeilut ja esimerkit

Yhteinen puutarha

Äänekosken Koivistonkylälla koko kylän yhteinen puutarha.

 

6.6. 2017 Istutukset jatkuvat

Kylmän kevään jälkeen koitti viimein lämmin tiistai-ilta! Kurkun ja kurpitsojen taimen saatiin viimein lavaan. Kääpiöasteria ja samettikukkaa lisättiin laatikoihin.  Pinaattikin oli noussut pintaan.

Palstan ympäristössä olivia oksia silputtiin käytävän katteeksi. Palsta on mahdollisimman muosivapaa-alue. Minilappuina käytettiin kunnon päreitä. Ainakin näkyvät kunnolla. Koska lämpimiin kesäöihin ei oikein voi vielä luottaa, asetettiin kurkkujen päälle harso.

Lavoissa on nyt kasvu päässyt aluilleen. Niitä voi kuitenkin vielä lisätä, jos vielä joku haluaa oman viljelylavan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.5. 2017 Palsta saa aidan

Ympäristössä olevia tarveaineitakäytetään mahdollisimman paljon hyväksi. Niinpä aitaan käytettiin palstalla ollutta puuta. Aitatolppi-na käytettiin vanhoja heinäseipäitä. Maahan uppoavan osan lahoa-minen estettiin polttamalla seipään alaosa kemikaalien sijaan.

Kuvassa tehonaiset valmiin aidan edessä, Anne ja Pauliina. Kuvat Matti Hämäläinen

 

 

16.5.2017 Ensimmäiset Palstatärskyt klo 18

Ensimmäinen Tärskyilta ja sää suosi toden teolla.

Kolmas kerta toden sanoo. Laatikoille löytyi koulun pihasta oma rauhallinen paikkansa. Kaikkiaan kuusi laatikkoa järjesteltiin pihaan. Tarvikkeet ovat siis koossa.

Lavat pohjustettiin suodatinkankaalla ja muovilla. Alla olevaa kasvillisuutta ei haluttu sekaan viljelyksiin.

Multaa laatikoihin meni kaikkiaan 65 kpl 45 litran multasäkkiä.

Vielä oli kylmää yöpakkasineen, mutta ihan pikkuisen auringonkukan siemeniä jo laatikoihin kylvettiin. Varsinainen kylvö siirtyi seuraavaan tiistaihin 23.5. Kunnon talkooillan päätteeksi kahvit maistui!!

18.4.2017 Suunnitteluilta koululla

Jokaviikkoiset tapahtumat koulun pihassa viljelyn parissa saivat nimekseen Palstatärskyt.

Tärskyt pidetään joka viikon tiistai klo 18.00. Ensimmäinen järjestetään 16.5. Teemallisia iltoja järjestetään tarpeen mukaan. Ensimmäinen illan teemana on kylvö.

Iltoihin järjestetään puuhaa ja tekemistä koko perheelle niin palstalle, kuin koulun pihaankin. Pöytä ja tuolit  tuodaan kevään mittaan paikalle, jotta viljelijät voivat lepuuttaa selkäänsä ja nauttia kesästä. Miksei myös vieraatkin.

Jokainen voi hoitaa omaa viljelystään parhaaksi katsomallaan ajalle. Tiistaina on kylän yhteinen tärskyilta!

“Tähän ne viljelylavat mahtuvat.”

Kevät antaa vielä odottaa  itseään, mutta suunnittelua viileä sää ei haittaa. Päätettiin luopua pellolla olevista viljelypalstoista. On helpompaa aloittaa kentän laitaan sijoitettavilla viljelylavoilla. Aluksi rakennetaan neljä lavaa. Tarvittaessa niitä rakennetaan enemmänkin, jos innokkaita viljelijöitä löytyy. Paikalle järjestetään lavat, mullat ja muut tarvikkeet. Ensimmäisenä vuonna vuokraa ei peritä ollenkaan.

Kierrätys ja kestävät arvot ovat tärkeitä. Paikalle tehdään lehtikomposti. Muut roskat kierrätetään asianmukaisesti.

 

20.3.2017 Suunnitteluilta koululla

Lumi peittää vielä pellon laitaa, mutta suunnitelmat kesän varalle ovat jo vauhdissa. Ensimmäinen suunnitteluilta pidettiin maaliskuun puolessa välissä. Seuraamme puutarhan elämää kesän mittaan.

Ensimmäisestä illasta puutarhan puuhanainen Pauliina Rusula kertoo seuraavaa:

– Mukaan projektiin on jo ilmoittautunut useita kyläläisiä, kahdeksan koululaistakin aikoo tarttua kuokan varteen. Yksin heitä ei palstansa hoitovastuun kanssa jätetä, vaan he saavat aikuisen palstakummin tuekseen. Kasvimaa perustetaan koulun kupeeseen, viereisen pellon omistaja antoi pellonnurkan hyvään tarkoitukseen. Niinpä palstalaisten lapsetkin viihtyvät kivasti koulun virikkeitä pursuavassa pihapiirissä, elleivät satu juuri innostumaan kitkemisestä aikuisten kanssa.

Tärkeänä pidettiinkin juuri yhteiskasvimaan tarjoamaa tilaa kohdata kaikenlaisia ihmisiä, tutustua ja jakaa ajatuksia. Samalla opitaan yhdessä tuottamaan ekologisesti ja eettisesti kestävää ruokaa, ja tarjotaan mielenkiintoista sisältöä koulun uudistuneeseen opetussuunnitelmaan.

– Kasvimaalle mahtuu vielä lisää innokkaita viherpeukaloita, eikä haittaa vaikka se olisi keskellä kämmentä. Yhdessä on hyvä oppia. Seuraava suunnitteluilta pidetään Koiviston koululla huhtikuun puolivälissä.