Kokeilut ja esimerkit

Metsäkävely kaupungin keskustassa

Astun sisään lasikuutioon. Suurella näytöllä luonnon äänet ja kuvat kuljettivat katsojan metsäisissä maisemissa vuodenajasta toiseen yhdeltä istumalta. Tuuli humisee, ukkonen jyrähtelee, soran ratisee jalkojen alla. Lehdet kellastuvat, sataa lunta ja hangen narskuu kenkien alla. Kaupungin kiireet tai tuulet eivät näy eivätkä tunnu. Havut ja sammaleet tuoksuvat metsältä.

Hyvän mielen metsäkävely -video on kaikkien katsottavissa

Jo viisi minuuttia metsässä vaikuttaa myönteisesti henkiseen hyvinvointiimme, silti sitä hyödynnetään liian vähän. Luonnon positiivisia vaikutuksia voisaada myös virtuaalisesti, jos metsään meneminen ei muuten onnistu. Suomen Mielenterveysseura ja Metsäkeskus ovat koostaneet videon metsäkävelystä, jossa liikutaan ulkona kaikkina vuodenaikoina ja erilaisissa maisemissa. Video on katsottavissa tästä linkistä>>

Luo oma ympäristö metsäkävelylle

Kävelykadulla video toteutettiin Jyväskylän kaupungin keskusten kehittämishankkeelta  vuokrattuun lasikuutioon. Rauhallinen tila, kookas näyttö ja tilakaiuttimet toivat kuvan ja äänen lähelle ja saivat katsojen metsän syleilyyn. Jämsän ammattiopiston puutarha-ala suunnitteli sisustuksen ja toi tarvittavat kasvit, sammalet ja matot. Ympäristöstä haluttiin tehdä mahdollisimman vihreä. Päivän aikana huomattiin, että aurinkoinen päivä olisi ollut haasteellinen heijastuksineen eli pilvisyys palveli tätä toteutusta.

Videon ympäristöä voi muokata asiakasryhmän mukaan. Voidaan olla sisällä tai ulkona. Nyt haluttiin tavoittaa mahdollisimman monia ihmisiä ja metsäkävely tuotiin kävelykadulle. Haluttiin tuoda luontokokemus myös niille, joiden on vaikea päästä kaupunkialueelta luontoon.

Käytännön järjestelyistä vastasi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä (Jyväskylän aikuisopisto ja Jämsän ammattiopisto). Lisätietoa marjo.maenpaa-lakka@jao.fi

Kävelijät kommentoivat:

– Ihanaa, tämä oli päivän piristys.

– Tällaista tarvitaan lisää.

– Tässä sopivasti nuortuu.

– Tämän vien työpaikalleni.

– Tätä pitäisi hyödyntää hoitotyössä.