Taide ja kulttuuri

Mökillä-kirjoituskilpailu

Mökillä

Kirjoituskilpailu mökkeilystä 1.11.2015–31.8.2016

Mökkeily on merkittävä osa suomalaista maaseutua, kulttuuria ja vapaa-aikaa. Mökkien käyttäjiä on arvioitu olevan Suomessa jopa kolme miljoonaa, suhteutettuna väkilukuun enemmän kuin missään muualla maailmassa. Lähes jokaisella meistä on omakohtaisia kokemuksia mökkeilystä. Varsin usein kokemukset ovat kertomuksia aurinkoisista kesäpäivistä, perheen yhdessäolosta ja luonnon rauhasta nauttimisesta. Joskus kertomuksiin voi kuitenkin liittyä kipeitä menetyksen tunteita tai tuskaisia muistoja loppumattomasta raadannasta, mökkivieraiden kestityksestä ja raivostuttavista mökkinaapureista. Niin hyvässä kuin pahassa, mökkeily omaleimaisine piirteineen nousee korkealle listattaessa suomalaisuuden symboleita.

Mökillä on valtakunnallinen, kaikille avoin kirjoituskilpailu, jonka aihepiirinä on mökkeily. Millaista mökkielämä oli ennen, entä nyt? Miltä näyttää tulevaisuus? Toivomme kuvauksia siitä, kenen mökki on, millaista elämää siellä vietetään ja mitä kaikkea siellä on tapahtunut. Myös perinteet, elämänmuodot ja liittyminen paikalliseen elämänmenoon kiinnostavat. Haluamme selvittää, miten mökkeily liittyy elämään 2020-luvun Suomessa.

Osallistu kilpailuun!

Kirjoita muistosi, kokemuksesi tai tarinasi mökkeilystä – tai muotoile se runoksi. Voit kertoa esimerkiksi mieleenpainuneesta tapahtumasta tai mökkimiljööstä. Mökki voi olla vanha tai uusi ja sijaita yllättävässäkin paikassa.

Kilpailun järjestävät Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo ja A-lehdet.

Kirjoituskilpailun pääpalkinto on 5 000 euroa. Lisäksi jaetaan 2 500–500 euron rahapalkintoja ja 10 kpl Meidän Mökki -lehden vuoden tilausjaksoja.

Kilpailun tulokset julkistamme maaliskuussa 2017. Arvioinnissa kiinnitämme huomiota muistikuvien rikkauteen ja kokemusten omakohtaisuuteen sekä kerrontatavan omaperäisyyteen.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat hallituksen puheenjohtaja Ilkka Haavisto (TPKS), arkistotutkija Marja-Leena Jalava (SKS), kustantaja Liisa Heikkilä-Palo (Maahenki Oy), YTT Kati Pitkänen, kirjailija Roman Schatz, päätöimittaja Mervi Turunen ja asiamies Maija Mäki (TPKS).

Lisätietoja SKS:n nettisivuilla sekä
Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Maija Mäki, puh. 050 379 7471
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 262, keruu@finlit.fi
Maaseudun Sivistysliiitto, puh. 09 751 2020

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Aiheen käsittely ja tyyli ovat vapaat. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon. Käsittelemme henkilötietojasi luottamuksellisesti ja jos julkaisemme aineistoa, julkaisemme sitä nimettömänä, ilman tunnistamisen mahdollistavia henkilötietoja.

Tutustu SKS:n arkistojen keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 31.8.2016 mennessä

  • lomakkeella jonka löydät SKS:n sivulta
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Mökillä” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään otsikoksi ”Mökillä”.

Otamme vastaan myös mökkiaiheisia valokuvia. Kuvaluovutuksista pyydämme ottamaan yhteyttä SKS:n arkistoon, puh. 0201 131 276 tai keruu@finlit.fi.

 

Tutustu julkaisuihin

Maaseudun Sivistysliitto on järjestänyt lukuisia kirjoituskilpailuja, joiden teemat liittyvät luontoon, maaseutuun ja kulttuuriperinteeseen. Kirjoittaminen on suomalaisten rakkaimpia harrastuksia. Kilpailut ovatkin tavoittaneet tuhansia osallistujia, ja tuloksista on saatu kokoon monta mainiota julkaisua. Tutustu arkistoon ja tilaa kirjoituskilpailuista syntyneitä kirjoja Maahenki-kustantamosta!

Lisää tietoa: Leena Suominen, leena.suominen(at)msl.fi